Παραμένουν οι προκλήσεις και το 2018 σύμφωνα με τον επιχειρηματικό κόσμο

Παραμένουν οι προκλήσεις και το 2018 σύμφωνα με τον επιχειρηματικό κόσμο


 


Πολλές προκλήσεις επιφυλάσσει το 2018, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων η οποία ζητά μεταξύ άλλων την επίσπευση της μεταρρύθμισης του δημοσίου τομέα και τη σύνδεση του κρατικού μισθολογίου με την πορεία της οικονομίας.

Στο πρωτοχρονιάτικό του μήνυμα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων Χρίστος Μιχαηλίδης αναφέρει ότι το 2017 ανήκει πλέον στο παρελθόν και παρά τις δυσκολίες που επεφύλασσε για τον επιχειρηματικό κόσμο, σημειώθηκε περαιτέρω βελτίωση των δεικτών της οικονομίας, αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης, πρωτογενή πλεονάσματα και ορατή μείωση της ανεργίας.

«Η δημοσιονομική πειθαρχία και ακόμα περισσότερο οι μεγάλες θυσίες επιχειρήσεων και εργαζομένων αποδεδειγμένα πλέον έχουν αποδώσει καρπούς», σημειώνεται.

Η ενδεχόμενη προαγωγή μας στην επενδυτική βαθμίδα εντός του 2018, θα διευκολύνει τον εξωτερικό δανεισμό της Κύπρου με χαμηλό επιτόκιο.

«Οι θετικές εξελίξεις που καταγράφηκαν κατά το 2017 αναπτερώνουν το ηθικό μας. Όμως εξακολουθούμε να τονίζουμε εμφαντικά την ανάγκη για διατήρηση σοβαρότητας και νηφαλιότητας, αφού τυχών εφησυχασμός θα αποτελέσει αφορμή για πισωγυρίσματα», σημειώνει.

Δυστυχώς, προσθέτει, δεν έχουν ξεπεραστεί όλοι οι κίνδυνοι, ενώ εκκρεμεί η υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων, πρακτικών μέτρων και κινήτρων που θα ενεργοποιήσουν αποτελεσματικά την πραγματική οικονομία και θα σημάνουν την οριστική έξοδο από την οικονομική κρίση.  Σημασίας είναι επίσης η επίλυση προβλημάτων και η δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης για όλους τους τομείς της οικονομίας.

«Το 2018 μας επιφυλάσσει πολλές προκλήσεις. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, επιβαρύνοντας την αξιοπιστία του ήδη ταλαιπωρημένου τραπεζικού μας συστήματος. Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις είναι υπερδανεισμένα και η κατάσταση αυτή συντηρεί τη πολύ περιορισμένη πρόσβαση σε ρευστότητα τη στιγμή μάλιστα που μια στις δύο επιχειρήσεις εξακολουθεί να παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας», σημειώνει.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, η ανεργία, παρά τη σημαντική μείωση της, παραμένει υψηλή για την κυπριακή πραγματικότητα, αφού επηρεάζει άμεσα την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.  Το θετικό κλίμα του τελευταίου χρόνου δίνει ελπίδες για σταθεροποίηση του ποσοστού κάτω από το 10% εντός του 2018.

Σε ότι αφορά το Δημόσιο Τομέα, η ΟΕΒ είχε εκφράσει αρκετές φορές την ικανοποίηση της για τις διοικητικές μεταρρυθμίσεις που δρομολογούνται. Στην πορεία όμως, παρατηρήθηκε μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση τους με αποτέλεσμα οι πλείστες από αυτές να παραμένουν ημιτελείς. «Ζητούμε την επιστροφή σε πορεία υλοποίησης των δεσμεύσεων».

Όσον αφορά το κρατικό μισθολόγιο, η ΟΕΒ σημειώνει ότι πρέπει να συνδεθεί με το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας ώστε οι αυξήσεις που δίνονται να είναι ρεαλιστικές και ομοιόμορφες. Παράλληλα, πρέπει να ενισχυθεί θεσμικά η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (PPP) και η σταδιακή σμίκρυνση του κράτους έτσι ώστε να αποκτήσουμε μια ευέλικτη και αποτελεσματική οικονομία.

