Παράγοντες που επηρεάζουν τη λήψη απόφασης σπουδών

Παράγοντες που επηρεάζουν τη λήψη απόφασης σπουδών

 


Βεβαιωθείτε ότι αυτό που θα σπουδάσετε είναι όντως αυτό το οποίο φαντάζεστε ότι είναι

 

Tου Κυριάκου Κλεάνθους, Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΜΑ)

 

Στις προηγούμενες δεκαετίες η επιλογή σπουδών ήταν μία σχετικά απλή υπόθεση χωρίς κάποιες ιδιαιτερότητες όπως  ήταν και η αγορά εργασίας. Σήμερα όμως τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά, οι συνθήκες άλλαξαν, η αγορά εργασίας έχει γίνει πιο απαιτητική, παράγοντες όπως η παγκοσμιοποίηση, το διαδίκτυο, η πρόσφατη οικονομική κρίση αλλά και η ένταξη μας στην Ε.Ε. επηρεάζουν τους νέους  που καλούνται να επιλέξουν έναν κλάδο σπουδών που θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό και το επαγγελματικό τους μέλλον.

Εν έτει 2017 η Κύπρος διατηρεί την παγκόσμια πρωτιά σε ποσοστό αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αυτό από μόνο του αποτελεί ένα αξιοθαύμαστο στατιστικό, το οποίο όμως φορτώνει τους νέους και τους γονείς τους με επιπλέον άγχος για το «Τι θα σπουδάσει το παιδί αφού όλα στην Κύπρο είναι κορεσμένα;». Αυτή είναι ερώτηση που γίνεται σε κάθε συμβουλευτική διαδικασία. Απάντηση υπαρχει για όσες και οι φορές που ακούγεται η ερώτηση, αφού κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και κάθε παιδί έχει διαφορετικά δεδομένα, διαφορετικά «θέλω» και διαφορετικό χαρακτήρα.

Πολλοί και ευφάνταστοι τίτλοι σπουδών παρουσιάζονται στο παζάρι της εκπαίδευσης, οι οποίοι τελικά δεν ανταποκρίνονται είτε στις απαιτήσεις σας, είτε πολύ απλά δεν αναγνωρίζονται από τους επαγγελματικούς φορείς της Κύπρου.

Υπάρχουν όμως πολλές κοινές συνιστώσες που θα πρέπει να ακολουθήσει κάποιος πριν λάβει την τελική απόφαση για το «Τί;» τελικά θα σπουδάσει, «Πού;» θα σπουδάσει, «Ποιες προοπτικές υπάρχουν», «Ποιος είναι ο τελικός στόχος ζωής». Όλα αυτά απαντώνται σε μία έγκυρη και επιστημονικά βασισμένη συμβουλευτική διαδικασία όπου μόνο καταρτισμένοι Σύμβουλοι Επαγγελματικού Προσανατολισμού μπορούν να παρέχουν, οι οποίοι έχουν σαν επίκεντρο το συμφέρον του συμβουλευουμένου και όχι άλλων ειδών κρυφά ή φανερά συμφέροντα.

Μερικοί σημαντικοί παράγοντες που θα πρέπει να έχει υπόψην του κάποιος προτού αποφασίσει τον κλάδο σπουδών του είναι τα εξής:

