Ο Μάριο Σεντένο αλλιώς “Ρονάλντο του Eurogroup” αναλαμβάνει επισημως τα καθήκοντα του

Ο Μάριο Σεντένο αλλιώς “Ρονάλντο του Eurogroup” αναλαμβάνει επισημως τα καθήκοντα του

 


Aναλαμβάνει και επισήμως σήμερα τα καθήκοντά του ο νέος πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του νέου προέδρου, η «τελετή παράδοσης-παραλαβής» θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι, όπου βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη ο Μ. Σεντένο και όπου θα μεταβεί γι’ αυτόν το σκοπό και ο απερχόμενος πρόεδρος, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Επιπρόσθετα, χθες Πεμπτη, εξελέγη στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Euroworking Group, ο νέος πρόεδρος του οργάνου, ο Ολλανδός Χανς Φάιλμπριφ, αντικαθιστώντας τον Αυστριακό Τόμας Βίζερ.

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό ζήτημα, σύμφωνα με πηγή της Ευρωζώνης, η πορεία ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης θα συζητηθεί εκ νέου πριν από το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου καθώς δεδομένου ότι η ψηφοφορία των προαπαιτούμενων πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης, δεν υπήρχε χρόνος για τη σύνταξη της έκθεσης των θεσμών για την εφαρμογή τους.

Ο πορτογάλος υπουργός Οικονομικών, Μάριο Σεντένο, εξελέγη αντικαταστάτης του Γερούν Ντάισελμπλουμ στην προεδρία του Eurogroup. H θητεία του Ολλανδού λήγει τον Ιανουάριο και ο Σεντένο θα αναλάβει, τότε, το τιμόνι του ευρωπαϊκού οργάνου.

 Ο 50χρονος Πορτογάλος χαρακτηρίστηκε “Ρονάλντο του Eurogroup” από τον Σόιμπλε. 

Ο 50χρονος Σεντένο, υπουργός Οικονομικών στον κεντρο-αριστερό κυβερνητικό συνασπισμό της Πορτογαλίας, είναι απόφοιτος του Χάρβαρντ και είχε χαρακτηριστεί από τον Βόφλγκανγκ Σόιμπλε “Ρονάλντο” του Eurogroup, χάρη στις επιδόσεις του, καθώς βοήθησε την οικονομία της Πορτογαλίας να μειώσει το έλλειμμά και να αναβαθμίσει τα ομόλογά της στην κατάταξη του οίκου αξιολόγησης Standard and Poors.

Υπήρξε ο αρχιτέκτονας του οικονομικού προγράμματος του σοσιαλιστικού κόμματος της Πορτογαλίας και των συνεταίρων του στην κυβέρνηση συνασπισμού, ενώ το περιοδικό “Expresso”, τον είχε χαρακτηρίσει ως “Rock Star”, καθώς την περίοδο που ανέλαβε το πορτογαλικό ΥΠΟΙΚ είχε βρεθεί στο επίκεντρο της δημοσιότητας.

Ο Σεντένο και ο Βαρουφάκης

Την περίοδο που βρέθηκε στο τιμόνι του υπουργείου Οικονομικών της χώρας του, αναλυτές προερχόμενοι από την Δεξιά, τον χαρακτήριζαν ως τον “Πορτογάλο Βαρουφάκη”. Ο ίδιος απέρριπτε αυτές τις συγκρίσεις, ως δημιούργημα των δημοσιογράφων διατηρώντας μία πιο ήπια θέση απέναντι στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα σε σχέση με τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας.”Θα γυρίσουμε σελίδα στη λιτότητα με τρόπο ελεγχόμενο και οικονομικά υπεύθυνο”.Προτείνουμε μία ρήξη με την υπάρχουσα πολιτική, στο πλαίσιο, όμως του συμφώνου σταθερότητας της ευρωζώνης”, δήλωνε το 2015.

H στάση του απέναντι στην Ελλάδα

Ο 50χρονος Πορτογάλος έχει στο παρελθόν στηρίξει την Ελλάδα: «Είμαστε αρκετά σίγουροι ότι η ελληνική κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει στο Eurogroup. Θα είναι ένα μακρύ ταξίδι, αλλά θα είναι επιτυχημένο» είχε δηλώσει μετά το Eurogroup του Ιουνίου, ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας.

Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία είναι ένα πολύ καλό σημάδι για την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου ελληνικού προγράμματος και έχει παροτρύνει την Ευρωζώνη να εξετάσει μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ακόμα και χωρίς τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Προφανώς και γι’ αυτό η Ελλάδα τον στήριξε κατά τις ψηφοφορίες. Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε τη στήριξή του στην υποψηφιότητά του Μάριο Σεντένο, κατά το πρόσφατο ταξίδι του στην Πορτογαλία. «Το παράδειγμα της Πορτογαλίας, μιας χώρας που όχι μόνο βγήκε από τα μνημόνια αλλά και εφάρμοσε κοινωνικές πολιτικές, δείχνει τον δρόμο και για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα», είχε αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας.

Πηγή – ΑΠΕ/news247


Comments

comments

Σχετικά με τον Συγγραφέα