Π. Προδρόμου: Γνώμονας το δημόσιο συμφέρον στις διαπραγματεύσεις για ΣΚΤ

Π. Προδρόμου: Γνώμονας το δημόσιο συμφέρον στις διαπραγματεύσεις για ΣΚΤ

 


Η Κυβέρνηση συζητά στη διαπραγμάτευση για το Συνεργατισμό με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων την Τρίτη στο Προεδρικό, σε σχέση με την εν εξελίξει προσπάθεια για συμφωνία αναφορικά με το μέλλον της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (ΣΚΤ).

Σημείωσε επίσης ότι το γεγονός πως εμπλέκεται το κράτος και η Κυβέρνηση διαπραγματεύεται, οφείλεται σε αποφάσεις οι οποίες είχαν ληφθεί προτού υπάρχει η Κυβέρνηση Αναστασιάδη. Όπως είπε, οι αποφάσεις ότι ο Συνεργατισμός έπρεπε να πάρει δάνειο από την Τρόικα και έπρεπε να κρατικοποιηθεί δεν ήταν αποφάσεις της Κυβέρνησης Αναστασιάδη.

«Η Κυβέρνηση έχει αναλάβει υποχρέωση για τον Συνεργατισμό, όπως τον γνωρίζαμε για δεκαετίες και όπως έπαυσε να υπάρχει το 2013. Η Κυβέρνηση έχει αναλάβει υποχρέωση για ολόκληρο τον Συνεργατισμό, για καλά ή και προβληματικά δάνεια ή και καταθέσεις, από το φθινόπωρο του 2012 όταν αποφασίστηκε ότι ο Συνεργατισμός θα κρατικοποιηθεί», σημείωσε προσθέτοντας ότι εκείνη η απόφαση  προϋπήρχε των εκλογών του 2013.

«Φυσικά αυτά είναι πλέον τα δεδομένα και η προσπάθεια και η διαπραγμάτευση που γίνεται αυτές τις μέρες είναι για να προστατευθούν οι καταθέσεις του κόσμου στη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα και βεβαίως για να διασφαλιστεί το μεγαλύτερο αγαθό που είναι η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και η προοπτική της οικονομίας μας», ανέφερε.

Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση νιώθει και έχει την ευθύνη να προστατεύσει πρωτίστως τους καταθέτες και να δώσει λύσεις και για τους εργοδοτούμενους στο σύστημα του Συνεργατισμού.

Όπως είπε θα γίνει συνάντηση με τις συντεχνίες εφόσον ολοκληρωθεί η συμφωνία, ενώ ισχύει η γενική διαβεβαίωση που έχει δώσει η κυβέρνηση ότι τα εργασιακά συμφέροντα των εργαζομένων θα διασφαλιστούν.

«Η συμφωνία γίνεται για την κεφαλαιακή βάση της τράπεζας. Δεν είναι μια συμφωνία η οποία μπορεί να εξαρτηθεί από τη συμφωνία που θα κάνει ο εργοδότης (Κυβέρνηση) με τους εργαζόμενους», εξήγησε. Πρόσθεσε ότι η διαβεβαίωση της Κυβέρνησης προς τους εργαζόμενους, υπάρχει, ισχύει και είναι θέμα πώς η Κυβέρνηση θα βρει τον πρακτικό τρόπο να την τιμήσει.

Διευκρίνισε επίσης ότι η συμφωνία η οποία πρέπει να γίνει προκειμένου να μπουν νέα κεφάλαια στη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, δεν είναι ακριβώς συμφωνία πώλησης. Εξήγησε ότι το να εισαχθούν νέα κεφάλαια αυτή τη στιγμή, σημαίνει ότι κάποια άλλη τράπεζα θα αναλάβει την πορεία της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας.

Ερωτηθείς για τη νέα νομοθεσία που προωθείται για αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και κατά πόσο υπάρχει χρονοδιάγραμμα για αυτό ο κ. Προδρόμου είπε ότι η συζήτηση για συμφωνία όλων των πολιτικών δυνάμεων για δημιουργία φορέα που να διευκολύνει τη διαχείριση των ΜΕΔ, ταυτόχρονα προέβλεπε ότι θα αναθεωρηθεί και η νομοθεσία που αυτή τη στιγμή διέπει το σύστημα σχετικά με τη μεταχείριση των εγγυήσεων στα δάνεια και τον χειρισμό των προβληματικών δανείων. Πρόσθεσε ότι το νομοθετικό πλαίσιο είναι αναποτελεσματικό μέχρι στιγμής.

Είπε ακόμα ότι ταυτόχρονα με τη δημιουργία φορέα θα πρέπει να ασκηθεί η πίεση που χρειάζεται σε όσους δανειολήπτες δεν θα προστατευτούν – με βάση την κοινή πολιτική απόφαση για προστασία της πρώτης κατοικίας- και να υπάρχουν τα μέσα που θα πείθουν τον καθένα ότι οφείλει να εξοφλήσει τα δάνειά του.

Είπε επίσης ότι αναμένεται, η νέα νομοθεσία να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό, αφού βρίσκεται σε σχεδιασμό από το ΥΠΟΙΚ, και έχει γίνει η προεργασία που έπρεπε να γίνει. ΚΥΠΕ


Comments

comments

Σχετικά με τον Συγγραφέα