Δ. Παπαδάκης: Πολλά τα πλεονεκτήματα της διεύρυνσης ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων

Δ. Παπαδάκης: Πολλά τα πλεονεκτήματα της διεύρυνσης ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων

 


 


Σε παρέμβαση του στα πλαίσια συζήτησης για τη στρατηγική της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια, στην παρουσία της Ύπατης Εκπροσώπου της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι, και του Επιτρόπου για θέματα διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης (ΕΔΕΚ,S&D) υπογράμμισε ότι επιβάλλεται να δοθεί νέα πνοή στη διαδικασία της διεύρυνσης.

«Τα πλεονεκτήματα της διεύρυνσης είναι πολλά. Ευημερία σε όλα τα κράτη μέλη,  σταθερότητα στην περιοχή όπου πλέον η Ευρωπαϊκή Ένωση καθίσταται ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες ασφάλειας, αποκλείοντας παράλληλα την ανάμιξη τρίτων χωρών όπου προσπαθούν να έχουν ηγεμονικό ρόλο, δημιουργώντας  προβλήματα.»

Παράλληλα, ο κ. Παπαδάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη επίλυσης των προβλημάτων  που αντιμετωπίζουν οι χώρες της περιοχής, και τα οποία αφορούν κυρίως ζητήματα του κράτους δικαίου, των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της καταπολέμησης της διαφθοράς.

«Είναι σαφές προς όλες τις υποψήφιες χώρες ότι πρέπει να παραμείνουν αφοσιωμένες στην ευρωπαϊκή πορεία και να εκπληρώσουν όλες τις υποχρεώσεις τους. Οι λαοί της Ευρώπης είναι έτοιμοι να υποδεχτούν τα Δυτικά Βαλκάνια στους κόλπους της χωρίς όμως εκπτώσεις σε αρχές, αξίες και υποχρεώσεις», υπογράμμισε ο Ευρωβουλευτής.

Ο κ. Παπαδάκης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην περίπτωση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, ως  σκιώδης εισηγητής στην Έκθεση Προόδου για τη χώρα αυτή, τονίζοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις στην Βοσνία – Ερζεγοβίνη θα πρέπει να προωθηθούν με ισορροπημένο τρόπο, με διαφάνεια και διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, έτσι ώστε να επιφέρουν θετικές αλλαγές στην καθημερινότητα όλων των κατοίκων της χώρας.

«Η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας θα αλλάξει τα μέχρι σήμερα δεδομένα, θα επηρεάσει θετικά τον τρόπο με τον οποίο οι πολιτικοί πολιτεύονται στη χώρα και θα δώσει ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον σε όλους τους πολίτες της. Οι δυσκολίες ωστόσο παραμένουν, καθώς δεν έχει απαντηθεί ακόμη το ερωτηματολόγιο της Επιτροπής και χρειάζεται ακόμα πολύ δουλειά για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων», δήλωσε ο κ. Παπαδάκης.

 


Comments

comments

Σχετικά με τον Συγγραφέα