Νέα καινοτόμα υπηρεσία πρόσβασης των ΜμΕ στη νομική γνώση

Νέα καινοτόμα υπηρεσία πρόσβασης των ΜμΕ στη νομική γνώση


 


Της Αγγέλας Κωμοδρόμου

 

Στη δημιουργία μιας νέας καινοτόμας υπηρεσίας η οποία θα λύσει το πρόβλημα πρόσβασης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στη νομική γνώση, ώστε να βοηθούνται οι επιχειρήσεις να προβαίνουν σε εμπεριστατωμένες αποφάσεις περιορίζοντας το οποιοδήποτε ρίσκο από την εφαρμογή τους, προχώρησε το δικηγορικό γραφείο L. Protopapa & Co LLC. Αυτή ήταν και η αφορμή για τη συνέντευξη που ακολουθεί με τη Διευθύνουσα Σύμβουλο του γραφείου, Λουϊζα Πρωτοπαπά, μια γυναίκα δυναμική, μητέρα τεσσάρων παιδιών, και η οποία επέλεξε να στελεχώσει το γραφείο και την ομάδα της μόνο με γυναίκες.

 

Ποιες υπηρεσίες προσφέρει και που ειδικεύεται το γραφείο L. Protopapa & Co LLC;

Οι υπηρεσίες μας στηρίζονται σε ένα πλήρως ανεπτυγμένο δικαστηριακό τμήμα με πολύχρονη εμπειρία σε όλα τα είδη δικαστικών διαφορών καθώς και σε ένα εξίσου ανεπτυγμένο τμήμα συμβουλευτικών υπηρεσιών με ιδιαίτερη εμπειρία στις επενδυτικές εταιρείες, το εταιρικό δίκαιο, τις υπηρεσίες που μπορεί να παρέχει ο σύμβουλος αφερεγγυότητας καθώς και άλλες εξειδικευμένες υπηρεσίες. Στην LP LEGAL χρησιμοποιούμε την επαγγελματική μας εμπειρία για να προσφέρουμε στους πελάτες μας, ολοκληρωμένες λύσεις, προσαρμοσμένες στις ανάγκες τους. Σε κάθε περίπτωση επιδιώκουμε την καινοτομία και είμαστε περήφανοι να λέμε ότι έχουμε προβεί και προβαίνουμε στην παροχή υπηρεσιών σε καινοτόμες επιχειρήσεις σε διάφορους τομείς της κυπριακής οικονομίας. Δεν υπάρχει για την LP LEGAL δύσκολη εργασία την οποία δεν μπορούμε να διεκπεραιώσουμε ή απλή την οποία να απορρίπτουμε.

Οι μεγαλύτερες δυσκολίες που καλείστε να αντιμετωπίσετε;

Μια από τις μεγαλύτερες δυσκολίες είναι οι αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο των υπηρεσιών που παρέχουμε, οι οποίες γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και επηρεάζουν σαφώς το  κυπριακό νομοθετικό πλαίσιο. Ας πάρουμε για παράδειγμα την εφαρμογή στις 25/5/2018 του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για την προστασία των προσωπικών δεδομένων γνωστό και σαν GDPR. Λόγω της σαρωτικής και άμεσης εφαρμογής του εν λόγω Ευρωπαϊκού Κανονισμού έχουμε παρακολουθήσει πολύωρα ιδιωτικά σεμινάρια ώστε να μπορούμε να παρέχουμε υπηρεσίες Λειτουργού Προστασίας Δεδομένων. Η πρόσβαση όμως σε αυτή την πληροφόρηση η οποία πηγάζει από τον επιχειρηματικό στόχο για συνεχόμενη εμπεριστατωμένη κατάρτιση και εξειδίκευση, δε θα έπρεπε θεωρώ να αποτελεί μόνο αντικείμενο ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Είναι πλέον πολύ λίγοι αυτοί που δρουν με αναχρονιστικές αντιλήψεις σε ότι αφορά στη θέση της γυναίκας στο συγκεκριμένο επάγγελμα. Υπάρχει σημαντική καταξίωση γυναικών εξάλλου στο τομέα μας και μέσω της ενεργής δικηγορικής τους δράσης και σαν Δικαστές αλλά και σαν δικηγόροι της Δημοκρατίας.

