O εφησυχασμός είναι η χειρότερη γάγγραινα

O εφησυχασμός είναι η χειρότερη γάγγραινα

 

Οι προκλήσεις της ναυτιλιακής βιομηχανίας, η “αχίλλειος πτέρνα” και οι στόχοι του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου

 

Η ναυτιλία είναι το μεγαλύτερο ατού της κυπριακής οικονομίας και αυτό αποδεικνύεται τόσο από το ψηλό ποσοστό οικονομικής συνεισφοράς στο ΑΕΠ, όσο και στην εμπιστοσύνη που δείχνουν οι επενδυτές στην Κύπρο.

Ο Γενικός Διευθυντής του Κυπριακού Ναυτικού Επιμελητηρίου, Θωμάς Καζάκος, αναλύει στο EUROKΕΡΔΟΣ, τα δεδομένα της ναυτιλιακής βιομηχανίας στην οικονομία καθώς και τους μελλοντικούς στόχους του Επιμελητηρίου.

 

Ποιά η σημασία της ναυτιλιακής βιομηχανίας στην κυπριακή οικονομία;

Η Κύπρος είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κέντρο πλοιοδιαχείρισης στον κόσμο, με 2.500 πλοία να τυγχάνουν διαχείρισης από εταιρείες στο νησί. Σήμερα, στις τάξεις του Επιμελητηρίου έχουμε γύρω στις 190 ναυτιλιακές εταιρείες που εκπροσωπούνται από την Κύπρο, που αυτό σημαίνει ότι ο κυπριακός εμπορικός στόλος βρίσκεται στην 10η θέση παγκοσμίως και στην 3η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά την «αχίλλειο πτέρνα» του εμπάργκο που από το 1987 επιβάλλει η Τουρκία στα πλοία υπό κυπριακή σημαία.

Η ναυτιλιακή βιομηχανία, συνεισφέρει με υπολογισμούς της στατιστικής υπηρεσίας 7% του ΑΕΠ σε θέματα άμεσης συνεισφοράς. Δεν είναι μικρό ποσοστό αντιθέτως είναι από τα πιο μεγάλα ποσοστά που υπάρχουν ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ. Η μόνη άλλη αναπτυγμένη χώρα ναυτιλιακά είναι η Δανία και μέχρι πρόσφατα η Ελλάδα καθώς άλλες χώρες συνεισφέρουν από 1,5% μέχρι 3,5% του ΑΕΠ. Το μέγεθος της συνεισφοράς αντιστοιχεί μεταξύ 1 – 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Η ναυτιλία, είναι το μακροβιότερο είδος άμεσης ξένης επένδυσης στην Κύπρο. Όλα τα εισοδήματα από εισροές του εξωτερικού και είναι το μακροβιότερο είδος άμεσης επένδυσης στη δημοκρατία. Δεν απομυζά τίποτα από το κράτος, μόνο προσφέρει.

Η ναυτιλία είναι το πιο ασφαλέστερο και πιο φθηνό μέσο μεταφοράς εμπορευμάτων και το λιγότερο ρυπογόνο στο θαλάσσιο περιβάλλον και ευρύτερα. Οι θαλάσσιες μεταφορές, η ναυτιλία αποτελεί ακόμα και σήμερα το 90% του παγκόσμιου εμπορίου.

Η ναυτιλία δεν είναι μια ακόμη άλλη βιομηχανία, που όλες είναι σημαντικές αλλά λόγω του όγκου που μεταφέρει είναι μια από τις πιο σημαντικές βιομηχανίες στην οικονομία του τόπου και παγκοσμίως.

 

Η ναυτιλιακή βιομηχανία θεωρείται «κλειδί» στην ανεργία;

Ο ευρύτερος ναυτιλιακός τομέας εργοδοτεί στην ξηρά περίπου τεσσερισήμισι χιλιάδες υπαλλήλους. Πέραν των μισών είναι Κύπριοι και οι υπόλοιποι είναι βορειοευρωπαϊκων χωρών εθνικοτήτων. Στη θάλασσα, το ναυτικό προσωπικό απασχολεί γύρω στις 55 χιλιάδες ναυτικούς, αλλά οι Κύπριοι είναι μερικές εκατοντάδες, λόγω και των προκαταλήψεων που υπήρχε στο επάγγελμα.

Βεβαίως, μετά από συντονισμένες προσπάθειες που κάναμε στο Επιμελητήριο, έχει ανατραπεί η εικόνα και έχει γίνει αντιληπτό ότι η ναυτιλία είναι πανεπιστήμιο ζωής.

