Νέα νομοσχέδια για ενδυνάμωση του τομέα επενδυτικών ταμείων

Νέα νομοσχέδια για ενδυνάμωση του τομέα επενδυτικών ταμείων


 


Νομοσχέδια που θα ενισχύουν περαιτέρω τον πολλά υποσχόμενο τομέα επενδυτικών ταμείων εξήγγειλε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης, από το βήμα του 3ου International Funds Summit. Το Συνέδριο, που τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη και διοργανώνεται από τον Κυπριακό Οργανισμό Επενδυτικών Ταμείων (CIFA), και στηρίζεται από τον Κυπριακό Οργανισμό Προώθησης Επενδύσεων (CIPA) και το International Capital Market Association (ICMA), πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 29-31 Οκτωβρίου στη Λεμεσό.

Τα νέα νομοσχέδια αφορούν, μεταξύ άλλων, εναλλακτικά επενδυτικά ταμεία και προνοούν την εισαγωγή επενδυτικών ταμείων που θα υπόκεινται σε λιγότερες ρυθμιστικές υποχρεώσεις, γεγονός που θα επιτρέπει την ταχύτερη δημιουργία και διαχείριση ταμείων

Το 3ο International Funds Summit πραγματοποιήθηκε σε μια εποχή που ο ευρωπαϊκός τομέας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων βιώνει συνεχή ανάπτυξη. Οι καθαρές πωλήσεις ευρωπαϊκών αμοιβαίων κεφαλαίων επενδύσεων έχουν αυξηθεί σε υψηλά επίπεδα, με τα περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση να ξεπερνούν τα 12 τρις ευρώ. Φέτος, στο συνέδριο συμμετείχαν 40 ομιλητές και 450 σύνεδροι από 23 χώρες της Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής, της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της Βόρειας Αφρικής και της Ρωσίας.  Ανάμεσά τους η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, κ. Δήμητρα Καλογήρου,  η Ανώτερη Σύμβουλος Ρυθμιστικής Πολιτικής του EFAMA, κ. Αγάθη Παφίλη, καθώς και άλλοι σύμβουλοι επενδύσεων, εκπρόσωποι επενδυτικών ταμείων, τραπεζών, ελεγκτικών οίκων κ.ά..

Μιλώντας στο πλαίσιο του συνεδρίου, ο κ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι τα νέα νομοσχέδια αφορούν, μεταξύ άλλων, εναλλακτικά επενδυτικά ταμεία και προνοούν την εισαγωγή επενδυτικών ταμείων που θα υπόκεινται σε λιγότερες ρυθμιστικές υποχρεώσεις, γεγονός που θα επιτρέπει την ταχύτερη δημιουργία και διαχείριση ταμείων. Με τα νομοσχέδια εισάγονται επίσης η επιλογή για ετερόρρυθμες εταιρείες, η οποία αναμένεται να λειτουργήσει καταλυτικά στην προσέλκυση εναλλακτικών επενδυτικών ταμείων. Τα νομοσχέδια βρίσκονται στο στάδιο του νομοτεχνικού ελέγχου και στόχος είναι να κατατεθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο το Νοέμβριο.

Η ανάδειξη του κλάδου, συνέχισε ο κ. Γεωργιάδης, αποτελεί αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας μεταξύ της Πολιτείας, του CIFA και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, με κοινό στόχο την όσο το δυνατό καλύτερη διαμόρφωση του νομικού και θεσμικού πλαισίου που διέπει τον τομέα.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Επενδυτικών Ταμείων (CIFA), Άγγελος Γρηγοριάδης αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους η Κύπρος αποτελεί ιδανικό προορισμό για την προσέλκυση επενδυτικών τομέων. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις τάσεις που επηρεάζουν τον τομέα, όπως οι δημογραφικές αλλαγές και οι τεχνολογικές εξελίξεις. Ανέλυσε επίσης τις προκλήσεις που δημιουργούνται λόγω Brexit και τις ευκαιρίες από την ενδυνάμωση των σχέσεων της Κύπρου με την Κίνα, της οποίας ο κλάδος επενδυτικών ταμείων ανέρχεται στα €7 τρις.

Ο κ. Γρηγοριάδης ανέλυσε στη συνέχεια τις πρόνοιες των νέων νομοθετικών ρυθμίσεων που πρόκειται να εισαχθούν για να καταστήσουν τον τομέα πιο ελκυστικό, τονίζοντας ότι η εγγραφή των επενδυτικών ταμείων θα πραγματοποιείται πλέον σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Αναφερόμενος στα μέτρα που λαμβάνει ο CIFA για την προσαρμογή του τομέα στα νέα δεδομένα, ο κ. Γρηγοριάδης ανακοίνωσε ότι έχει δημιουργηθεί μια ειδική τεχνική επιτροπή για την παρεμπόδιση ξεπλύματος παράνομου χρήματος, καθώς και μια ειδική τεχνική επιτροπή για θέματα FinTech.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (CIPA), κ. Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης αναφέρθηκε στην συλλογική προσπάθεια αναβάθμισης του νομοθετικού και ρυθμιστικού καθεστώτος της Κύπρου που, σε συνδυασμό με το ισχυρό δίκτυο παροχέων χρηματοοικονομικών και επαγγελματικών υπηρεσιών και τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του τομέα, οδήγησαν σε ανανέωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος. O κ. Αγκαστινιώτης εξήγησε ότι η συμμετοχή του CIPA εμπίπτει στο πλαίσιο του στόχου του Οργανισμού να ενισχύσει και να προωθήσει αναδυόμενους τομείς της οικονομίας, ως ένα μέσο ενδυνάμωσης της ανταγωνιστικότητας της χώρας. Απώτερος σκοπός, όπως δήλωσε, είναι η προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων που θα συμβάλουν στην επίτευξη βιώσιμης και μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης.

Πλατινένιοι Χορηγοί του Συνεδρίου ήταν οι Τράπεζα Κύπρου, Eurobank Κύπρου, Ελληνική Τράπεζα και PwC Κύπρου. Χρυσοί Χορηγοί οι cdbbank, Deloitte, EFG, EY Κύπρου, Harneys, KPMG και Αργυροί Χορηγοί οι Alter Domus, ATG Fund Services, CPF, EFFECT, GMM Global Money Managers, Fuchs Asset Management, IFSA Experts, KMG Capital Markets, MAP S. Platis, Microgen Financial Systems, PCS, Point Nine, Systemic, Thomson Reuters. Χορηγοί Επικοινωνίας της εκδήλωσης ήταν οι GOLD Magazine, Banking Technology, ΚΥΠΕ, Fintech Finance, Hedgeweek, Institutional Asset Manager, Private Equity Wire, Professional Wealth Magazine και συντονίστρια εταιρεία η IMH.


Comments

comments

Tags: CIFA, cipa, cyprus

Σχετικά με τον Συγγραφέα