Εκκρεμές παραμένει και το θέμα του ψηφιακού μετασχηματισμού της Κύπρου. Η ΟΕΒ, σε συνεργασία με επιχειρήσεις και οργανισμούς του ιδιωτικού και ημιδημόσιου τομέα, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, αναθέτοντας το 2017 σε έγκριτο συμβουλευτικό οίκο την εκπόνηση μελέτης για τη ψηφιακή στρατηγική της Κύπρου. Η μελέτη αναμένεται να ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες και πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει τη βάση μιας σύγχρονης ενιαίας στρατηγικής που θα έχει ως γνώμονα τον ψηφιακό μετασχηματισμό με τη συνεργασία κράτους και ιδιωτών.

Η ΟΕΒ αναφέρει ότι παρακολουθεί με ανησυχία  την έξαρση που σημειώνεται στα εργασιακά και ιδιαίτερα στις διεκδικήσεις ομάδων εργαζομένων κυρίως από τον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

«Τέτοιες τάσεις εξακολουθούν να καθιστούν την οικονομία μας ευάλωτη και οφείλουμε να κρατάμε αμυντική στάση, αφού είναι πιθανό να θέσουν σε κίνδυνο όσα με κόπους και θυσίες έχουμε επιτύχει μέχρι σήμερα. Στα πλαίσια αυτά, θα συνεχίσουμε τον αγώνα για ρύθμιση του δικαιώματος της απεργίας στις ουσιώδεις υπηρεσίες. Οι βασικές υποδομές του κράτους  όπως λιμάνια, νοσοκομεία, συγκοινωνίες κ.α. – πρέπει επιτέλους να παύσουν να αποτελούν όμηρο μικροομάδων συμφερόντων που πραγματοποιώντας απεργίες παραλύουν την οικονομία κατά το δοκούν»

Το 2018 αποτελεί χρονιά ορόσημο για τον τομέα της υγείας στην Κύπρο. Η ΟΕΒ, ως εκπρόσωπος όλων σχεδόν των βασικών φορέων υγείας του ιδιωτικού τομέα, στηρίζει την ταχεία εφαρμογή ενός οικονομικά βιώσιμου και λειτουργικού Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ) χωρίς αποκλεισμούς, διασφαλίζοντας πως δεν θα αποτελέσει μια μαύρη τρύπα για τα δημόσια οικονομικά και πως η εφαρμογή του δεν θα προκαλέσει σοβαρές και μη αναστρέψιμες συνέπειες στο σύνολο ή σε επιμέρους κλάδους της οικονομίας.

Σε ότι αφορά τον τουρισμό, αναφέρει ότι «καλούμαστε πλέον να ανταπεξέλθουμε στη μεγάλη κάθοδο τουριστών που σημειώνεται και να αποδείξουμε ότι η αύξηση αυτή δεν ήταν ούτε ευκαιριακή ούτε συγκυριακή. Προσβλέπουμε στην περαιτέρω επέκταση της τουριστικής περιόδου που ήδη άρχισε τον τελευταίο χρόνο και ευελπιστούμε ότι με την ολοκλήρωση σημαντικών έργων που βρίσκονται στα σκαριά, όπως είναι η μαρίνα της Αγίας Νάπας και το ολοκληρωμένο θέρετρο καζίνο στη Λεμεσό, και αριθμός νέων ποιοτικών ξενοδοχείων, η Κύπρος θα καταστεί ακόμα πιο ελκυστικός προορισμός για ένα διευρυμένο φάσμα ξένων επισκεπτών».

Στον ενεργειακό τομέα η Κύπρος χρειάζεται να ενθαρρύνει περαιτέρω τις επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και Εξοικονόμηση Ενέργειας (ΕΞΕ). Πρόκληση αποτελεί η υποχρέωση να αυξήσουμε το μερίδιο κατανάλωσης ενέργειας από ΑΠΕ στο 13% μέχρι το έτος 2020.Η υπηρεσία Ενέργειας και Περιβάλλοντος που συστάθηκε στην ΟΕΒ τον περασμένο χρόνο, έχει επωμισθεί τον καταρτισμό της ενεργειακής μας στρατηγικής και την εποπτεία θεμάτων όπως το προαναφερθέν.

«Υποδεχόμαστε το νέο έτος, εν μέσω προεκλογικής περιόδου και όπως ήταν φυσικό όλοι οι υποψήφιοι έχουν καταρτίσει τους σχεδιασμούς για την οικονομική πολιτική τους. Θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίηση μου, για το περιεχόμενο των προεκλογικών τους δεσμεύσεων έναντι του επιχειρηματικού μας κόσμου», σημειώνει.


Comments

comments

Categories: Ειδήσεις

Σχετικά με τον Συγγραφέα