Η πολιτική μας ζωή χρειάζεται ανανέωση

Η πολιτική μας ζωή χρειάζεται ανανέωση

 


Της Αγγέλας Κωμοδρόμου

 

Μια χώρα για να πάει μπροστά πρέπει να επενδύσει στους νέους της. Να τους δώσει όλα τα εφόδια που χρειάζονται για να μπορέσουν να επιβιώσουν σ’ αυτό το δύσκολο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, τόνισε μιλώντας στο Ευρωκέρδος η πρώην Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας και Επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας, Ανδρούλλα Βασιλείου.

Στη συνέντευξη που ακολουθεί σημειώνει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πολλά να προσφέρει, όμως στην Κύπρο κινούμαστε με αργούς ρυθμούς και δεν έχουμε την αποφασιστικότητα να πάρουμε τα ενδεικνυόμενα μέτρα γιατί μας φοβίζει το πολιτικό κόστος.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση με το Brexit, τα προβλήματα της οικονομίας και της τρομοκρατίας βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Πως βλέπετε να προδιαγράφεται το μέλλον της;

Ο κόσμος όλος βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και η Ευρώπη δεν αποτελεί εξαίρεση. Πιστεύω εντούτοις ότι το Brexit και η εκλογή και η πολιτική Trump δίνουν στην ΕΕ μια καλή ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι τα κρίσιμα της προβλήματα. Μεταξύ αυτών η υπογεννητικότητα που δημιουργεί μεγάλα οικονομικά και άλλα προβλήματα και αν δεν ληφθούν μέτρα συνεχώς θα αυξάνονται και θα εντείνουν την έλλειψη ανταγωνιστικότητας των Ευρωπαίων. Το προσφυγικό αποτελεί σημείο τριβής και διάσπασης μεταξύ των Κρατών Μελών. Εντούτοις, μετά το Brexit υπήρξαν θετικά μηνύματα, όπως τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ολλανδία και ιδιαίτερα στη Γαλλία και η πρόσφατη ομόφωνη απόφαση των 27 χωρών να ιδρυθεί Ευρωπαϊκό ταμείο κοινής άμυνας, που είναι ιδιαίτερα σημαντική μετά τη στάση του Ντοναλντ Τράμπ έναντι του ΝΑΤΟ.

Ανδρούλλα Βασιλείου: Oι ελπίδες μας εναποτίθενται στους νέους

Πιστεύετε ότι διεκδικούμε επαρκώς τα δικαιώματα μας ως χώρα μέλος της ΕΕ;

Δυστυχώς δε τα διεκδικούμε πλήρως αλλά αυτό δεν είναι περίεργο. Ισχύει για πολλά από τα νεότερα Κράτη Μέλη της ΕΕ. Χρειάζεται πείρα, γνώσεις και οργάνωση. Σιγά σιγά τα αποκτούμε και γι’ αυτό και σημειώνεται πρόοδος σ’ αυτό το τομέα. Σήμερα είμαστε και πιο καλά ενημερωμένοι και πιο οργανωμένοι. Η τριβή μας με τα όσα λαμβάνουν χώρα στην ΕΕ μας δίνουν τις εμπειρίες που χρειαζόμαστε. Να σας δώσω το παράδειγμα του προγράμματος Erasmus. Στα πρώτα χρόνια ελάχιστα παιδιά συμμετείχαν. Σήμερα, καλύπτονται πλήρως οι θέσεις που παρέχονται στην Κύπρο. Υπάρχουν εντούτοις ευκαιρίες που δίνει το πρόγραμμα Erasmus+ που δεν τις εκμεταλλευόμαστε ακόμη.

Ποιο το όραμα σας για τους νέους της Ευρώπης;

Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε τα τελευταία χρόνια είναι η απαξίωση των νέων και η μη συμμετοχή τους στη πολιτική και δημόσια ζωή και στα Ευρωπαϊκά θέματα. Πιστεύω, εντούτοις, ότι δημιουργείται σήμερα μια νέα γενιά νέων Ευρωπαίων πολιτικών ( η αποκαλούμενη γενιά Erasmus, όπως ο Rentzi, o Macron, o Moedas, η Morgerini k.a) που δημιουργούν πρότυπα για τους νέους για ενεργότερη εμπλοκή στα κοινά και τη πολιτική. Η πολιτική μας ζωή χρειάζεται ανανέωση και οι ελπίδες μας εναποτίθενται στους νέους, Να σημειώσω εδώ ότι ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου επιτελεί σήμερα αξιόλογο έργο. Όραμα μου λοιπόν για τους νέους της Ευρώπης είναι η ενεργός συμμετοχή τους στα κοινά. Φυσικά χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε πλήρως την ανεργία των νέων και να τους δώσουμε τη μόρφωση και τις δεξιότητες που χρειάζονται στον 21ον αιώνα. Δυστυχώς εδώ στη Κύπρο κινούμαστε με αργούς ρυθμούς και δεν έχουμε την αποφασιστικότητα να πάρουμε τα ενδεικνυόμενα μέτρα γιατί μας φοβίζει το πολιτικό κόστος….

