Προεδρικές 2018: Δέκα (εκλογικές) Εντολές και σλόγκαν

Προεδρικές 2018: Δέκα (εκλογικές) Εντολές και σλόγκαν

 


 


Του Νίκου Γ. Σύκα, Σύμβουλος Στρατηγικής & Καινοτομίας

 

  1. Αποτελεσματική διαφοροποίηση – τόσο σε επίπεδο προτάσεων όσο και σε επικοινωνιακό επίπεδο. Προφίλ υποψήφιου προέδρου (πείρα, γνώσεις, ικανότητες, αξίες, εγγύτητα στον πολίτη, πειθώ, εμπιστοσύνη, αξιοπιστία).
  2. Value-for-money πολιτική: Καλύτερα αποτελέσματα και λιγότερο κόστος για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Αποδοτικότητα, καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, διευκόλυνση του επιχειρείν.
  3. Διατηρήσιμη ανάπτυξη: Κατανεμητικός και αναγεννητικός σχεδιασμός της οικονομίας. Βιώσιμες καινοτομίες οι οποίες να παράγουν συνεργιστικά οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική αξία. Δημοκρατικές καινοτομίες με στόχο την εξάλειψη των ανισοτήτων (χάσμα μεταξύ των φύλων, οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες, ανισότητες στις ευκαιρίες).
  4. Καινοτόμες λύσεις στα δύσκολα και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος (μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αποκατάσταση της ζημιάς από την οικονομική κρίση κ.ά.). Απτά αποτελέσματα εδώ και τώρα.
  5. Ενίσχυση της εθνικής ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας (καινοτομία στις δημόσιες υπηρεσίες, κοινωνική καινοτομία, πολιτιστική καινοτομία, επιχειρηματική καινοτομία, περιβαλλοντική καινοτομία, τεχνολογική καινοτομία κ.ά.). Χρειάζονται βαθιές τομές και ευρείες μεταρρυθμίσεις που να διαχέονται σε όλους τους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Επιτάχυνση της αλλαγής.
  6. Δημιουργικά προγράμματα μέσα από τα οποία οι Δήμοι και οι Κοινότητες να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τα δομικά χαρακτηριστικά, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τις κρίσιμες σχέσεις των τοπικών κοινωνιών.
  7. Αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που να προάγουν τη διαφάνεια, την αξιοκρατία, την ισονομία και τη λογοδοσία.
  8. Τα εκλογικά επιτελεία πρέπει να προσεγγίσουν/πείσουν τις διάφορες πληθυσμιακές ομάδες μέσα από στοχευμένες ενέργειες (π.χ. αξιοποίηση των κοινωνικών μέσων δικτύωσης και ειδικότερα του Facebook για την κινητοποίηση και προσέλκυση των ηλικιών 18-35, παρέχοντας στη νέα γενιά την ευκαιρία να εκφράσει τις απόψεις της).
  9. Ενεργειακή πολιτική και στρατηγικές συμμαχίες που να αποτρέπουν τον τουρκικό αναθεωρητισμό και επεκτατισμό. Πρόκληση κόστους στην Τουρκία για την συνεχιζόμενη κατοχή. Επιστημονική τεκμηρίωση της συνολικής βιωσιμότητας της λύσης του Κυπριακού. Ενδυνάμωση του εθνικού brand και της εικόνας της Κύπρου στη διεθνή σκηνή.
  10. Η προεκλογική εκστρατεία πρέπει να συνδέει τον λόγο, τις πράξεις και το όραμα του πολιτικού με την εκπλήρωση των ρεαλιστικών στόχων και προσδοκιών του εκλογικού σώματος. Οι θέσεις του υποψήφιου πρέπει να ταυτίζονται με τις ανάγκες των ψηφοφόρων.

11. Το σλόγκαν της πολιτικής καμπάνιας –και ο τίτλος του προεκλογικού προγράμματος– θα μπορούσε να ήταν «Για ένα πιο βιώσιμο μέλλον». Αυτή η μικρή φράση έχει διπλή σημασία και καλύπτει τα πάντα: Βιώσιμη ανάπτυξη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού… Για όλους τους πολίτες, για την Κύπρο. Το αντίδοτο στην πολυπλοκότητα, τη ρευστότητα και το επικοινωνιακό «clutter» που χαρακτηρίζουν το προεκλογικό τοπίο είναι ένα απλό, δυνατό και μονολιθικό κεντρικό μήνυμα.


Comments

comments

Categories: Απόψεις

Σχετικά με τον Συγγραφέα