Η νέα νίκη του Μακρόν

Η νέα νίκη του Μακρόν

 

Του Δρα Αντώνη Στ. Στυλιανού¸ Λέκτορας Νομικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, LL.B Law (Bristol), Ph.D in Law – International Law and Human Rights (Kent), Διευθυντής Μονάδας Νομικής Κλινικής Πανεπιστημίου Λευκωσίας

 

Η ολοκλήρωση του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών της Γαλλίας σηματοδοτεί μια νέα, τεράστια νίκη του Εμανουέλ Μακρόν, που μετά την εκλογή του ως Πρόεδρος της Γαλλίας τον Απρίλιο, κατάφερε ξανά να αναταράξει τα πολιτικά τεκταινόμενα στη Γαλλία, κερδίζοντας το στοίχημα των βουλευτικών εκλογών και αποκτώντας, όπως δείχνουν τα πράγματα, την πιο δυνατή αυτοδυναμία στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση στην ιστορία της πέμπτης γαλλικής δημοκρατίας.

Οι βουλευτικές εκλογές φυσικά χαρακτηρίστηκαν, πέραν της νίκης του Μακρόν και του κινήματος La République En Marche με το σύμμαχο MODEM, από το τεράστιο ποσοστό αποχής που άγγιξε το 51%, συγκρινόμενο μάλιστα με το ποσοστό αποχής στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές που ήταν μόλις 39%. Η αποχή που παρατηρήθηκε στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών της Γαλλίας είναι και η μεγαλύτερη στην σύγχρονη ιστορία της Γαλλίας. Κάποιοι θεωρούν ότι η αποχή ανέβηκε στα ύψη, λόγω της βεβαιότητας των ψηφοφόρων ότι ο Μακρόν θα κέρδιζε τις εκλογές αλλά και της απογοήτευσης των ψηφοφόρων της δεξιάς συμμαχίας των Ρεπουμπλικάνων για τα χαμηλά ποσοστά της.

Η τεράστια νίκη του Μακρόν και του En Marche σημαίνει ότι ο Πρόεδρος της Γαλλίας θα έχει την πλήρη αυτοδυναμία στη Βουλή – την μεγαλύτερη ίσως που κατέγραψε ποτέ Πρόεδρος της χώρας στα πλαίσια της πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας. Το ποσοστό του 32% που εξασφάλισε, σημαίνει ότι στον δεύτερο γύρο των εκλογών που θα πραγματοποιηθεί στις 18 Ιουνίου, ο Μακρόν μπορεί να κερδίσει μεταξύ 400 – 445 εδρών στη Βουλή των 577 εδρών, ξεπερνώντας κατά πολύ το όριο των 289 εδρών για την αυτοδυναμία και το δεύτερο στη σειρά κόμμα των συντηρητικών Les Républicains που υπολογίζεται να καταλάβει περίπου 100 έδρες, με το ποσοστό 21% που πήρε στον πρώτο γύρο των εκλογών.

Η αυτοδυναμία του Μακρόν σημαίνει ο Πρόεδρος της Γαλλίας μπορεί πολύ εύκολα πλέον να ξεκινήσει την υλοποίηση του προεκλογικού του προγράμματος, αφού θα έχει την πλήρη αυτοδυναμία που απαιτείται για την ψήφιση των νομοσχεδίων και δεν θα χρειάζεται να βρίσκει συμμαχίες για την ψήφισή τους. Εκτιμάται ότι η υλοποίηση του προγράμματος θα αρχίσει με την πλήρη αναθεώρηση της αγοράς εργασίας, θέση που κυριάρχησε στην προεκλογική του εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές.

Οι εκλογές της Κυριακής στη Γαλλία ανέτρεψαν ακόμη ένα ‘στερεότυπο’ της πολιτικής ζωής της Γαλλίας. Στις πλείστες περιφέρειες, οι βουλευτές που εκλέχθησαν είναι νέα πρόσωπα, άγνωστα εν πολλοίς στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας, που αντικαθιστούν πλέον αυτούς που κυριάρχησαν για χρόνια στην πολιτική ζωή της χώρας. Αυτό, σε συνάρτηση με το τέλος της περιόδου του δικομματισμού, μεταξύ των δεξιών και των σοσιαλιστών, οριοθετεί το νέο σκηνικό στην πολιτική τάξη πραγμάτων της Γαλλίας.

Categories: ΑΠΟΨΕΙΣ