Από την πείρα σας τι φταίει και έχουμε πρόβλημα εφαρμογής των νόμων, αν και θα έλεγε κανείς πως διαθέτουμε ένα αρκετά «προχωρημένο» νομοθετικό πλαίσιο;

Αν πάρουμε ως αποτέλεσμα μιας ευνομούμενης κοινωνίας τη μη εφαρμογή του Νόμου και εφαρμόσουμε ένα τεστ αντίστροφης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (reverse stress test) θα διαπιστώναμε ότι το πιο σημαντικό σημείο και αυτό το οποίο θα έπρεπε να αλλάξει ώστε η ακραία κατάσταση της μη εφαρμογής του Νόμου να αλλάξει επίσης, είναι η αποτελεσματική εφαρμογή της δικαιοσύνης μέσω του δικαστικού συστήματος. Έχουν γίνει ομολογουμένως βήματα μπροστά αλλά η δυνατότητα περαιτέρω εξέλιξης είναι νομίζω δεδομένη.

Έχετε επιλέξει να στελεχώσετε το γραφείο και την ομάδα σας μόνο με γυναίκες. Τι σας ώθησε σε αυτή την απόφαση;

Πράγματι! Και το βρίσκω άκρως αποτελεσματικό! Η απόφαση ενώ δεν ήταν εξαρχής συνειδητή έγινε με τα χρόνια θέση την οποία υποστηρίζω απόλυτα. Η γυναίκα είναι φιλόδοξη, έξυπνη και μορφωμένη, κινείται επαγγελματικά με γνώμονα το σύνολο και μπορεί να αποτελέσει μέρος ομάδας. Η διαίσθηση της είναι πολύτιμο εργαλείο στην ανθρώπινη αντιμετώπιση του πελάτη και ο ανθρωποκεντρικός της προσανατολισμός αποτελεί για μένα απαραίτητη προϋπόθεση προόδου και ανάπτυξης.

Εξακολουθούν να επικρατούν αναχρονιστικές αντιλήψεις, ως προς την ίση αντιμετώπιση των γυναικών δικηγόρων;

Δε θα το έλεγα. Ενώ εξακολουθεί να είναι ανδροκρατούμενο επάγγελμα θεωρώ ότι οι περισσότεροι άνδρες συνάδελφοι μας δεν μας αντιμετωπίζουν σαν αδύναμο φύλο αλλά σαν ισότιμα μέλη του δικηγορικού κόσμου. Είναι πλέον πολύ λίγοι αυτοί που δρουν με αναχρονιστικές αντιλήψεις σε ότι αφορά στη θέση της γυναίκας στο συγκεκριμένο επάγγελμα. Υπάρχει σημαντική καταξίωση γυναικών εξάλλου στο τομέα μας και μέσω της ενεργής δικηγορικής τους δράσης και σαν Δικαστές αλλά και σαν δικηγόροι της Δημοκρατίας.

Πόσο ιδανικό είναι πλέον το να είσαι δικηγόρος;

Δύσκολη ερώτηση. Θέλω να πιστεύω ότι το να είσαι δικηγόρος θα παραμένει για πάντα ιδανική επιλογή. Όμως δεν μπορώ να παραβλέψω το γεγονός ότι ο χωρίς πλαίσια επαγγελματικός προσανατολισμός έχει οδηγήσει πολλά παιδιά τα τελευταία χρόνια, στη συγκεκριμένη κατεύθυνση, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός πλεονάσματος νέων συναδέλφων που δυστυχώς δεν μπορούν να απορροφηθούν από τις δρώσες νομικές επιχειρήσεις. Αυτό το οποίο όμως λέω στους νέους συναδέλφους είναι να σκέφτονται έξω από τις νόρμες και να προσπαθήσουν να συνδυάσουν το απίστευτα χρήσιμο πτυχίο της νομικής τους με σύγχρονες τάσεις της επιχειρηματικότητας. Δεν είναι απαραίτητο να είμαστε όλοι δικηγόροι δικαστηρίου ή να έχουμε όλοι το δικό μας δικηγορικό γραφείο για να εφαρμόσουμε τη νομική μας κατάρτιση.

