Πιο ισχυρός από ποτέ ο Όμιλος Louis

Πιο ισχυρός από ποτέ ο Όμιλος Louis

 


 


Της Αγγέλας Κωμοδρόμου


Για να μπορέσει στις μέρες μας μια επιχείρηση να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξή της, μέσα σε ένα μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον πρέπει να αφουγκραστεί έγκαιρα τις όποιες «αναταράξεις». Και ο Όμιλος Louis το έπραξε και αυτή τη στιγμή είναι πιο ισχυρός από ποτέ. Ένας όμιλος που αν και έχει ταυτιστεί με τον τομέα της κρουαζιέρας, αυτή τη στιγμή επικεντρώνεται στον ξενοδοχειακό τομέα σε Κύπρο και Ελλάδα, με απώτερο στόχο την διατήρηση της ηγετικής του θέσης στην τουριστική βιομηχανία.

Μιλώντας στο Ευρωκέρδος ο Κωστάκης Λοΐζου, Εκτελεστικός Πρόεδρος του Ομίλου Louis εξηγεί τι δίδαξε η οικονομική κρίση τον όμιλο, ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια και πως η ιστορία και η πορεία του Ομίλου μέχρι σήμερα είναι οδηγός και πρόκληση για το μέλλον.

 

Απώτερος στόχος μας είναι η διατήρηση και αναβάθμιση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος και των προσφερόμενων υπηρεσιών σε υψηλά επίπεδα, ούτως ώστε η Κύπρος και η Ελλάδα να συνεχίσουν να συγκαταλέγονται στους ελκυστικούς προορισμούς.

 

Στο παρόν στάδιο που επικεντρώνονται οι εργασίες του Ομίλου;

Σήμερα μεγαλώνουμε ξανά. Εστιάζουμε στην ουσία της δουλειάς μας, αφήνοντας έξω δευτερεύουσας σημασίας στοιχεία ενεργητικού που μας κρατούσαν πίσω.

Πρώτο μας μέλημα είναι να αναπτυχθούμε ως εταιρεία παροχής ποιοτικών υπηρεσιών, προσφέροντας good value for money. Έτσι, επικεντρωνόμαστε περισσότερο στον ξενοδοχειακό τομέα σε Κύπρο και Ελλάδα, στις υπηρεσίες επισιτισμού, αλλά και στις υπηρεσίες επίγειας εξυπηρέτησης αεροσκαφών στα διεθνή αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου.

Αξιοποιώντας την τεράστια τεχνογνωσία μας, το υψηλής ποιότητας εργατικό δυναμικό μας, τις άψογες σχέσεις μας με τους tour operators, αναλαμβάνουμε διαρκώς τη διαχείριση νέων μονάδων. Δεν αγνοούμε βέβαια τον τομέα της κρουαζιέρας, ο οποίος δραστηριοποιείται κυρίως στη Ελλάδα.

O όμιλός σας επιχειρεί ένα come back με ανακαινίσεις και επεκτάσεις ξενοδοχείων. Προσφέρεται η εποχή για τέτοιες κινήσεις;

Ο Όμιλος Louis πρωτοπόρησε στον τομέα των αναβαθμίσεων και ανακαινίσεων των ξενοδοχειακών του μονάδων. Σε περιόδους κρίσης και συρρίκνωσης της πιστοδοτικής δυνατότητας των τραπεζών, η εταιρεία κατόρθωσε μέσω εναλλακτικών τρόπων χρηματοδότησης, όπως π.χ. σε συνεργασία με τουριστικούς πράκτορες – να πραγματοποιήσει επενδύσεις σε έργα πολλών εκατομμυρίων ευρώ, εξασφαλίζοντας επιπλέον καλύτερες τιμές από προμηθευτές και εργολάβους.

