ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ – Στην τελευταία στροφή με ανοικτούς λογαριασμούς

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ – Στην τελευταία στροφή με ανοικτούς λογαριασμούς

 


 


Του Γιάννη Αντωνίου

 

Στα επιτελεία των υποψηφίων και των κομμάτων επικρατεί ηρεμία την οποία όσο προχωρούμε προς τη μεγάλη εκλογική αναμέτρηση θα διαδέχεται η αγωνία. Η οργανωτική κινητοποίηση και η επικοινωνιακή επίθεση θα κορυφωθούν την περίοδο αμέσως μετά τις γιορτές, με ζητούμενο την αύξηση της συσπείρωσης και την προσέλκυση απογοητευμένων, ανέντακτων και νέων ψηφοφόρων, οι οποίοι δεν αποκλείται να κρίνουν και την έκβαση του αποτελέσματος.

Στο επιτελείο του Νίκου Αναστασιάδη και στον Δημοκρατικό Συναγερμό πίσω από την παγιωμένη εικόνα που θέλει τον Πρόεδρο να έχει στην τσέπη το εισιτήριο για τον δεύτερο γύρο, υπάρχουν δύο σχολές σκέψης. Εκείνη που υποστηρίζει ότι ο Πρόεδρος εύκολα ή δύσκολα θα ανανεώσει την θητεία του για ακόμη πέντε χρόνια και εκείνη που χάνει τον ύπνο της στην ιδέα και μόνο μιας ανατροπής που ενδεχομένως να φέρει τα πάνω κάτω και να δικαιώσει τον ιδρυτή της Δεξιάς παράταξης Γλαύκο Κληρίδη, ο οποίος απέφευγε τις προβλέψεις και παρέπεμπε στην αλήθεια της «τενέκας». Ο έχων το γενικό πρόσταγμα στο οργανωτικό κομμάτι της προεκλογικής μάχης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Αβέρωφ Νεοφύτου δείχνει να μην αγωνιά ιδιαίτερα αλλά την ίδια ώρα φροντίζει να προσγειώνει όσους διολισθαίνουν στον εφησυχασμό. Ο Πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος θέλει μια ευρεία νίκη στον πρώτο γύρο που δεν θα επιτρέπει στον αντίπαλο του Προέδρου να πιστεύει ότι έχει τις δυνάμεις να καλύψει τη μεγάλη διαφορά, η οποία σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είναι τουλάχιστον δέκα ποσοστιαίες μονάδες. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου έχει συσσωρευμένη εμπειρία από εκλογικές αναμετρήσεις και γνωρίζει πολύ καλά ότι το χειρότερο σενάριο για τον Νίκο Αναστασιάδη είναι να ενώσει τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης εναντίον του, στο δεύτερο γύρο και να ξεμείνει από πολιτικά καύσιμα και εφεδρείες. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου γνωρίζει επίσης πολύ καλά ότι η ιστορία των Προεδρικών εκλογών διδάσκει ότι κανένας δεν κέρδισε χωρίς την υποστήριξη άλλου κόμματος, συνήθως εκείνου που χάνει στον πρώτο γύρο. Υπό αυτή την έννοια ο χαμένος της εκλογικής αναμέτρησης στον πρώτο γύρο μπορεί υπό προϋποθέσεις να είναι και ο ρυθμιστής του αποτελέσματος στον δεύτερο γύρο. Απομένει όμως να μάθουμε ποιός είναι.

Ολες ανεξαιρέτως οι δημοσκοπήσεις θέλουν τον Νίκο Αναστασιάδη να είναι το μεγάλο φαβορί του πρώτου γύρου και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο, ο οποίος παραμένει το κρίσιμο ερώτημα. Οι δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας τον Νοέμβριο έδειξαν ότι ο Σταύρος Μαλάς έχει καλύψει τη διαφορά από τον Νικόλα Παπαδόπουλο και ότι η μάχη για τη δεύτερη θέση ενδεχομένως να κριθεί στα σημεία. Η άγνοια για τον ποιός θα είναι ο δεύτερος πονοκεφαλιάζει το επιτελείο του Ν. Αναστασιάδη γιατί δεν βοηθά στη χάραξη της στρατηγικής που θα ακολουθηθεί στον δεύτερο γύρο.

