Πώς έκανε περιουσία 46 δισ. δολαρίων η πλουσιότερη γυναίκα του κόσμου

Πώς έκανε περιουσία 46 δισ. δολαρίων η πλουσιότερη γυναίκα του κόσμου

Θρόνο στολισμένο με διαμάντια, έναν στόλο με αυτοκίνητα όλων των… χρωμάτων, ατελείωτα φορέματα σε γιγάντιες ντουλάπες, καλλυντικά και κοσμήματα που θα έβαφαν και θα έντυναν μια Πολιτεία, πισίνα γεμάτη… δολάρια, γιοτ, ιδιωτικά τζετ, προσωπικό, απέραντες εκτάσεις γης, στρατιά εραστών… Η Άλις Γουόλτον (Alice Walton) με τα λεφτά που διαθέτει άνετα θα μπορούσε να ικανοποιήσει κάθε καπρίτσιο και φαντασίωση, γιατί μπορεί!

Η λεπτοκαμωμένη γυναίκα με τα γκρίζα καρέ μαλλιά και το «δυναμικό» ύψος των 1,73 μ., «διεκδίκησε» και τελικά τα κατάφερε να αποκτήσει τον βαρύτιμο τίτλο της πλουσιότερης γυναίκας στον πλανήτη με περιουσία που αγγίζει τα 46 δισεκατομμύρια δολάρια, από 33,8 δισ. που ήταν πριν 13 περίπου μήνες.

Η μοναχοκόρη του ιδρυτή της Walmart, Σαμ Γουόλτον βρέθηκε πρόσφατα στην 16η θέση στη λίστα του Forbes των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη και στην πρώτη στις γυναίκες, χάρη στην αύξηση της τάξεως του 43% στην αξία των μετοχών της εταιρείας. Η Walmart Inc. είναι μια αμερικανική πολυεθνική εταιρία λιανικής που εκμεταλλεύεται μια αλυσίδα υπερκαταστημάτων, εκπτωτικών πολυκαταστημάτων και παντοπωλείων. Η πολυεθνική έκανε μια δυναμική είσοδο στις online πωλήσεις και πρόσφατα ανακοίνωσε μια νέα σειρά προϊόντων κουζίνας σε συνεργασία με το online δίκτυο τροφίμων Buzzfeed, Tasty. Η εταιρεία με έδρα το Bentonville στο Αρκάνσας των ΗΠΑ, σχεδιάζει επίσης-μεταξύ άλλων- να διαθέτει κιτ γευμάτων σε 2.000 καταστήματα εντός του έτους.

Ο ιδρυτής της Walmart, Σαμ Γουόλτον

Η Γουόλτον «έκλεψε» τον τίτλο της πλουσιότερης γυναίκας από την κληρονόμο της L’Oreal, Λίλιαν Μπετανκούρ, η οποία πέθανε τον Σεπτέμβριο του 2017 στην ηλικία των 94 ετών. Το μοναχοπαίδι της Μπετανκούρ, Φρανσουάζ Μπετανκούρ Μάιερς, είναι η επόμενη με περιουσία 42,2 δισ. δολάρια.

Σε αντίθεση με τα αδέλφια της, Ρομπ και Τζιμ, η 68χρονη δεν έχει πάρει ποτέ ενεργό ρόλο στη διαχείριση της Walmart και αντ’ αυτού έχει γίνει η «προστάτης» των τεχνών. Ερωτεύτηκε τις τέχνες  σε νεαρή ηλικία και όταν ήταν 10 ετών, αγόρασε το πρώτο της έργο τέχνης: ένα αντίγραφο ενός πίνακα του Πικάσο για 2 δολάρια. Διαθέτει μια τεράστια ιδιωτική συλλογή έργων τέχνης, με πρωτότυπα έργα από θρυλικούς καλλιτέχνες όπως Andy Warhol, Norman Rockwell, και Georgia O’Keefe.

Το 2014, γράφτηκε στα μίντια πως ξόδεψε 44,4 εκατ. δολάρια για να αποκτήσει ένας έργο της αμερικανίδας εικαστικού Georgia O’Keef- το πιο ακριβό έργο τέχνης που πωλήθηκε ποτέ από γυναίκα καλλιτέχνη. «Το να συλλέγω μου προσφέρει τέτοια χαρά και αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ζωής μου», είχε εξηγήσει κάποτε σε συνέντευξή της στον New Yorker.

Η φιλότεχνη ζάμπλουτη επιχειρηματίας, ίδρυσε το 2011 ένα μουσείο 50 εκατομμυρίων δολαρίων, το  Crystal Bridges, ώστε να στεγάσει την ιδιωτική συλλογή των έργων τέχνης της, ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η 68χρονη κυρία των τεχνών και των χρημάτων, ανοίγει την αγκαλιά της και σε άλλα έμψυχα όντα όπως τα άλογα-όχι οποιαδήποτε άλογα, αλλά τις πιο όμορφες και σπάνιες ράτσες -και πιο ακριβές.  Διέθετε μάλιστα και ένα εντυπωσιακό ράντσο στο Millsap του Τέξας, το Rocking W Ranch στο οποίο όμως αποφάσισε να βάλει πωλητήριο και τελικά να παραδώσει τα κλειδιά σε άλλο ιδιοκτήτη για ένα μη ανακοινώσιμο ποσό. Όπως διέρρευσε, η αρχική τιμή ήταν 19,75 εκατ. δολάρια, αργότερα έπεσε στα 16,5 και η τελική του τιμή απλά αγνοείται. Το άλλο της ράντσο των 1.000 περίπου στρεμμάτων, πάλι στο Τέξας, βρισκόταν μέχρι και πρόσφατα και εκείνο διαθέσιμο προς όποιον το επιθυμεί για 22 εκατομμύρια δολάρια.

Στη διάθεσή της έχει επίσης και μια μεζονέτα στην Park Avenue της Νέας Υόρκης, την οποία αγόρασε για 25 εκατομμύρια δολάρια το 2014, με πάνω από 52 μεγάλα παράθυρα με θέα στο Σέντραλ Παρκ και την πόλη. Πηγή: news.gr