Η παράδοξη, επίμονη αδυναμία των μισθών

Η παράδοξη, επίμονη αδυναμία των μισθών


 


Μια δεκαετία μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η αίσθηση σταθερότητας επιστρέφει στην πλειονότητα της παγκόσμιας οικονομίας. Οι ετήσιες συναντήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αυτή την εβδομάδα λαμβάνουν χώρα σε μια από τις πιο αισιόδοξες ατμόσφαιρες εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα. Και όμως, ένα στοιχείο των πιο προηγμένων οικονομιών αποτυγχάνει αποφασιστικά να φανεί φυσιολογικό: η επίμονη αδυναμία των μισθών.

Από το 2007, ακόμη και μεταξύ των χωρών που επέστρεψαν στα επίπεδα της ανεργίας πριν την κρίση, ο ρυθμός αύξησης των ονομαστικών αποδοχών παραμένει εξαιρετικά αδύναμος. Αυτό έχει να κάνει με περισσότερα από ακαδημαϊκό ενδιαφέρον. Ενώ μπορούν να συζητηθούν τα αίτια (και μάλιστα η έκταση) της ανόδου της λαϊκιστικής πολιτικής σε ολόκληρη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, η υστέρηση των μισθών έχει σχεδόν σίγουρα δημιουργήσει την αίσθηση ότι τα οφέλη της ανάκαμψης δεν κατανέμονται ισότιμα.

Στην πραγματικότητα, η εισοδηματική ανισότητα σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο είναι σταθερή ή και σε πτώση από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Αλλά με τους πραγματικούς μισθούς να είναι στάσιμοι, αυτό δεν είναι θέμα αίσθησης. Επιπλέον, υπάρχει η αίσθηση ότι ο αυτοματισμός έρχεται να πάρει τη δουλειά όλων, ή τουλάχιστον να αλλάξει την εργασία με τρόπο που θα ωθήσει την ανισότητα υψηλότερα. Για πολλούς εργαζόμενους, το μέλλον δεν φαίνεται πιο ευτυχισμένο από το πρόσφατο παρελθόν.

Το ΔΝΤ έκανε μια καλή προσπάθεια να εξηγήσει τι συμβαίνει. Τα συμπεράσματα δεν είναι καθολικά παρήγορα, αλλά δείχνουν τουλάχιστον ότι η κατάργηση των ρομπότ δεν είναι η λύση.

Το παράδοξο που επιχείρησαν να αντιμετωπίσουν οι οικονομολόγοι του Ταμείου είναι ότι, ενώ τα ποσοστά ανεργίας σε πολλές προηγμένες οικονομίες έχουν επανέλθει στα επίπεδα πριν από το 2007, φαίνεται ότι η πριν από την κρίση σχέση με την αύξηση των μισθών έχει αλλάξει.

Η εκτίμησή τους για τις διάφορες αιτίες υποδεικνύει ότι για τις οικονομίες όπου η ανεργία εξακολουθεί να είναι υψηλότερη από τα επίπεδα πριν από την κρίση, το κύριο πρόβλημα είναι απλώς ότι η συνολική ζήτηση δεν κατάφερε να καλύψει το κενό στην οικονομία. Ως εκ τούτου, η απάντηση είναι η μεγαλύτερη νομισματική και δημοσιονομική ώθηση.

Για τις χώρες όπου έχει ανακάμψει η αγορά εργασίας, αν και το κενό παραγωγής εξακολουθεί να παραμένει ζήτημα, η χαμηλή αύξηση της παραγωγικότητας παίζει περισσότερο ρόλο. Και η αδυναμία της παραγωγικότητας τα τελευταία χρόνια υποδηλώνει ότι, ενώ η έλευση των ρομπότ εξοικονόμησης εργασίας μπορεί να αποτελέσει ζήτημα στο μέλλον, η αυτοματοποίηση δεν είναι αυτό που κρατάει τους μισθούς χαμηλά σήμερα. Η λύση εδώ είναι μάλλον δυσκολότερη, αλλά προτείνει ευρύτερες λύσεις για την αύξηση των επενδύσεων και της παραγωγικότητας και όχι απλώς για την παροχή κινήτρων στην αγορά εργασίας, όπως τα επιδόματα στην εργασία ή πιο ευέλικτες συμβάσεις εργασίας.

Τουλάχιστον οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής πρέπει να εγκαταλείψουν το παλιό μοντέλο που υποθέτει ότι η οικονομία θα επανέλθει στην πλήρη απασχόληση και χρησιμοποιεί την ανεργία ως οδηγό για τον καθορισμό της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής. Τα βασικά ποσοστά ανεργίας έχουν γίνει όλο και λιγότερο χρήσιμα ως οδηγός για την χαλάρωση της αγοράς εργασίας και της συνολικής οικονομίας.

Ορισμένες χώρες όπως οι ΗΠΑ έχουν χαμηλά ποσοστά ανεργίας παράλληλα με τη μείωση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας, καθώς οι αποθαρρυμένοι εργαζόμενοι σταματούν να αναζητούν απασχόληση. Και ενώ η επίδραση των συμβάσεων μηδενικού ωραρίου στην υποαπασχόληση έχει συχνά υπερτιμηθεί, υπάρχει ένα ευρύτερο φαινόμενο των εργαζομένων με μερική απασχόληση οι οποίοι θα ήθελαν περισσότερη δουλειά από ό, τι μπορούν να έχουν.

Ορισμένοι φορείς χάραξης πολιτικής μπορούν να συγχαρούν τον εαυτό τους για την αποτροπή της απειλής μιας βαθιάς και παρατεταμένης οικονομικής εξάρθρωσης. Αλλά ίσως περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο κομμάτι της οικονομίας, η αύξηση των μισθών ήταν ο τομέας στον οποίο η κανονικότητα δεν επέστρεψε οριστικά. Το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσουμε ότι ο παλιός κόσμος έχει εξαφανιστεί. Απαιτούνται νέες απαντήσεις.

Πηγή: Sofokleous10.gr


Comments

comments

Tags: economy

Σχετικά με τον Συγγραφέα