Νεοκλής Συλικιώτης: H ενέργεια δεν σηκώνει άλλους πειραματισμούς

Νεοκλής Συλικιώτης: H ενέργεια δεν σηκώνει άλλους πειραματισμούς


 


Επιβεβλημένη η δημιουργία τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου

 

Της Αγγέλας Κωμοδρόμου

 

Μόνο με μια ολοκληρωμένη ενεργειακή στρατηγική, κεντρικό στοιχείο της οποίας θα είναι η δημιουργία τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου, η Κύπρος θα μπορέσει να αξιοποιήσει τις προοπτικές που δημιουργούνται και να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Νεοκλής Συλικιώτης σε συνέντευξη του στο Ευρωκέρδος, υπογράμμισε μεταξύ άλλων και την αναγκαιότητα λήψεις πρωτοβουλιών, ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να διασφαλίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στον τομέα της ενέργειας και ταυτόχρονα να εξασφαλίσει συνεργασία με την ΕΕ ώστε να προωθηθεί η αξιοποίηση των κοιτασμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ.

 

Τι πρέπει να αλλάξει ώστε η Κύπρος να μπορέσει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ως κράτος μέλος στην ΕΕ, για σκοπούς ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας και να διασφαλίσει τις προοπτικές που δημιουργούνται από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο;

Για να μπορέσει η Κύπρος να αξιοποιήσει τις προοπτικές που δημιουργούνται και να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιβάλλεται μια ολοκληρωμένη ενεργειακή στρατηγική, κεντρικό στοιχείο της οποίας να είναι η δημιουργία τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου. Δυστυχώς η στρατηγική που υπήρχε επί κυβέρνησης Χριστόφια ακυρώθηκε και αντικαταστήθηκε από αυτοσχεδιασμούς, λανθασμένες επιλογές και πομπώδεις διακηρύξεις.

Όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος και δυστυχώς τα τελευταία έξι χρόνια έχουν επιτευχθεί ελάχιστα, ενώ έγιναν πάρα πολλά λάθη. Να θυμίσω πως ξήλωσαν την κρατική εταιρεία υδρογονανθράκων ΚΡΕΤΥΚ που βρισκόταν σε διαδικασία πρόσληψης συμβούλων για την δημιουργία τερματικού υγροποίησης. Εξαντλήθηκαν σε πανηγυρισμούς για τις τριμερείς συνεργασίες και τη συμμαχία με το Ισραήλ, αλλά ακόμη δεν έχουν καταφέρει να υπογράψουν με την συγκεκριμένη χώρα συμφωνία συνεκμετάλλευσης του φυσικού αερίου, η οποία αποτελεί διαδεδομένη διεθνή πρακτική, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει η εκμετάλλευση του κοιτάσματος Αφροδίτη. Ανανέωσαν τα συμβόλαια των εταιρειών χωρίς να έχουν υλοποιήσει τις συμβατικές τους υποχρεώσεις και ως αποτέλεσμα δεν υπήρξε συνέπεια στο πρόγραμμα των γεωτρήσεων. Υπόσχονταν συνεχώς νέες γεωτρήσεις αλλά εδώ και έξι χρόνια δεν υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο για το πότε θα εξορυχτεί φυσικό αέριο, ούτε για το πού θα πουληθεί. Έχουν γίνει μεμονωμένες γεωτρήσεις, αλλά χωρίς απτά αποτελέσματα.

Προχώρησαν επιτυχώς στον γ’ γύρο αδειοδότησης με την θετική συμμετοχή εταιρειών κολοσσών, όμως συνεχίζεται η απουσία στρατηγικού πλάνου για γεωτρήσεις και εξορύξεις φυσικού αερίου. Όλα αυτά πρέπει να διορθωθούν.

Ενώ η κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ χρονοτριβεί και πειραματίζεται στα ενεργειακά, η ΕΕ προωθεί με γοργούς ρυθμούς το ενεργειακό πακέτο με διάφορες προτάσεις που καταστρατηγούν τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών στην διαμόρφωση της ενεργειακής τους πολιτικής. Για την Κύπρο σημαντικό πλήγμα αποτελεί επίσης η απουσία ουσιαστικής αναφοράς στο ενεργειακό πακέτο για την ανάγκη αξιοποίησης των προοπτικών που δημιουργούνται με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ. Ιδιαίτερα την στιγμή που η ΕΕ επιδιώκει την ενεργειακή της απεξάρτηση από τρίτες χώρες, θα ανέμενε κανείς να στραφεί στις εγχώριες πηγές. Απαιτείται να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη ώστε η ΕΕ να πάψει να παραβλέπει τις προοπτικές που δημιουργούνται με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου. στην κυπριακή ΑΟΖ και να στηρίξει τις προσπάθειες ώστε η Ανατ. Μεσόγειος να μετατραπεί σε διάδρομο ασφαλούς τροφοδοσίας της Ένωσης.

