Nα επενδύσουμε για τη συνέχεια

Nα επενδύσουμε για τη συνέχεια

 

Της Νικολέττας Λιβέρα

 

Τα τελευταία δύο χρόνια ο τουρισμός της Κύπρου καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, γεγονός το οποίο γίνεται δεκτό με ιδιαίτερη ικανοποίηση γιατί συμβάλλει στη στήριξη της κυπριακής οικονομίας μετά από μια περίοδο έντονων πιέσεων και αναταράξεων, ιδιαίτερα στο χρηματοπιστωτικό τομέα.

Ο κυπριακός τουρισμός ασφαλώς έχει ευνοηθεί από τα πλήγματα που δέχθηκαν ανταγωνιστικοί προορισμοί όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος, η Συρία και άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής.

Ωστόσο, θα ήταν άδικο και μικροπρεπές να μην αναγνωρίσουμε ότι το μεγαλύτερο μερίδιο της επιτυχίας που καταγράφει ο κυπριακός τουρισμός οφείλεται στις προσπάθειες που καταβάλλουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην τουριστική βιομηχανία, τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα, οι επαγγελματίες του κλάδου, ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού, οι ξενοδόχοι, τα επιμελητήρια, οι τουριστικοί πράκτορες, όλοι οι θεσμικοί παράγοντες, οι εργαζόμενοι και τα οργανωμένα σύνολα.

Το πρώτο τρίμηνο του 2017, οι τουριστικές αφίξεις σημείωσαν άνοδο 13,5% ενώ τα έσοδα από τον τουρισμό αυξήθηκαν κατά 22,9% το πρώτο δίμηνο, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016. Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι κρατήσεις για την τρέχουσα καλοκαιρινή περίοδο παρουσιάζουν ήδη αύξηση 10% σε σύγκριση με το 2016 ενώ, τη χειμερινή περίοδο 2017-2018 η αύξηση εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 23%.

Στεκόμαστε ιδιαίτερα στον χειμερινό τουρισμό γιατί δυστυχώς αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα της βιομηχανίας μας. Το πρόβλημα της εποχικότητας του τουρισμού μπορεί να αμβλυνθεί με στοχευμένες ενέργειες, όπως είναι η αεροπορική σύνδεση της Κύπρου με τουριστικές αγορές και με την παραχώρηση κινήτρων στους οργανωτές ταξιδίων ώστε να περιλαμβάνουν τη χώρα μας στα χειμερινά τους προγράμματα. Είναι με τέτοιες ενέργειες που ο χειμερινός τουρισμός την περίοδο 2016-2017 κατέγραψε ιδιαίτερα θετικές επιδόσεις και ήταν ο δεύτερος καλύτερος όλων των εποχών με 298 χιλιάδες αφίξεις.

Οι παραπάνω επιδόσεις θα πρέπει να αποτελέσουν τη βάση πάνω στην οποία να επενδύσουμε για τη συνέχεια, ώστε να αξιοποιήσουμε αυτή τη θετική συγκυρία και να βάλουμε τα θεμέλια προκειμένου η Κύπρος να καταστεί ολόχρονος τουριστικός προορισμός. Αυτό εξάλλου προβλέπει και η μελέτη του ισπανικού οίκου THR-Innovative Advisors, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Βάσει της μελέτης, η Κύπρος  μπορεί να προσελκύσει από 5,7 έως 7,2 εκατ. τουρίστες μέχρι το 2030, βασιζόμενη στην στρατηγική τιμής και ποιότητας, η οποία θα εφαρμοστεί, επιτυγχάνοντας οικονομικά οφέλη για το νησί, με προσέλκυση νέων επενδύσεων, δημιουργία θέσεων εργασίας, προσέλκυση επενδύσεων, πολλαπλασιασμό των θετικών επιπτώσεων για τους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας και καθιστώντας τον τουρισμό ως τον κύριο οικονομικό οδηγό της χώρας.

Μέχρι το 2030, η Κύπρος στοχεύει στο να καταστεί βιώσιμος τουριστικός προορισμός καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, προσελκύοντας 4,38 εκατ. ξένους τουρίστες, με το 40% να καταφθάνει την περίοδο χαμηλής επισκεψιμότητας, δηλαδή από τον Νοέμβριο μέχρι τον Απρίλιο. Την ίδια ώρα, το όραμα της στρατηγικής, σύμφωνα με τη μελέτη, είναι το νησί να συγκαταλεχθεί στους πρώτους 5 τουριστικούς προορισμούς της Μεσογείου, καθώς επίσης να μετατραπεί σε προορισμό που θα προσελκύει διάφορες αγορές.

Για να επιτευχθεί αυτός ο φιλόδοξος στόχος απαιτείται όραμα, σκληρή δουλειά και προγραμματισμός. Συνεπώς το χειρότερο που έχουμε να κάνουμε είναι να επαναπαυθούμε στην επιτυχία.

Πηγή: Έντυπο Περιοδικό Ευρωκέρδος


Comments

comments

Categories: Απόψεις

Σχετικά με τον Συγγραφέα