Το 2016 λειτουργήσαμε δύο νέα ξενοδοχεία, το 2017 ακόμη δύο, ενώ αναβαθμίσαμε ριζικά τα υπάρχοντα σε Κύπρο και Ελλάδα. Συνεχίζουμε παράλληλα και την ανάπτυξη της κρουαζιέρας και των άλλων μας δραστηριοτήτων. Συγκεκριμένα, το 2017 ξεκίνησε το ξενοδοχείο Infinity Blue στον Πρωταρά υπό τη δική μας διαχείριση, όπως επίσης και το Amada Colossos στη Ρόδο το οποίο μετατράπηκε σε θέρετρο πέντε αστέρων μετά από σημαντική ανακαίνιση. Ήμασταν έτσι έτοιμοι να υποδεχθούμε το αυξημένο κύμα τουριστών που επέλεξε την Κύπρο και την Ελλάδα.

Απώτερος στόχος μας είναι η διατήρηση και αναβάθμιση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος και των προσφερόμενων υπηρεσιών σε υψηλά επίπεδα, ούτως ώστε η Κύπρος και η Ελλάδα να συνεχίσουν να συγκαταλέγονται στους ελκυστικούς προορισμούς.

Όσον αφορά τον τομέα της κρουαζιέρας ο όμιλος Louis δραστηριοποιείται πλέον μέσω της εταιρείας Celestyal Cruises. Tι έχει αλλάξει στον τομέα της κρουαζιέρας και πόσο σύντομα αναμένεται να δούμε πλοίο της Celestyal Cruises να πραγματοποιεί κρουαζιέρες έχοντας ως αφετηρία το Λιμάνι Λεμεσού;

Ο τομέας της κρουαζιέρας γίνεται αυξανόμενα ελκυστικός τρόπος διακοπών για περισσότερους ανθρώπους παγκοσμίως, με τα επίπεδα ζήτησης να σημειώνουν αξιοσημείωτη άνοδο. Ο ανταγωνισμός είναι εντονότατος, ενώ τα κεφάλαια που απαιτούνται είναι τεράστια.

Κωστάκης Λοϊζου: Το όνομα Louis αποτελεί για μας υπερηφάνεια και τιμή. Η ιστορία και η πορεία μας μέχρι σήμερα είναι οδηγός και πρόκληση για το μέλλον.

Αυτός είναι και ο λόγος που πέραν του 80% του τομέα παγκοσμίως βρίσκεται στα χέρια 3 – 4 εταιρειών. Δυστυχώς η πολιτική αστάθεια και οι πολεμικές συρράξεις δεν επιτρέπουν την επίσκεψη γειτονικών χωρών μας που διαθέτουν διεθνούς φήμης αξιοθέατα. Επίσης η εποχικότητα και η διαφοροποίηση του προφίλ του σημερινού τουρίστα, δεν δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για άμεση επαναδραστηριοποίηση της Celestyal στον τομέα με αφετηρία το λιμάνι της Λεμεσού.

Υπάρχει όμως ένα νέο προϊόν, μια αναβαθμισμένη κρουαζιέρα από τον Πειραιά, η οποία προσφέρεται ιδιαίτερα για τους Κυπρίους, που απεδείχθη πολύ επιτυχής, καθώς την επέλεξαν περισσότεροι από 3.000 κύπριοι επιβάτες πέρυσι, ενώ φέτος αναμένονται πολύ περισσότεροι.

Το 2016 έκλεισε με εντυπωσιακές επιδόσεις για τον κυπριακό τουρισμό, ενώ εξίσου ελπιδοφόρες είναι οι κρατήσεις για το 2017. Πέραν της ευνοϊκής συγκυρίας λόγω των πληγμάτων που δέχθηκαν οι ανταγωνιστές μας (Αίγυπτος, Τουρκία κλπ), πού αποδίδετε αυτή την αύξηση;

Η Κύπρος είναι ένας ελκυστικός προορισμός για τους Ευρωπαίους τουρίστες σήμερα. Πέρα από τη φυσική της ομορφιά, το γεγονός ότι οι υποδομές της χώρας έχουν αναβαθμισθεί τη μετατρέπει και εμπορικά σε ελκυστική πρόταση διακοπών, κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Βέβαια, ας μην ξεχνάμε ότι η Κύπρος ευνοείται και από τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή, μια και αποτελεί έναν ασφαλή προορισμό σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει γύρω μας.