Τελικά η Κύπρος μπορεί να καταστεί ενεργειακός κόμβος;

Βασική προϋπόθεση για να μπορέσει η Κύπρος να καταστεί ενεργειακός κόμβος είναι να δημιουργήσει τερματικό σταθμό υγροποίησης, το οποίο να δύναται να αξιοποιεί τα κοιτάσματα στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και των γειτονικών χωρών.

Το 2012 υπεγράφη μία συμφωνία με το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) για να διενεργηθεί μελέτη όσον αφορά τα ενεργειακά της Κύπρου και τις προοπτικές των παγκόσμιων αγορών. Έγινε η πρώτη παρουσίαση τέλη του 2013 και μας είπαν πως η πιο σωστή, ευέλικτη και αποτελεσματική επιλογή για την Κύπρο είναι να προχωρήσει στη δημιουργία τερματικού. Τον ίδιο χρόνο ξεκίνησαν οι συζητήσεις με Noble, ENI, TOTAL και κάπου στην πορεία, εγκαταλείφθηκε το θέμα του τερματικού.

Το επιχείρημα ήταν το ζήτημα των ποσοτήτων. Ωστόσο και στο Eastmed ισχύει το θέμα των ποσοτήτων. Οι ισραηλινές εταιρείες, DELEK και AVNER ήταν οι πρώτες που μιλούσαν για τερματικό και γι’ αυτό τον λόγο απέκτησαν μέρος των δικαιωμάτων του οικοπέδου 12. Δυστυχώς όμως δεν είδαμε να προχωρούν αυτές οι ενέργειες. Αντιθέτως οι εταιρείες αυτές κινούνται πλέον προς άλλες κατευθύνσεις.

Πώς επηρεάζει την Κύπρο η στροφή της ΕΕ στο υγροποιημένο φυσικό αέριο;

Τα τελευταία χρόνια γίνεται στροφή τόσο στην ΕΕ όσο και στις παγκόσμιες αγορές προς το υγροποιημένο αέριο ακριβώς επειδή δημιουργεί μια σημαντική ευελιξία στην αγορά. Η στρατηγική της ΕΕ για το υγροποιημένο φυσικό αέριο, στοχεύει στην μείωση της εξάρτησης από τους αγωγούς και την διαφοροποίηση των πηγών και των οδών εφοδιασμού. Για να επιτευχθεί όμως η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού είναι σημαντικό οι τερματικοί σταθμοί υγροποίησης να αξιοποιούν και τις εγχώριες πηγές ενέργειας, και εδώ ακριβώς έγκειται ο σημαντικός ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος.

Πρόσφατα δηλώσατε πως η πώληση του κοιτάσματος Αφροδίτη, ενδεχομένως να συνιστά ξεπούλημα. Πού το στηρίζετε αυτό;

Για πέντε ολόκληρα χρόνια η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ το μόνο που κάνει είναι δηλώσεις και εξαγγελίες για την ανάπτυξη του κοιτάσματος. Εξήγγειλε πώληση του φυσικού αερίου σε διεθνείς αγορές, στη συνέχεια εξήγγειλε πώλησή του στην Αίγυπτο, ακολούθως εξήγγειλε πώλησή του στην Ιορδανία, μετά λέχθηκε ότι θα το φέρει με αγωγό στην Κύπρο για ηλεκτροπαραγωγή, ενώ πρόσφατα η κυβέρνηση δηλώνει ότι βρίσκεται πολύ κοντά στη πώλησή του στα τερματικά της Αιγύπτου και από εκεί στις διεθνείς αγορές.

Η συζήτηση που γίνεται τον τελευταίο καιρό για πώληση του φυσικού αερίου στα τερματικά της Αιγύπτου, σε εξευτελιστικές μάλιστα τιμές, δεν έχει στερεό υπόβαθρο. Αυτό που επιχειρείται είναι επί της ουσίας ξεπούλημα και όχι πώληση του φυσικού αερίου στην Αίγυπτο. Δεν είναι τυχαίο που οι εταιρείες ζήτησαν αλλαγή των όρων στα συμβόλαιά τους. Ενώ δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο σε κατοπινό στάδιο να εισάγουμε από την Αίγυπτο υγροποιημένο φυσικού αερίου σε υψηλές τιμές στο πλαίσιο μιας ενδιάμεσης λύσης για την εγχώρια ηλεκτροπαραγωγή.

