Το παραλήρημα του Ερντογάν

Το παραλήρημα του Ερντογάν


 


Του Δρα Αντώνη Στ. Στυλιανού, Λέκτορας Νομικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, LL.BLaw (Bristol), Ph.D in Law – International Law and Human Rights (Kent), Διευθυντής Μονάδας Νομικής Κλινικής Πανεπιστημίου Λευκωσίας

 

Σε πρόσφατη ομιλία του ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, ο Τούρκος Πρόεδρος επιδόθηκε σε ένα νέο εθνικιστικό παραλήρημα με πολλούς αποδέκτες, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Στοχεύοντας ξεκάθαρα στη Δύση, ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε σε επιστολή του Πασά Μεχμέτ προς τον πρέσβη της Βενετίας, η οποία αναφερόταν στην κατάκτηση της Κύπρου από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1571 και ανέφερε ότι: «Εμείς με την κατάληψη της Κύπρου σας κόψαμε το χέρι, ενώ εσείς με τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου μας ξυρίσατε απλά τα γένια. Το χέρι που κόβεται δεν επανέρχεται αλλά τα γένια που ξυρίζονται γίνονται πυκνότερα.»

Το αντιδυτικό κρεσέντο του Ερντογάν κορυφώνεται, με τον ίδιο να αναφέρεται σε συνεχή εμπόδια της Δύσης προς την Τουρκία. Φυσικά, ο Ερντογάν παραγνωρίζει το γεγονός ότι η ίδια η στάση του δημιουργεί τεράστια προβλήματα, οδηγώντας την χώρα του σε ένα αυταρχικό καθεστώς, το οποίο παραβιάζει συλλήβδην τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών του και τις αρχές του κράτους δικαίου, ως επιβεβαιώνεται από ανεξάρτητες διεθνείς εκθέσεις. Επιπρόσθετα, η εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία προκαλεί ανησυχίες αφού χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη αστάθεια, αμετροέπεια και έντονη εθνικιστική οσμή.

Παράλληλα, η Άγκυρα συνεχίζει τις πάγιες και έκνομες διεκδικήσεις της σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο. Ειδικότερα, εντός της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, η Τουρκία προβαίνει σε συχνότατες δεσμεύσεις περιοχών παραβαίνοντας τους κανόνες που αναφέρονται στην έκδοση NAVTEX και ΝΟΤΑΜ από τους αρμόδιους σταθμούς της Κύπρου και της Ελλάδας. Οι απειλές δε της Τουρκίας που πολλάκις μεταφέρονται μέσω του ψευδοκράτους για εγκατάσταση πλατφόρμας εξόρυξης εντός της κυπριακής υψαλοκρηπίδας αλλά και η διεξαγωγή σεισμογραφικών ερευνών αποτελούν σοβαρές παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, που καταγγέλλονται δεόντως στα αρμόδια διεθνή όργανα.

Μια εκ των βασικών αποδεκτών του παραληρήματος του Ερντογάν είναι φυσικά η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Τουρκία απομακρύνεται με γοργά σταθερά βήματα από την Ευρώπη, με τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις να βρίσκονται σε τέλμα εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα και την ίδια να μην δείχνει καμία θέληση για αλλαγή της στάσης της σε σχέση με την Ένωση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση από την άλλη, έχοντας ανάγκη την Τουρκία σε σχέση με το μεταναστευτικό και λαμβάνοντας υπόψη τα οικονομικά μεγέθη των αγορών της Τουρκίας εφαρμόζει μια πολιτική «καρότου και μαστιγίου», προσπαθώντας να διατηρήσει τις δύσκολες ισορροπίες με την Άγκυρα.

Ο Τούρκος Πρόεδρος οραματίζεται μια «μεγάλη Τουρκία» στα πλαίσια μιας νεοθωμανικής αυτοκρατορίας που να κυριαρχεί στα γεωπολιτικά δρώμενα της ευρύτερης περιοχής. Ως τέτοιο το όραμά του οριοθετείται με σαφήνεια στον ύψιστο βαθμό επικινδυνότητας για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.


Comments

comments

Categories: Απόψεις

Σχετικά με τον Συγγραφέα