ΠΑΣΥΛΙΕ: Χρήζει εκσυγχρονισμού το Παρατηρητήριο Τιμών

ΠΑΣΥΛΙΕ: Χρήζει εκσυγχρονισμού το Παρατηρητήριο Τιμών

 


Tο παρατηρητήριο τιμών πρέπει να γίνεται σε συστηματική βάση, και  να καταγράφονται οι τιμές των Υπεραγορών σε συνεχόμενες μέρες ώστε να δίνεται σωστή εικόνα που στο τέλος της ημέρας θα είναι για το όφελος όλων, επισημαίνει σε σημερινή του ανακοίνωση ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Λιανικού Εμπορίου.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του συνδέσμου ο θεσμός του παρατηρητηρίου τιμών εντάσσεται στο πλαίσιο παρακολούθησης της λειτουργίας της αγοράς του λιανικού εμπορίου και της καλύτερης πληροφόρησης του καταναλωτικού κοινού.

«Ως Παγκύπριος Σύνδεσμος Λιανικού Εμπορίου εκτιμούμε στη θεωρία ότι ο θεσμός είναι χρήσιμος, όμως στην πράξη δεν είναι υποβοηθητικός για τους καταναλωτές ώστε να εξαγάγουν σωστά και ασφαλή συμπεράσματα από ποια Υπεραγορά να ψωνίσουν βάση των τιμών».

«Πιο συγκεκριμένα, το παρατηρητήριο εκτελείται ανά έτος μια φορά την τετραμηνία. Οι τιμές που καταγράφονται για όλες τις Υπεραγορές είναι μιας συγκεκριμένης μέρας και μόνο. Συνεπώς, η μεθοδολογία που ακολουθείται στο παρατηρητήριο νοσεί καθότι κάποιος έντεχνα μπορεί να μειώσει τις τιμές την συγκεκριμένη μέρα για να κερδίσει τις εντυπώσεις αφού ως γνωστών τα προϊόντα που ελέγχονται από το παρατηρητήριο είναι γνωστά στις Υπεραγορές.

Οι καταναλωτές εν έτη 2017 δεν περιμένουν να ενημερωθούν τρεις φορές τον χρόνο για τις τιμές στις Υπεραγορές, αλλά η μελέτη τους γίνεται σε εβδομαδιαία βάση, αφού πλέον οι Υπεραγορές διοχετεύουν τις προσφορές τους είτε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης είτε μέσω φυλλαδίων που αποστέλλονται ταχυδρομικώς.

Στο παρατηρητήριο τιμών εξαιρούνται προϊόντα πρώτης ανάγκης, προϊόντα βασικότατα για το καθημερινό καλάθι της νοικοκυράς, και συγκεκριμένα τα προϊόντα φρουταρίας που είναι πολύ σημαντικά για να εξάγει κάποιος το συμπέρασμα αν μια Υπεραγορά είναι φθηνή ή όχι», καταλήγει η ανακοίνωση.


Comments

comments

Σχετικά με τον Συγγραφέα