Μέχρι πριν από 10 χρόνια περίπου, η απασχόληση στη ναυτιλιακή βιομηχανία ήταν στην εγχώρια αγορά και εργοδοτούσε καταρτισμένα άτομα. Με την πάροδο του χρόνου και τις ενέργειες μας, οι νέοι αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει μέλλον στη ναυτιλία και ανάγκη εργοδότησης στα τεχνικά επαγγέλματα που είναι ραχοκοκαλιά του τομέα.

Εμείς ως Επιμελητήριο μέσα από διαχρονικές επαφές στοχεύουμε στην ενημέρωση του κόσμου από τις μικρές ηλικίες. Υπάρχει μια πιο στοχευμένη προσπάθεια ενημέρωσης στα σχολεία με συνεχείς παρουσιάσεις και ημερίδες για πιθανή απασχόληση στη ναυτιλία.

 

Ποιές είναι οι προκλήσεις της ναυτιλιακής βιομηχανίας και παράλληλα οι στόχοι του Επιμελητηρίου;

Ως Επιμελητήριο, προκειμένου να καταστεί η Κύπρος σε ακόμη πιο σημαντικό ναυτιλιακό κέντρο θέσαμε προτεραιότητες σε θέματα πολιτικής.

Ήρθε η ώρα να εκσυγχρονιστεί το Τμήμα Ναυτιλίας, έτσι ώστε να καταστεί λειτουργικά ευέλικτο και ακόμη πιο αποδοτικό στις υπηρεσίες που παρέχει σαν το 10ο μεγαλύτερο Νηολόγιο στον κόσμο και 3ο στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), καθώς και σαν το μεγαλύτερο κέντρο πλοιοδιαχείρισης στην ΕΕ και το 2ο διεθνώς.

Δεν το εκφράζω ως παράπονο, καθώς ο Υπουργός Μεταφορών και τα αρμόδια τμήματα υπερβαίνουν εαυτόν και είναι συνεχώς δίπλα μας και είναι άδικο να περιμένουμε από έναν αξιωματούχο να παράγει το άπαν των δυνάμεων του στην ναυτιλία ενώ έχει να διαχειριστεί και άλλα σοβαρά θέματα του τόπου.

Για εμάς, το Τμήμα Ναυτιλίας είναι το καλύτερο με εξαίρετες μονάδες, εξαίρετους λειτουργούς αλλά χρειάζονται στήριξη. Εμείς, εδώ και αρκετά χρόνια εισηγηθήκαμε όχι μόνο το τμήμα ναυτιλίας να αναβαθμιστεί, αλλά εισηγηθήκαμε τη δημιουργία αναβαθμισμένης εξειδικευμένης θέσης πολιτικού προϊσταμένου που τότε πήρε τη μορφή Υφυπουργού ναυτιλίας, προκειμένου να υπάρχει εξειδικευμένη, τεχνοκρατική και στοχοπροσηλωμένη πολιτική καθοδήγηση. Πρέπει να έχουμε πολιτική στήριξη σε θέματα καθημερινότητας, πολιτικής παρέμβασης, εκπροσώπησης στη χάραξης ναυτιλιακής πολιτικής. Θα πρέπει να διορισθεί κάποιος υπεύθυνος, που να έχει εξουσίες αλλά και ευθύνες για να είναι μετρήσιμο το έργο του.

Ταυτόχρονα, οι προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης της Κυπριακής Ναυτιλίας παραμένουν πολύ χειροπιαστές, εάν κάποιος κοιτάξει την πιθανότητα προσέλκυσης περισσότερων ποιοτικών πλοίων και ναυτιλιακών εταιρειών μόνο για παράδειγμα, από γειτνιάζουσες ναυτιλιακά αναπτυγμένες χώρες όπου, είτε λόγω πολιτικής αστάθειας ή άλλων οικονομικών/φορολογικών προβλημάτων, δεν είναι σε θέση να παρέχουν το πολύ ανταγωνιστικό λειτουργικό ναυτιλιακό πλαίσιο που προσφέρει η Κύπρος. Θα πρέπει λοιπόν η Κυπριακή Ναυτιλία να είναι έτοιμη και ανταγωνιστική να δράξει τις αναδυόμενες ευκαιρίες.

