Να στηρίξουμε τη μικρομεσαία τάξη

Να στηρίξουμε τη μικρομεσαία τάξη


 


Του Λευτέρη Χριστοφόρυ, Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗ.ΣΥ, Ευρωβουλευτής Ε.Λ.Κ

 

Εάν κάτι χαρακτήριζε την οικονομία και την κοινωνία του τόπου μας, τις τελευταίες δεκαετίες, ήταν η ισχύς και η ευρωστία της Μικρομεσαίας τάξης της πατρίδας μας. Αποτελούσεν την ραχοκοκαλιά της Κυπριακής Οικονομίας, ήταν η πλειοψηφία των νοικοκυριών στο τόπο μας κι έδιναν με ηχηρό τρόπο το κοινωνικοοικονομικό στίγμα της Κύπρου.

Τη  μικρομεσαία κατηγορία των συμπατριωτών μας την αποτελούσαν ικανοποιητικά αμειβόμενοι μισθωτοί του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, οι ιδιοκτήτες Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, οι Αυτοεργοδοτούμενοι σε παραδοσιακά επαγγέλματα, νέοι επιστήμονες σε ικανοποιητικά αμειβόμενες  θέσεις, οι πραγματικοί και γνήσιοι νοικοκυραίοι της υπαίθρου μας, σημαντική μερίδα Γεωργοκτηνοτρόφων μας και ουσιαστικά όσοι κατόρθωναν να ξεφύγουν από τη μιζέρια κι είχαν μία άνετη, αξιοπρεπή διαβίωση για τους ίδιους και  τα παιδιά τους.

Ουσιαστικά αυτό το σημαντικό εργασιακό δυναμικό για το τόπο μας, οι Μικρομεσαίοι, αποτελούσαν την κινητήριο δύναμη της Κυπριακής Οικονομίας, που κράτησαν την πατρίδα μας διαχρονικά σε ψηλά επίπεδα ευημερίας και ανάπτυξης.

Η Μικρομεσαία τάξη της κοινωνίας μας, δέχθηκε απανωτά κτυπήματα για διάφορους λόγους όπως Χρηματιστήριο, φούσκα ακινήτων κ.α., με αποκορύφωμα το τελειωτικό κτύπημα της οικονομικής κρίσης, την προ του 2013 περίοδο, με τις συνέπειες της να συνεχίζονται ακόμα και σήμερα.

Έτσι αυτός ο συνεκτικός αρμός της οικονομίας και της κοινωνίας έσπασε, με αποτέλεσμα να είναι εμφανές το δημιουργούμενο αγεφύρωτο χάσμα των πολύ πλουσίων στη Κύπρο και των πάμφτωχων, του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Η συρρίκνωση της Μικρομεσαίας κοινωνικής ομάδας, αφήνει πίσω της, τεράστιες συνέπειες.

Το χειρότερο είναι, το αδιαμφισβήτητο γεγονός της συνέχισης της συρρίκνωσης των Μικρομεσαίων, της αποδυνάμωσης των εισοδημάτων τους και η πιθανή κατάρρευση του επί δεκαετίες αρραγούς Μικρομεσαίου Οικοδομήματος.

Για μένα, δεν πρόκειται να υπάρξει ανάκαμψη των Μικρομεσαίων, όσο οι ξένοι κι η αυξημένη ντόπια ζήτηση, εκτινάσσουν τις τιμές των ακινήτων και των ενοικίων στα ύψη, όσο κάποιοι ιδιώτες θα συνεχίσουν να εκμεταλλεύονται τη τεράστια μόρφωση των νέων παιδιών με εξευτελιστικούς μισθούς από 500 – 1000 ευρώ και όσο η οικονομία δεν θα αναπτύσσεται και σε άλλους τομείς πέραν των υπηρεσιών.

Πιστεύω είναι σημαντικό, για την ισοδύναμη και ισόρροπη  ανάπτυξη στο τόπο και την επικράτηση μίας διευρυμένης ευημερούσας κοινωνίας, να υπάρξει επαναφορά του μεγέθους και της ισχύος της Μικρομεσαίας Τάξης, που θα σημαίνει και υγιή, ισχυρή κι ακμάζουσα οικονομία και κοινωνία.

Η Κυβέρνηση και ο Δημοκρατικός Συναγερμός, που πάντα βρίσκονται παραδοσιακά στο πλευρό της Μεσαίας Τάξης, κινούνται προς την ορθή κατεύθυνση της ενίσχυσης της Μικρομεσαίας Τάξης. Απτό  παράδειγμα αποτελεί το πακέτο των 100 εκατομμυρίων ευρώ, που πρόσφατα παραχώρησε τόσο για στήριξη των Χαμηλοσυνταξιούχων όσο και για την ελάφρυνση των πολιτών από τα ακριβά καύσιμα καθώς και με την επιβράβευση των συνετών και συνεπών δανειοληπτών. Δηλαδή, ουσιαστικά τη στήριξη κι ενίσχυση των Μικρομεσαίων μας.

Θεωρώ ότι τούτο αποτελεί το πρώτο βήμα για ενίσχυση αυτών που πραγματικά επλήγησαν από την οικονομική κρίση και χρήζουν της στήριξης της Πολιτείας.


Comments

comments

Categories: Απόψεις

Σχετικά με τον Συγγραφέα