Οι προκλήσεις και τα έργα εκατομμυρίων στον γεωργικό τομέα

Οι προκλήσεις και τα έργα εκατομμυρίων στον γεωργικό τομέα

 


Γεμάτη μέχρι το τέλος η ατζέντα του υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Νίκου Κουγιάλη

 

Tης Νατάσας Ευρυπίδου

 

Λίγους μήνες πριν από τη λήξη της θητείας της σημερινής Κυβέρνησης, αποτιμούμε το έργο που έχει παραχθεί και όλα όσα εκκρεμούν στο Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Ο αρμόδιος Νίκος Κουγιάλης, αναπτύσσει στο «Ευρωκέρδος», τις προτεραιότητες, τις εκκρεμότητες και τα επιτεύγματα.  Οπως λέει, «υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις που θέλουμε να αντιμετωπίσουμε πριν εκπνεύσει η πενταετία και που αφορούν σειρά ζητημάτων όπως είναι η προστασία του περιβάλλοντος, η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων στον αγροτικό τομέα, την περαιτέρω ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας μέσω της κατοχύρωσης των αγροδιατροφικών μας προϊόντων, η αναζωογόνηση και ανάπτυξη των ορεινών και παράκτιων μας περιοχών, η ορθολογική διαχείριση των υδάτων και η υλοποίηση των δράσεων του βασικού μας αναπτυξιακού εργαλείου, του Προγράμματος Αγροτικής  Ανάπτυξης 2014-20». 

 

Oι σχεδιασμοί για τον Ακάμα

Κληθείς να σχολιάσει τα κενά που φανερώθηκαν πρόσφατα με το περιστατικό στον Ακάμα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος, επισημαίνει ότι «η περιοχή του Ακάμα αποτελεί κόσμημα για τον τόπο και ως Κυβέρνηση έχουμε  πράξει τα δέοντα τόσο για την προστασία όσο και την ανάδειξη της. Εκπληρώσαμε ένα όνειρο δεκαετιών κηρύσσοντας όλη την κρατική περιοχή σε Εθνικό Δασικό Πάρκο, ενώ παράλληλα εμπειρογνώμονες σχεδιάζουν ένα μοναδικό πάρκο που θα μπορούν να απολαμβάνουν κύπριοι και ξένοι επισκέπτες. Περιοχές όπως ο Ακάμας αλλά και η οροσειρά του Τροόδους πέραν της τεράστιας περιβαλλοντικής τους αξίας μπορούν να προσδώσουν συγκριτικό πλεονέκτημα στην προσπάθεια που καταβάλλουμε για αναζωογόνηση των ορεινών και αγροτικών μας περιοχών και εμπλουτισμό του τουριστικού μας προϊόντος μέσα από ένα νέο πρότυπο πράσινης ανάπτυξης».  Είναι ανάγκη, τονίζει,  να γίνει κατανοητό από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς πως η προστασία του περιβάλλοντος δεν αποτρέπει σε καμία περίπτωση  μορφές πράσινης οικονομική ανάπτυξης.

 

«Thunder» στο Τρόοδος

Σε σχέση με τα επόμενα βήματα σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της περιοχής του Τροόδους, ο κ. Κουγιάλης, ανέφερε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα προκηρυχθεί ο πρώτος από τους τρείς διαγωνισμούς για αξιοποίηση του πυρήνα της κρατικής περιουσίας στο Τρόοδος ενώ εντός του 2018 θα ακολουθήσουν 2 ακόμη διαγωνισμοί.  «Το έργο έχει την ονομασία «Thunder» και η πρώτη του φάση αφορά στην αξιοποίηση τριών από δέκα συνολικά τομείς στους οποίους έχει χωριστεί η κρατική περιουσία στο Τρόοδος. Σε αυτούς τους τομείς εμπίπτει η ημιτελής ξενοδοχειακή μονάδα Maklouf, αριθμός κατοικιών με 190 δωμάτια και η πλατεία Τροόδους η οποία θα τύχει εξωραϊσμού και ανάπλασης. Το όλο έργο απαιτεί δαπάνη 16 εκατ. ευρώ για επιδιόρθωση των υφιστάμενων κτηρίων και ανάπλαση της πλατείας. Θα αξιοποιηθούν 74 κατοικίες στην περιοχή της πλατείας Τροόδους, 25 κατοικίες και άλλα 30 κτήρια στην περιοχή Αμιάντου, 13 κατοικίες στα Πλατάνια και 28 κτήρια στον Σταυρό της Ψώκας. Παράλληλα θα αξιοποιηθούν οι χιονοδρομικές πίστες στην περιοχή Τροόδους και οι χώροι κατασκήνωσης».