Τα συμπεράσματα αυτά όμως δεν πρέπει να μας εφησυχάζουν: χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμη από όλους μας, πολιτεία, φορείς και ιδιωτική πρωτοβουλία, ώστε να φέρουμε την εικόνα της χώρας μας εκεί που της αξίζει. Δουλειά σε επίπεδο national branding, σε επίπεδο υποδομών, όπως ξενοδοχειακές μονάδες, αεροπορικές συνδέσεις, δρόμοι, υπηρεσίες, τηλεπικοινωνίες αλλά και σε επίπεδο ευταξίας και περιβάλλοντος: αρχιτεκτονικά σχέδια, πολεοδομικοί κανονισμοί, αυστηρά κριτήρια δόμησης που να σέβονται την περιοχή και το φυσικό τοπίο.

Με ποιο τρόπο κατά τη γνώμη σας μπορούμε να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία και να κτίσουμε για τη συνέχεια;

Μπορούμε κάλλιστα να κτίσουμε σε ό,τι έχουμε δημιουργήσει μέχρι σήμερα. Το στοίχημα είναι να μετατραπούμε σε σταθερό, διεθνή προορισμό ποιοτικού τουρισμού. Για να το πετύχουμε αυτό οφείλουμε να εμπλουτίζουμε διαρκώς τις προσφερόμενες επιλογές και υπηρεσίες και να χαράξουμε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική επίτευξης των στόχων μας σε εθνικό επίπεδο.

Τα ξενοδοχεία μας είναι υπερπλήρη το καλοκαίρι αλλά τον χειμώνα πολλά υποχρεώνονται να βάλουν λουκέτο. Τι είναι εκείνο που πρέπει να κάνει η Κύπρος ώστε να γίνει ολόχρονα ένας ελκυστικός προορισμός;

Έχετε δίκιο. Το κλίμα της Κύπρου προσφέρει ηλιοφάνεια και ήπιο καιρό κατά τους χειμερινούς μήνες. Είναι ένας παράγοντας που πρέπει να αξιοποιήσουμε για να διευρύνουμε την θερινή σαιζόν και να αναπτύξουμε τον χειμερινό τουρισμό.

Εκτός από την αναγκαιότητα η χώρα μας να διαθέτει όλο το χρόνο εύκολη και ανταγωνιστική αεροπορική πρόσβαση, είναι επίσης επιβεβλημένη η μετατροπή του ξενοδοχειακών μας μονάδων από αμιγώς καλοκαιρινές, σε τέτοιες που να μπορούν με ευελιξία να υποδεχτούν τουρίστες ή επισκέπτες κατά τους χειμερινούς μήνες.

Η δημιουργία εσωτερικών χώρων με προσφορά ποικιλίας δραστηριοτήτων, θερμαινόμενες κολυμβητικές δεξαμενές, γυμναστήρια αλλά και χώρους ψυχαγωγίας, δημιουργούν σοβαρές προϋποθέσεις στις οποίες μπορεί να στηριχθεί η προσπάθεια ανάπτυξης του χειμερινού μας τουρισμού.

H οικονομική κρίση άφησε το αποτύπωμά της και στην ξενοδοχειακή και ευρύτερα την τουριστική βιομηχανία. Είναι γνωστό ότι ο όμιλος Louis δεν έμεινε αλώβητος από αυτή την περιπέτεια.

