Πιο χαλαρά τα κριτήρια δανεισμού των νοικοκυριών της ευρωζώνης

Πιο χαλαρά τα κριτήρια δανεισμού των νοικοκυριών της ευρωζώνης

 

Τα νοικοκυριά της ευρωζώνης είχαν πιο εύκολη πρόσβαση στην πίστωση το τρίτο τρίμηνο του 2017 σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ οι συνθήκες δανεισμού για τις επιχειρήσεις παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μια χαλάρωση των κριτηρίων που χρησιμοποιούν οι τράπεζας για να αποφασίσουν το αξιόχρεο των δανειστών «συνεχίστηκε για όλες τις κατηγορίες δανείων» καθώς οι τράπεζες ανταγωνίζονται για να προσελκύσουν δανειζόμενους με ιστορικά χαμηλά επιτόκια και εύκολη πρόσβαση σε φθηνό δανεισμό.             

Η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τα στοιχεία δανεισμού για να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα της ιδιαίτερα χαλαρής νομισματικής πολιτικής της, η οποία στοχεύει να ενισχύσει την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στην κοινή νομισματική ζώνη ενθαρρύνοντας τις δαπάνες και τις επενδύσεις.

Τριμηνιαία έρευνα που διενεργήθηκε μεταξύ 141 τραπεζών βρήκε ότι οι δανειστές έχουν χαλαρώσει τις απαιτήσεις τους για τις επιχειρήσεις κατά 1,0%, γεγονός που καταγράφεται ως επιβράδυνση από την χαλάρωση του 30% που σημειώθηκε μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου.

Αλλά τα κριτήρια για το αξιόχρεο χρεωστών ήταν κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες πιο χαλαρά, μια μεγαλύτερη αλλαγή από το 4% του προηγούμενου τριμήνου. Η ΕΚΤ αναφέρει ότι η χαλάρωση ήταν «πιο ισχυρή από ότι αναμενόταν».

Χαλάρωση καταγράφηκε και στα κριτήρια που αφορούν τον καταναλωτικό δανεισμό, σύμφωνα με τη ΕΚΤ.

Οι τράπεζες που έλαβαν μέρος στην έρευνα εκτίμησαν ότι κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2017 τα κριτήρια δανεισμού θα παραμείνουν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητα για τις επιχειρήσεις αν και τα νοικοκυριά και οι καταναλωτές μπορούν να αναμένουν να δουν περαιτέρω χαλάρωση.

Στο μεταξύ η ζήτηση των δανείων συνεχίστηκε να αυξάνεται για όλες τις κατηγορίες δανείων μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου, αναφέρει η ΕΚΤ, καθοδηγούμενη από «γενικά χαμηλά επίπεδα επιτοκίων», ενώ ενισχύθηκαν τα οικιστικά δάνεια από «θετικές προοπτικές στην αγορά οικιστικών ακινήτων».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Tags: eurozone