Αν πει το Ok η Βουλή οι σακούλες των σουπερμάρκετ θα χρεώνονται 6 σεντ

Αν πει το Ok η Βουλή οι σακούλες των σουπερμάρκετ θα χρεώνονται 6 σεντ


 


Στην Ολομέλεια προωθούνται τα νομοθετικά κείμενα που αφορούν τις πλαστικές σακούλες, δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής Αδάμος Αδάμου.

Σε δηλώσεις του μετά από τη συνεδρία της Επιτροπής, στην ημερήσια διάταξη της οποίας είχε περιληφθεί το νομοθετικό πακέτο για τοποθέτηση, ο κ. Αδάμου είπε ότι τα κόμματα θα τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.

Ήδη, σημείωσε, αρκετές υπεραγορές έχουν εφαρμόσει το μέτρο ενώ «αν περάσει το κείμενο όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής, η πλαστική σακούλα θα χρεώνεται 6 σεντ, από την 1η Ιουλίου 2018». Όπως εξήγησε, η χρέωση θα είναι 5 σεντ για κάθε σακούλα, με χρέωση ΦΠΑ 1 σεντ.

Αν εγκριθεί ως έχει το κείμενο, περιλαμβάνεται επίσης πρόνοια να μην οικειοποιούνται τα έσοδα οι υπεραγορές, συμπλήρωσε ο κ. Αδάμου.

Πρόσθεσε ότι το 50% των εσόδων θα διοχετεύεται στο να παρέχονται από τις υπεραγορές άλλες σακούλες πολλαπλής χρήσης, φιλικές προς το περιβάλλον και το άλλο 50% θα πρέπει να χρησιμοποιείται για προγράμματα ευαισθητοποίησης για το περιβάλλον.

Σε δικές του δηλώσεις για το θέμα ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου ανέφερε ότι έχουμε φτάσει αισίως στο τέλος της συζήτησης για τις πλαστικές τσάντες.

«Η έγνοια η οποία υπάρχει είναι αν πράγματι με τα μέτρα που προβλέπονται στο νομοσχέδιο θα έχουμε μείωση των πλαστικών τσαντών», είπε, προσθέτοντας ότι «ανησυχώ για το γεγονός ότι ίσως να βρεθούν άλλοι τρόποι για να ξεγελούμε την νομοθεσία».

Σύμφωνα με τον κ. Θεοπέμπτου, το πιο σωστό μέτρο είναι να αλλάξουμε τη νομοθεσία «ούτως ώστε οι σακούλες μεταφοράς κάποια στιγμή ν’ απαγορεύονται εντελώς».

Ένα θέμα, πρόσθεσε, «το οποίο θα πρέπει να το δούμε να εφαρμόζεται γύρω στο καλοκαίρι 2019». Είναι, είπε ο ίδιος, «η πιο κατάλληλη εποχή για να έχουμε ολική απαγόρευση των λεπτών σακούλων μεταφοράς».

Πηγή: ΚΥΠΕ


Comments

comments

Σχετικά με τον Συγγραφέα