Το πιο σημαντικό πρόβλημα που επισώρευσε στην τουριστική βιομηχανία η οικονομική κρίση ήταν η αδυναμία των τραπεζών να στηρίξουν τις ξενοδοχειακές εταιρείες και εκείνες που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο χώρο του τουρισμού. Η απότομη πτώση στις τιμές των ακινήτων και η αναγκαστική εξαγορά των ελληνικών υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών περιέπλεξαν τα πράγματα ακόμη περισσότερο.

Παράλληλα, οι τράπεζες δεν ήταν σε θέση να ανταποκριθούν σε οποιαδήποτε νέα αιτήματα για αναπτυξιακά έργα. Έτσι, η τουριστική βιομηχανία αφέθηκε να διαχειριστεί ουσιαστικά μόνη της τις επιπτώσεις της απότομης επιβράδυνσης της οικονομίας.

Έπρεπε δηλαδή να ισοσκελιστούν οι επενδύσεις που είχαν γίνει με προοπτική και δεδομένα πριν την κρίση, με τη ζήτηση και τις τιμές που επικράτησαν μετά από αυτή.

Ως Όμιλος, αναγνωρίσαμε νωρίς την κρίση. Κάναμε τις κινήσεις που έπρεπε και απορροφήσαμε έγκαιρα τους κραδασμούς. Επικεντρώσαμε τη στρατηγική μας στην ανταγωνιστικότητα και την αποτελεσματικότητά μας.

Σχεδιάσαμε, μελετήσαμε, οργανωθήκαμε πιο έξυπνα και τα καταφέραμε με όπλο την μακρά πείρα μας, την πολλή δουλειά και την αφοσίωση των ανθρώπων μας. Μετά από μια δύσκολη περίοδο τριών χρόνων και σκληρή δουλειά, αναδιαρθρώσαμε το συνολικό δανεισμό μας με τις κυπριακές, ελλαδικές και άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες. Το 2017 ο Όμιλος Louis είναι πιο υγιής, πιο έτοιμος και πιο ισχυρός από ποτέ.

Τι δίδαξε η οικονομική κρίση τον όμιλο Louis;

Πάντοτε οι κρίσεις διδάσκουν γιατί κάθε συγκυρία είναι μοναδική. Στην πολυετή ιστορία μας αντιμετωπίσαμε πολλές. Για εμάς είναι πλέον προκλητικές ευκαιρίες να εξελισσόμαστε, να βγαίνουμε πάντοτε πιο ώριμοι και πιο δυνατοί.

Έτσι και η τελευταία, δίδαξε σε όλους ότι πρέπει να πατούν σε στέρεο έδαφος, να μην παρασύρονται από περιστασιακές εξάρσεις ενώ πρέπει να παραμένουν προσγειωμένοι και συνετοί. Η ανάληψη επιχειρηματικών κινδύνων δεν πρέπει να είναι υπέρμετρη αλλά να γίνεται πάντα στο πλαίσιο που μπορεί να απορροφήσει ένας οργανισμός.

Η κρίση άλλαξε τα πάντα. Τις επιχειρήσεις αλλά και την ίδια την αγορά του τουρισμού. Αυτοί που αξιοποίησαν την ευκαιρία να αλλάξουν μαζί της, όπως εμείς, έχουν τώρα το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα τώρα που ο τουρισμός αναπτύσσεται ξανά.

Το όνομα Louis έχει άρρηκτα συνδεθεί με τον Κυπριακό Τουρισμό. Τι σημαίνει αυτό για εσάς; Αποτελεί βάρος;

Το όνομα Louis αποτελεί για μας υπερηφάνεια και τιμή. Η ιστορία και η πορεία μας μέχρι σήμερα είναι οδηγός και πρόκληση για το μέλλον.