  1. Ο τίτλος σπουδών του πρώτου πτυχίου και τα όσα θα διδαχθεί θα πρέπει (συνήθως) να είναι γενικού χαρακτήρα και όχι να υπάρχει εξειδίκευση από το πρώτο πτυχίο. Κάποιος π.χ. που ενδιαφέρεται να σπουδάσει Διοίκηση Αθλητισμού, η σωστή επιλογή θα πρέπει να είναι Πτυχίο στη Διοίκηση και μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Αθλητισμού. Το ίδιο ισχύει σε όλους τους τομείς, όπου δεν θα πρέπει ο φοιτητής να «εγκλωβίζεται» σε μία εξειδίκευση που θα τον περιορίζει σε μελλοντικά επαγγελματικά βήματα.
  2. Σιγουρέψετε την τελική σας επιλογή, διασταυρώστε την με κάποιον Σύμβουλο για να μειώσετε ή και να εξαλείψετε την πιθανότητα εγκατάλειψης των σπουδών με ότι αυτό συνεπάγεται σε κόστος, χρόνο και στη ψυχολογία αποτυχίας που θα καταλάβει τον φοιτητή. Μία συμβουλευτική διαδικασία θα αποτρέψει αυτό το συχνό φαινόμενο και θα προστατεύσει τον φοιτητή και την οικογένεια του.
  3. Η πληθώρα επιλογών στο εξωτερικό και στο εσωτερικό με τα τόσα αξιόλογα Πανεπιστήμια και Κολέγια δεν περιορίζεται μόνο στην απόκτηση πτυχίου τύπου Bachelor τετραετούς φοίτησης. Υπάρχουν επιλογές απόκτησης Διπλώματος, Higher National Diploma, τριετές και τετραετές προγράμματα που είτε γίνονται εξ ολοκλήρου στην Κύπρο, είτε εξ ημισίας σε Κύπρο και εξωτερικό. Πριν αποφασίσει κάποιος θα πρέπει να μπορεί να έχει όλα τα δεδομένα ενώπιον του.
  4. Το Πανεπιστήμιο και ο τόπος σπουδών του πρώτου πτυχίου δεν θα πρέπει να είναι ποτέ ο ίδιος με το μεταπτυχιακό. Οι λόγοι πολλοί και σημαντικοί, όπως είναι τα βιώματα που θα πάρει κάποιος και οι ορίζοντες των γνώσεων που θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει. Υπερτιμώντας τα Πανεπίστημια του εξωτερικού και υποτιμώντας παράλληλα τα αντίστοιχα του εσωτερικού διαπράττουμε σοβαρό λάθος, διότι θα μπορούσε κάποιος να σπουδάσει κάπου κοντα στο σπίτι του και να κάνει την εξειδίκευση του σε ένα πανεπιστήμιο του εξωτερικού. Να σημειώσουμε ότι τα Δημόσια και Ιδιωτικά Πανεπιστήμια της Κύπρου εκούσια ή ακούσια είναι πιο προσαρμοσμένα στις ανάγκες της κυπριακής αγοράς παρά αυτά του εξωτερικού, ενώ θα πρέπει να τα πιστώσουμε για τα άλματα προόδου που έχουν πετύχει τα τελευταία χρόνια. Επενδύουν σε διδακτικό προσωπικό, σε εγκαταστάσεις και σε συνεργασίες με αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά κέντρα του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλων χωρών.
  5. Βεβαιωθείτε ότι αυτό που θα σπουδάσετε είναι όντως αυτό το οποίο φαντάζεστε ότι είναι. Πολλοί και ευφάνταστοι τίτλοι σπουδών παρουσιάζονται στο παζάρι της εκπαίδευσης, οι οποίοι τελικά δεν ανταποκρίνονται είτε στις απαιτήσεις σας, είτε πολύ απλά δεν αναγνωρίζονται από τους επαγγελματικούς φορείς της Κύπρου.
  6. Το κόστος των σπουδών είναι πολύ σημαντικός παράγοντας. Το να υπάρχει η ορθή πληροφόρηση για όλες τις πιθανές επιλογές αυτομάτως βοηθά στην επιλογή του προγράμματος σπουδών που είναι στα οικονομικά πλαίσια του ενδιαφερομένου και της οικογένειας του.

Η λίστα αυτή θα μπορούσε να επιμηκυνθεί και να καταγραφούν πολλοί παράγοντες που παίζουν ρόλο σε μία τέτοια επιλογή. Όμως αν θα επιχειρούσαμε να τους χωρέσουμε όλους σε μία απλή πρόταση θα ήταν να εμπιστευτούν μαθητές και γονείς τους επιστήμονες στον χώρο της Συμβουλευτικής Σπουδών και όχι τόσο την καλοπροαίρετη αλλά ελλειπή συμβουλή από κάποιον φίλο ή συγγενή.

Να θυμάστε πάντα ότι η συμβολή ενός Συμβούλου Επαγγελματικού Προσανατολισμού θα βοηθήσει τον υποψήφιο φοιτητή θα θέσει στόχους, να είναι πιο σίγουρος για την τελική του επιλογή και να λάβει όλη την πληροφόρηση που απαιτείται σε μία τόσο σημαντική απόφαση ζωής. Εμπιστευθείτε τον θεσμό του Συμβούλου Επαγγελματικού Προσανατολισμού και η συμμαχία «μαθητής – γονιός – σύμβουλος» θα έχει πάντα ως νικητή τον μελλοντικό φοιτητή.

Πηγή: Περιοδικό Ευρωκέρδος


Comments

comments

Categories: Απόψεις

Σχετικά με τον Συγγραφέα