Οι ανταγωνιστικές δαπάνες για εγγραφή πλοίων στο Κυπριακό Νηολόγιο και οι ανταγωνιστικοί ετήσιοι φόροι χωρητικότητας, το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς που ισχύει για τις πλοιοδιαχειρίστριες εταιρίες και άλλες διεθνείς επιχειρήσεις είναι από τα βασικά πλεονεκτήματα.

Η μεγάλη δύναμη της Κυπριακής ναυτιλίας, είναι το ανταγωνιστικό εξειδικευμένο ναυτιλιακό φορολογικό καθεστώς. Το υφιστάμενο φορολογικό σύστημα ήταν η αξιοπιστία που προσφέραμε και δεν χάσαμε ούτε μια από τις ναυτιλιακές εταιρείες κατά το 2013 αν και πολλές έχουν χάσει εκατομμύρια από το κούρεμα. Το σύστημα που εφαρμόζεται, προνοεί ότι αντί να έχουμε τον εταιρικό φόρο, να επιβάλουμε έναν πιο προβλέψιμο φόρο, ούτως ώστε να επενδύουν οι εταιρείες τα χρήματά τους για να μπορούν να λειτουργήσουν βασιζόμενες σε ένα φορολογικό πλάνο που δεν αλλάζει. Ο εταιρικός φόρος, που αυξήθηκε στο 12,5% λόγω της Τρόικας, εξακολουθεί να είναι μη προβλέψιμος, οπότε δεν μπορείς να κάνεις σωστή φορολογική πρόνοια. Η ειδοποιός διαφορά του φόρου χωρητικότητας πλοίων της Κύπρου με τις άλλες χώρες είναι ότι οι πλοιοκτήτες ξέρουν ακριβώς το μέγεθος του πλοίου, δηλαδή τη μεταφορική του δύναμη, η οποία παραμένει η ίδια. Άρα ξέρεις σταθερά για τα επόμενα 25 χρόνια βιωσιμότητας του πλοίου ότι η φορολογική σου οφειλή είναι συγκεκριμένη και μπορείς να είσαι συνεπής να κάνεις το φορολογικό σου πλάνο χωρίς εκπλήξεις βάσει των αυξομειώσεων της αγοράς

Ένα άλλο σημαντικό θέμα είναι το πολύ γνωστό ως η “αχίλλειος πτέρνα” του κυπριακού νηολογίου, που είναι η παράνομη επιβολή εμπάργκο από τις Τουρκικές Ναυτιλιακές Αρχές. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι γύρω στα 2.000 πλοία με ξένη σημαία τυγχάνουν σήμερα διαχείρισης από ναυτιλιακές εταιρείες στην Κύπρο (πέραν των κυπριακών τους πλοίων), τα οποία εύκολα μπορούν να μετεγγραφούν στο Κυπριακό Νηολόγιο «εν μία νυκτί», εάν το Τουρκικό Εμπάργκο και άλλα προαναφερθέντα διαρθρωτικά προβλήματα επιλυθούν, γίνεται εύκολα κατανοητό ότι οι άμεσες προοπτικές ποσοτικής ανάπτυξης του Κυπριακού Νηολογίου, με την άρση του παράνομου αυτού Τουρκικού Εμπάργκο, είναι πολύ ρεαλιστικές.

Η Κυπριακή σημαία, η κυπριακή ναυτιλία, είναι μια μίνι Ευρωπαϊκή Ένωση, που απαρτίζεται από περίπου 40 % Έλληνες πλοιοκτήτες, 20% Γερμανούς, 8-9% Κύπριους της Κυπρου και Κύπριους της διασποράς και τα υπόλοιπα μικρό ποσοστά ανήκουν σε ιδιοκτήτες Ευρωπαϊκών χωρών. Δεν είναι δικοινοτικό το εμπάργκο, αλλά ευρωπαϊκό, αφού επηρεάζει την ευρύτερη ναυτιλιακή οικογένεια.

Τέλος, να τονίσω ότι η Ναυτιλιακή Βιομηχανία παραμένει πιστή στην Κύπρο και το Κυπριακό Νηολόγιο, στοιχείο το οποίο λειτουργεί σαν μία διαχρονική «ψήφος εμπιστοσύνης» για την Κύπρο ως ναυτιλιακό/επιχειρηματικό κέντρο. Υπάρχουν μεγάλες προοπτικές, αλλά ο εφησυχασμός είναι η χειρότερη γάγγραινα.

Πηγή: Έντυπο Περιοδικό EUROKΕΡΔΟΣ


Comments

comments

Σχετικά με τον Συγγραφέα