Πολλές φορές έχετε αναφερθεί στο πρόβλημα της ενεργειακής φτώχειας και πως αυτό ταλανίζει έναν στους τέσσερις πολίτες στην ΕΕ. Τελικά τι πρέπει να γίνει για καταπολέμηση του προβλήματος;

Το πρόβλημα της ενεργειακής φτώχειας οξύνεται συνεχώς στην Ευρώπη. Παρόλο που υπάρχουν διαφορετικοί ορισμοί σε κάθε κράτος μέλος για την ενεργειακή φτώχεια, υπολογίζεται πως περίπου 23,3 εκατομμύρια νοικοκυριά (150 εκατ. άνθρωποι) ζουν σε συνθήκες ενεργειακής φτώχειας. Ωστόσο δυστυχώς η αναφορά που υπάρχει στις ανακοινώσεις της Κομισιόν για την ενεργειακή φτώχεια είναι ιδιαίτερα ελλιπής. Επισημαίνουν μονάχα το πρόβλημα χωρίς όμως να προτείνονται λύσεις για αντιμετώπισή του. Αυτό που χρειάζεται είναι να κατατεθεί άμεσα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας ώστε να διασφαλιστεί η ενέργεια ως ένα βασικό δημόσιο κοινωνικό αγαθό, στο οποίο όλοι οι πολίτες να έχουν ισότιμη και φθηνή πρόσβαση. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να προωθηθούν προγράμματα για ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης και αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από τα νοικοκυριά που έχουν χαμηλά εισοδήματα. Για παράδειγμα στην Κύπρο, το 2012 ξεκίνησε η εφαρμογή αρχικά πιλοτικά του συστήματος συμψηφισμού της ηλεκτρικής ενέργειας (net metering), με στόχο την στήριξη ιδιαίτερα των ευάλωτων ομάδων και βοήθησε πολλά νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα. Σήμερα η εφαρμογή του συστήματος επεκτάθηκε σε 4,000 σπίτια και γίνεται προσπάθεια να εφαρμοστεί σε βιοτεχνίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Αναπόφευκτα υπάρχει διασύνδεση μεταξύ εξελίξεων στο Κυπριακό και το φυσικό αέριο; Πόσο υποβοηθητική ή επιζήμια είναι;

Η Τουρκία γνωρίζει πως πρέπει να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο και να συμβάλει έμπρακτα στην επίλυση του Κυπριακού για να προωθηθούν οι ενεργειακοί της σχεδιασμοί. Επομένως το κεφάλαιο «Ενέργεια» αποτελεί για την Τουρκία ιδιαίτερα ισχυρό παράγοντα για επίλυση του Κυπριακού. Με την λύση του Κυπριακού, η Κύπρος θα μπορεί να προμηθεύει αέριο και την Τουρκία για τις ανάγκες της. Η επικράτηση δε της ειρήνης και της συνεργασίας στην περιοχή θα είναι επίσης προς όφελος και της Τουρκίας καθώς θα συμβάλλει στην οικονομική ευημερία καθώς και στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή. Ωστόσο το αδιέξοδο στο οποίο έχει επέλθει το Κυπριακό δεν βοηθά.

Όταν βρισκόμαστε σε αδιέξοδο η Τουρκία κατά κανόνα προχωρά στη δημιουργία νέων τετελεσμένων. Πόσο μάλλον τώρα, όπου μετά το ναυάγιο στο Κρανς Μοντάνα παρέμεινε αλώβητη χωρίς να της αποδοθεί καμία ευθύνη, με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να σημειώνει στην έκθεση του πως όλες ανεξαιρέτως οι εγγυήτριες δυνάμεις προσήλθαν με ετοιμότητα να συνεργαστούν για να καταλήξουμε σε συμφωνία. Και δυστυχώς την ίδια εκτίμηση έκανε και η ΕΕ. Έτσι η Τουρκία κάνει τώρα επίδειξη ισχύος, επιχειρώντας να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα στον ενεργειακό χάρτη της Μεσογείου.Ο καλύτερος τρόπος για να επιτύχουμε ολοκληρωμένη αξιοποίηση του ενεργειακού μας πλούτου είναι η λύση του Κυπριακού.

Θα είστε υποψήφιος στις επόμενες ευρωεκλογές το 2019;

Οι ευρωεκλογές θα είναι σχεδόν σε ένα χρόνο. Το διάστημα αυτό έχουμε πολλά να κάνουμε. Εκθέσεις και γνωμοδοτήσεις που παρακολουθώ ως σκιώδης εισηγητής είναι σε εξέλιξη. Από τον Σεπτέμβριο θα αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις για μια γνωμοδότηση και μια εισήγηση που έχω καταθέσει ως εισηγητής. Επίσης ως συντονιστής της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς στα θέματα ενέργειας, βιομηχανία και έρευνας, ως Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του Ευρωκοινοβουλίου για τις σχέσεις με την Παλαιστίνη, αλλά και ως Αντιπρόεδρος της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής έχω ευρύτερα σημαντικά καθήκοντα που προέχουν.

Η απόφαση για τους υποψήφιους του ΑΚΕΛ θα παρθεί εν ευθέτω χρόνο μέσα από τις διαδικασίες του κόμματος, στις οποίες συμμετέχουν μέλη και φίλοι του κόμματος. Στόχος μας είναι βέβαια μέσα από τις εκλογές να ενισχυθεί η δύναμη και επιρροή του ΑΚΕΛ στην κοινωνία και να συνεχίσουμε να διαδραματίζουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στην δράση της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο.

Πηγή: Έντυπο Περιοδικό Ευρωκέρδος, Τεύχος 206


Comments

comments

Σχετικά με τον Συγγραφέα