Τι σας δίνει δύναμη για τη συνέχεια;

Αυτό που μας δίνει δύναμη για τη συνέχεια είναι πως οι όποιες θυσίες και προσπάθειες έχουμε κάνει σαν Όμιλος δεν πήγαν χαμένες. Με χαροποίησε ιδιαίτερα όταν στην τελευταία Γενική Συνέλευση του Ομίλου, λάβαμε θετικά μηνύματα από τους μετόχους της εταιρείας, οι οποίοι αναγνώρισαν τις προσπάθειες έτσι ώστε η εταιρεία να μπορέσει να ανταποκριθεί στα σημερινά δεδομένα. Πήραμε γενναίες αποφάσεις, θα έλεγα.

Κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε και να διαχειριστούμε την οικονομική κρίση σχετικά νωρίτερα, λόγω του ότι η εταιρεία δραστηριοποιείται κυρίως στην Ελλάδα. Αυτό μας βοήθησε στο να λάβουμε μέτρα και αποφάσεις πριν η οικονομική κρίση επηρεάσει την Κύπρο. Προχωρήσαμε έγκαιρα στην πώληση στοιχείων ενεργητικού -όπως η πώληση διαμερισμάτων, γης αλλά και των ιδιόκτητων γραφείων της εταιρείας-, γεγονός που μας έδωσε περισσότερη ευελιξία.

Η πώληση των γραφείων μας, ήταν μια από αυτές της αποφάσεις και σε καμία περίπτωση δεν μας φόβισε το γεγονός ότι μπορούσε να επηρεάσει την εικόνα της εταιρείας. Αντιθέτως, όταν έχεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου και όταν ξέρεις ότι αυτό που κάνεις είναι για το καλό της εταιρείας τίποτα δεν πρέπει να σε φοβίζει.

Τι είναι αυτό που αν μπορούσατε θα το αλλάζατε;

Με λυπεί το γεγονός πως σαν Κύπρος και σαν τουριστικός προορισμός δεν έχουμε «ταυτότητα», «χαρακτήρα». Είναι προσωπική μου άποψη και είμαι από αυτούς που πιστεύουν πως πρέπει να επενδύσουμε στην ομοιομορφία. Πρέπει να επενδύσουμε στην ομοιομορφία και στην καλαισθησία των πόλεων μας και της Κύπρου μας.

Πρέπει η πολιτεία και οι αρμόδιοι φορείς να βρουν μια φόρμουλα, έτσι ώστε η Κύπρος να αποκτήσει το δικό της χαρακτήρα ως τουριστικός προορισμός. Θα μπορούσαμε κάλλιστα να ζητήσουμε την βοήθεια ξένων εμπειρογνωμόνων γύρω από το θέμα.

Πάντοτε έλεγα πως η πολιτεία πρέπει να δώσει κάποιες κατευθυντήριες γραμμές στην εμφάνιση των διάφορων τουριστικών αναπτύξεων. Ας πάρουμε για παράδειγμα τα ελληνικά νησιά τα οποία έχουν επενδύσει στην ομοιομορφία καις την ανάδειξη του τοπικού χαρακτήρα.

Πρέπει πλέον να βαδίζουμε αργά και σταθερά. Πρέπει να ξεφύγουμε από το μοντέλο ανάπτυξης που είχαμε στο παρελθόν. Είναι καλός ο ενθουσιασμός, όμως με μετρημένη ανάπτυξη, με ομοιομορφία και επαγγελματισμό θα δημιουργήσουμε ένα αξιοζήλευτο τουριστικό προορισμό και έτσι θα «επενδύσουμε» για το μέλλον.

Τέλος ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια του Ομίλου;

Ο Όμιλος στοχεύει στην περαιτέρω επέκταση των εργασιών του, μέσω της ενοικίασης ή διαχείρισης ξενοδοχειακών μονάδων που ανήκουν σε τρίτους αλλά και μέσω της επέκτασης υφιστάμενων μονάδων.

Φωτογραφίες: Xρίστος Παναγίδης


Comments

comments

Σχετικά με τον Συγγραφέα