Στο επιτελείο Νικόλα Παπαδόπουλου δείχνουν να μην ανησυχούν από τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που φέρουν τον Σταύρο Μαλά να μειώνει τη διαφορά και να διεκδικεί με αξιώσεις το εισιτήριο για το δεύτερο γύρο. Ούτε όμως και περιφρονούν τα μηνύματα που στέλνει το εκλογικό σώμα μέσα από τις δημοσκοπήσεις. Θεωρούν ότι σε αντίθεση με τον Ν. Παπαδόπουλο ο εκλεκτός του ΑΚΕΛ δεν είναι πολυσυλλεκτικός και ότι ακόμη και εάν επιτύχει τη μέγιστη συσπείρωση του ΑΚΕΛ (βάσει των βουλευτικών του 2016), δεν θα μπορέσει να περάσει στον δεύτερο γύρο. Συνεργάτες του Νικόλα Παπαδόπουλου αναγνωρίζουν τη βραδύτητα με την οποία αυξάνεται η συσπείρωση των κομμάτων που τον στηρίζουν αλλά εκτιμούν ότι η συσπείρωση θα είναι τέτοια που θα στείλει τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ στον δεύτερο γύρο. Πονοκέφαλος για την υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου είναι ασφαλώς η εσωκομματική αντιπολίτευση, η οποία δουλεύει μεθοδικά εναντίον του με στόχο να του καταλογήσει την ευθύνη μιας ενδεχόμενης ήττας και να τον αμφισβητήσει ανοικτά μετά τις εκλογές. Αλλη μια αδυναμία είναι οι οργανωτικές και άλλες αρρυθμίες που οφείλονται στις πολλές και διαφορετικές πολιτικές κουλτούρες και πρακτικές πίσω από τα κόμματα που στηρίζουν την υποψηφιότητα του Ν. Παπαδόπουλου. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σαφώς ότι ο Νικόλας παίρνει ψήφους από όλους τους κομματικούς χώρους, το πρόβλημα όμως είναι ότι η υποψηφιότητα Γιώργου Λιλλήκα και Χρίστου Χρίστου (ΕΛΑΜ), τού στερούν τη δυναμική εκείνη που θα του εξασφάλιζε την απαραίτηση ώθηση για τον δεύτερο γύρο. Σε κάθε περίπτωση η έκβαση της εκλογικής μάχης θα έχει αντίκτυπο και στα κόμματα που στηρίζουν την υποψηφιότητα Ν. Παπαδόπουλο και πιο συγκεκριμένα στην ηγετική τους ομάδα, δηλαδή τους Μαρίνο Σιζόπουλο, Ελένη Θεοχάρους και Γιώργο Περδίκη.

Στο επιτελείο του Σταύρου Μαλά θέλουν να ελπίζουν ότι θα έχουν μπροστά τους μια βελτιωμένη εικόνα της κατάστασης που αντιμετώπισαν το 2013. Συγκρίνοντας μάλιστα με εκείνη την εκλογική αναμέτρηση θεωρούν ότι τώρα τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα, από άποψη πολιτικού περιβάλλοντος, το οποίο πιστεύουν ότι είναι σαφώς βελτιωμένο και ευνοϊκότερο για τον ίδιο τον υποψήφιο, ο οποίος είναι πιο ώριμος και πιο έτοιμος. Πρόβλημα για τον Σταύρο Μαλά αποτελεί το χαμηλό βαρομετρικό που επηρεάζει το ΑΚΕΛ από το οργανωτικό και οικονομικό κομμάτι μέχρι τα ανοικτά ζητήματα που ταλαιπωρούν το κόμμα όπως είναι το κεφάλαιο Νίκος Κατσουρίδης. Στο ΑΚΕΛ δεν θέλουν καν να σκέφτονται το σενάριο αποκλεισμού του Σταύρου Μαλά από τον δεύτερο γύρο γιατί πέραν όλων των άλλων συνεπειών κάτι τέτοιο θα οδηγήσει το κόμμα περιπέτειες και σίγουρα θα πυροδοτήσει αλυσιδωτές αναταράξεις. Γι᾽αυτό και οι μηχανές του κομματικού μηχανισμού αναμένεται να ανεβάσουν στροφές στο μάξιμουμ κατά την περίοδο μετά τις γιορτές με ζητούμενο τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση. Η περιπέτεια με τον Μάικ Σπανό και η καθυστέρηση που προκλήθηκε μέχρι τη λήψη της οριστικής απόφασης από το ΑΚΕΛ, αφαίρεσε από τον Σταύρο Μαλά κρίσιμο πολιτικό χρόνο, τον οποίο προσπαθεί να αναπληρώσει. Ο Άντρος Κυπριανού έχει αρκετούς λόγους να αγωνιά αλλά εμφανίζεται βέβαιος ότι το βράδυ του πρώτου γύρου δεν θα βρεθεί στη δύσκολη θέση να διαχειριστεί ακόμη μια βαριά πολιτική ήττα.

Σκιά απογοήτευσης ρίχνουν πάνω από το επιτελείο του Γιώργου Λιλλήκα τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που τον κατατάσσουν στην τέταρτη θέση με μεγάλη διαφορά από τον τρίτο. Η μαζική αποχώρηση στελεχών στερεί από τον Γιώργο Λιλλήκα την πολυπρόσωπη εικόνα που είναι απαραίτητη σε μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση. Παρά τις χαμηλές δημοσκοπικές επιδόσεις στο επιτελείο του προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών δεν γίνεται καμία σκέψη για άδοξο τέλος της προσπάθειας, η οποία θα συνεχιστεί μέχρι τέλους και δεν αποκλείεται να κατακτήσει ρυθμιστικό ρόλο. Με αξιώσεις θέλει να δηλώσει παρών στην πρώτη του προεδρική αναμέτρηση ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου, στοχεύοντας σε αύξηση της εκλογικής και πολιτικής επιρροής του εθνικιστικού κινήματος, μετά την επιτυχημένη παρουσία του στις βουλευτικές εκλογές του 2016.


Comments

comments

Categories: Πολιτική

Σχετικά με τον Συγγραφέα