Οικογένεια και καριέρα. Πόσο δύσκολος είναι αυτός ο συνδυασμός, ειδικότερα όταν είσαι μητέρα τεσσάρων παιδιών;

Κάθε μέρα είναι μια καινούρια μέρα. Η οικογένεια είναι ότι πολυτιμότερο μπορεί να δημιουργήσει ο άνθρωπος. Είναι η παρακαταθήκη του για την κοινωνία στην οποία έδρασε. Το μεγάλωμα μιας οικογένειας σε συνδυασμό με την προώθηση και την ανάπτυξη της καριέρας της, είναι για τη γυναίκα μια σύγχρονη πρόκληση. Ειδικότερα στο μεσογειακό μοντέλο της κοινωνίας στο οποίο ζούμε! Όμως, είναι απόλυτη πεποίθηση μου ότι η καριέρα δεν πρέπει να αποκλείει την οικογένεια και η οικογένεια δεν πρέπει να αποκλείει την καριέρα. Ειδικότερα όταν υπάρχει στην εξίσωση ο σύντροφος που αντιλαμβάνεται την ανάγκη διατήρησης και των δύο ρόλων, όπως στη περίπτωση μου και γι’ αυτό θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό. Υπάρχουν όμως πολλά να γίνουν στα στρώματα της κοινωνίας ώστε να μπορεί η καριέρα και η μητρότητα να συνυπάρχουν αρμονικά στο ίδιο πρόσωπο.

Ποια θεωρείτε την μεγαλύτερη σας επιτυχία;

Δεν στέφω τις στιγμές της ζωής μου με τον τίτλο της «επιτυχίας» ή της «αποτυχίας» αλλά με τον τίτλο της «εμπειρίας». Κάθε επιτυχία ή αποτυχία είναι εμπειρία. Μάθημα για να επαναλάβεις κάτι ή για να προσέξεις την επόμενη φορά. Το σημαντικότερο είναι να μη τυφλώνεσαι από το φώς της επιτυχίας σου αλλά και να μην χάνεσαι στο σκοτάδι της οποιασδήποτε αποτυχίας σου. Να παραμένεις σταθερός στον κορμό των αξιών σου και να γίνεσαι καλύτερος με κάθε εμπειρία, θετική ή αρνητική.

Δεν αποτελεί πρωτοτυπία η άποψη ότι η καινοτομία μπορεί να βοηθήσει οποιαδήποτε επιχείρηση. Υπάρχει κάτι στα σκαριά (νέα υπηρεσία) η οποία εμπίπτει σε αυτή την φιλοσοφία;

Ένα από τα μεγαλύτερα μας προσόντα σαν LP LEGAL θεωρώ ότι είναι η δυνατότητα μας να αντιλαμβανόμαστε άμεσα το παλμό και τις ανάγκες του επιχειρηματικού κόσμου σε σχέση με την παροχή νομικών υπηρεσιών. Όντως έχουμε δημιουργήσει μια νέα καινοτόμα υπηρεσία η οποία θα λύσει το πρόβλημα πρόσβασης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στη νομική γνώση ώστε να βοηθούνται οι επιχειρήσεις να προβαίνουν σε εμπεριστατωμένες αποφάσεις περιορίζοντας το οποιοδήποτε ρίσκο από την εφαρμογή τους. Αλλά επιφυλασσόμαστε να σας ενημερώσουμε περαιτέρω σε εύθετο χρόνο.

Περισσότερα στην ιστοσελίδα www.lprotopapa.com

Πηγή: Έντυπο Περιοδικό Ευρωκέρδος, Τεύχος 206 Φωτο: Γιώργος Ερέσσιος


Comments

comments

Σχετικά με τον Συγγραφέα