Οι νέοι αρνούνται το Facebook

Οι νέοι αρνούνται το Facebook

 


* Του Γιώργου Αντωνιάδη

 

Αυτή η τάση ήδη παρατηρείται στην Αμερική, και πιθανόν να εμφανιστεί και εδώ στο νησί μας, μιάς και συνήθως τα trends των social media εξαπλώνονται αργά ή γρήγορα από την μία χώρα στην άλλη.

Πιο συγκεκριμένα, αυτό που φαίνεται να απασχολεί εταιρίες, διαφημιστές και ειδικούς στο μάρκετινγκ στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι το Facebook, το οποίο απ’ ότι δείχνει σχετική έρευνα χάνει την δημοτικότητα του από νέους ηλικίας 13-17 χρονών. Ποιο συγκεκριμένα έρευνα από την Pew Research Center[1], πριν από έναν περίπου χρόνο (7/4/18), έδειξε ότι μόνο το 51% των νέων (13-17) χρησιμοποιούν το Facebook ως πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.  Στην πρώτη θέση βρίσκεται το YouTube με 85%,στη δεύτερη το Instagram με 72% και στην τρίτη θέση, το όχι και τόσο διαδεδομένο σε μας στην Κύπρο, Snapchat. Γιατί όμως να απασχολεί εταιρίες αυτό; Όπως αναφέρει στην εφημερίδα “The Guardian” o Paul Verna, αναλυτής του e-marketing, οι “teenagers” είναι πολύ σημαντικοί για τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, γιατί οι άνθρωποι τείνουν να κρατούν τις συνήθειες τους καθώς μεγαλώνουν, άρα πιθανόν να χρησιμοποιούν τα ίδια social media και στο μέλλον. Με βάση αυτό, δικαίως το θέμα απασχολεί αυτούς που θέλουν να διαφημίσουν[2].

Τι είναι λοιπόν αυτό που κάνει τους νέους του συγκεκριμένου ηλικιακού γκρουπ να αποφεύγουν τον γίγαντα των social media; Ένας από τους λόγους, σύμφωνα με τον Conor Cawley (senior writer στην tech.co), είναι οι γονείς[3]. Αν το καλοσκεφτούμε ο νεαρόκοσμος, χρησιμοποιούσε το Facebook ως διαδικτυακό μέρος συνάντησης, μακριά από τα μάτια των γονιών τους. Τώρα όμως αυτό άλλαξε αφού και οι γονείς, ακόμα και οι παππούδες και οι γιαγιάδες, βρίσκονται στην εν λόγω πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.

Ένας ακόμα λόγος, σύμφωνα με τον Cawley είναι ότι το Facebook “ηττήθηκε εκ των έσσω” σε ότι αφορά νέους ηλικίας 13-17 χρονών. Το Instagram το οποίο ανήκει στο Facebook χαίρει την προτίμηση των νέων  αφού επικεντρώνεται περισσότερο στο να μοιράζονται οι χρήστες φωτογραφίες και σχόλια αντί για στάτους, που όπως φαίνεται οι νέοι βαρέθηκαν τα κακόγουστα status και τρολαρίσματα.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε το πότε και αν αυτό το φαινόμενο έρθει στο νησί μας, αφού εδώ το Facebook καλά κρατεί. Στην Κύπρο τις 31/12/2017 υπήρχαν 971,369 χρήστες του διαδικτύου, και από αυτούς 870,000 χρησιμοποιούσαν το Facebook ποσοστό  περίπου 89.5%[4]. Θα πρέπει όμως οι εταιρίες και όσοι ασχολούνται με τη διαφήμιση να ρίχνουν μια ματιά και στο τι “παίζει” και εδώ αφού αν αλλάξει και στο νησί μας τα ποσοστά που μοιράζονται τα social media, θα πρέπει να μελετηθεί η αγορά και τα segments της ως αναφορά το ποιο ηλικιακό γκρουπ χρησιμοποιεί ποια πλατφόρμα. Έτσι θα μπορούν οι διαφημιστές και γενικά οι marketers να προωθούν πιο στοχευμένα προϊόντα και υπηρεσίες τους.

 

*PhD(s) Business Adm., Lecturer/Marketing & Public Relations Programme Coordinator- CTL Eurocollege Limassol

 

[1] http://www.pewinternet.org/2018/05/31/teens-social-media-technology-2018/

[2] https://www.theguardian.com/technology/2018/jun/01/facebook-teens-leaving-instagram-snapchat-study-user-numbers

[3] https://tech.co/news/facebook-lost-young-people-forever-2018-06     

[4] https://www.internetworldstats.com/stats4.htm#europe

Categories: ΑΠΟΨΕΙΣ
Tags: facebook