Τι σας έχει διδάξει η εμπλοκή σας στα ευρωπαϊκά δρώμενα ως Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας και Ευρωπαία Επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας;

Πολλά μου έχει διδάξει η εμπλοκή μου στα Ευρωπαϊκά δρώμενα. Ήταν ακόμα ένα πανεπιστήμιο και όσο και να φαίνεται περίεργο με όλες τις δυσκολίες και τα πισωγυρίσματα που βιώσαμε τα χρόνια αυτά, η εμπλοκή μου με έκανε να νιώσω ακόμα πιο Ευρωπαία και να νιώσω ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη για ενδυνάμωση της Ένωσης. Η εμπλοκή μου με έμαθε πώς να αντιμετωπίζω κρίσιμες καταστάσεις και να ενεργώ άμεσα για την αντιμετώπιση τους. Μου δίδαξε τη σημασία και την αξία του να ενεργώ ως μέλος μιας ομάδας και όχι μόνη μου, συμπεριφερόμενη ως η απόλυτη εξουσία. Με έμαθε να σέβομαι και να εκτιμώ τη διαφορετικότητα και να εκτιμώ την Ευρωπαϊκή κουλτούρα και πολιτισμό που είναι η κοινή αξία όλων μας. Με έμαθε να ακούω και να λαμβάνω σοβαρά υπόψη τις απόψεις των νέων ιδιαίτερα σε θέματα που τους αφορούν. Μου έγινε, τέλος, πεποίθηση ότι ο μόνος τρόπος για να πάει μια χώρα μπροστά είναι η επένδυση μας στους νέους δίνοντας τους όλα τα εφόδια για να μπορέσουν να επιβιώσουν σ’ αυτό το δύσκολο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον και να ανταπεξέλθουν στο ανταγωνισμό. Και δυστυχώς η Κύπρος δεν τα κατάφερε ακόμα.

Τέλος, δεκατρία χρόνια μετά την ένταξή μας, θεωρείτε ότι οι Κύπριοι έχουμε αντιληφθεί τα πλεονεκτήματα της ΕΕ ή συνήθως της χρεώνουμε όλα τα αρνητικά που συμβαίνουν;

Οι ολίγοι που ενδιαφέρονται και που συμμετέχουν ενεργά σε δραστηριότητες της Ένωσης το έχουν αντιληφθεί. Όχι όμως οι πλατιές ομάδες του πληθυσμού. Χρειάζεται μεγαλύτερη ενημέρωση μέσω των ΜΜΕ και με διάφορες δημόσιες εκδηλώσεις, εκμεταλλευόμενοι τη πείρα και τη γνώση αυτών που τη διαθέτουν. Δυστυχώς, η γεωγραφική θέση της Κύπρου και η μη επαρκής αεροπορική μας σύνδεση με τις υπόλοιπες χώρες της Ένωσης δε βοηθούν στην επαρκή εμπλοκή των Κυπρίων σε Ευρωπαϊκές δραστηριότητες της Ένωσης και των Κρατών Μελών της, κάτι που θα βοηθούσε πολύ. Είναι επίσης αλήθεια ότι πολλές αν όχι όλες οι Κυβερνήσεις για καθαρά μικροπολιτικούς λόγους όταν κάτι πάει στραβά ρίχνουν το φταίξιμο στις Βρυξέλλες και όταν υπάρξει κάτι θετικό, τείνουν να το οικειοποιηθούν….Αυτό θα πρέπει να αλλάξει αλλά αντιλαμβάνεται κανείς πόσο δύσκολο είναι αυτό.

Φωτογραφίες: Kάτια Χριστοδούλου, Πηγή: Περιοδικό Ευρωκέρδος


Comments

comments

Σχετικά με τον Συγγραφέα