 

Η διαχείριση αποβλήτων

Η επίλυση των διαχρονικών προβλημάτων στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων είναι επίσης στις προτεραιότητες του Υπουργείου Γεωργίας, υπογραμμίζει ο Νίκος Κουγιάλης.  «Η διαχείριση των οικιακών αποβλήτων αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την Κύπρο αφού υπάρχει καταδικαστική απόφαση για τη λειτουργία των χωματερών στον Κοτσίατη και Βατί. Ευελπιστώ ότι σύντομα θα διευθετηθεί η εκκρεμότητα με τον ΟΕΔΑ Κόσιης ώστε να δρομολογηθεί το κλείσιμο του Κοτσιάτη. Παράλληλα έχει αρχίσει τη λειτουργία του ο ΟΕΔΑ Πεντακόμου που σηματοδοτεί και τον τερματισμό του Βατί, ενώ σύντομα προκηρύσσεται διαγωνισμός για κατασκευής ΟΕΔΑ στην Πάφο. Είναι γεγονός ότι δεν μπορούμε να μιλήσουμε για προστασία του περιβάλλοντος χωρίς να αναφερθούμε στη διαχείριση των αποβλήτων».

Ταυτόχρονα, συνεχίζεται το έργο που άρχισε το Υπουργείο το 2015 για την προώθηση δράσεων χωριστής διαλογής δημοτικών αποβλήτων και ανακύκλωσης στη βάση του  Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Δημοτικών αποβλήτων και του Προγράμματος Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων ώστε να αντιμετωπιστούν οι συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας μας έναντι της ΕΕ.

 

Το χαλλούμι, η λούντζα, το χοιρομέρι και το λουκάνικο….

Ήδη το Υπουργείο βρίσκεται σε συνεχή προσπάθεια κατοχύρωσης παραδοσιακών προϊόντων. Σύμφωνα με το Νίκο Κουγιάλη, συνεχίζεται η προσπάθεια κατοχύρωσης του χαλουμιού και βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσης. « Η σημαντική μεγέθυνση της εμπορικής αξίας του χαλουμιού που ήταν απότοκο των προσπαθειών για κατοχύρωση, μας δείχνει το δρόμο για όλα τα προϊόντα που έπονται και αποδεικνύει ότι είναι στο χέρι μας, ως Κράτος και ως παραγωγοί ποιοτικών αγροδιατροφικών προϊόντων, να δημιουργούμε υψηλής προστιθεμένης αξία και ταυτότητα στα προϊόντα μας».

Το Υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με τον κ. Κουγιάλη, συνεχίζει να εργάζεται για την κατοχύρωση όλων των παραδοσιακών αγροδιατροφικών προϊόντων ως γεωγραφικές ενδείξεις. «Πραγματικά πιστεύουμε πως με αυτό τον τρόπο θα δημιουργήσουμε συνθήκες πραγματικής ανάπτυξης, με τη στήριξη νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τη δημιουργία προοπτικών απασχόλησης και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις αγροτικές περιοχές».

Ήδη, έχουν κατοχυρωθεί στο μητρώο προστατευομένων ονομασιών προέλευσης και προστατευομένων γεωγραφικών ενδείξεων το Παφίτικο λουκάνικο και το Γλυκό τριαντάφυλλου Αγρού και το Κολοκάσι Σωτήρας / Πούλλες Σωτήρας  Πολύ σύντομα αποστέλλονται οι φάκελοι για την κατοχύρωση 3 ακόμη προϊόντων που είναι η λούντζα, το χοιρομέρι και το λουκάνικο Πιτσιλιάς.

 

Διαχείριση και εξοικονόμηση υδάτινων πόρων

Δεδομένου ότι η κλιματικές αλλαγές δεν μας υπόσχονται άφθονο νερό για ύδρευση και άρδευση, το Υπουργείο Γεωργίας προχωρά με συγκεκριμένους σχεδιασμούς.  «Στο παρελθόν βρεθήκαμε αντιμέτωποι με δυσάρεστες καταστάσεις σε σχέση με την υδατική μας επάρκεια αλλά δυστυχώς αυτές δεν οφείλονταν μόνο σε δυσχερείς κλιματικές συνθήκες που επηρεάζουν τη περιοχή μας αλλά και σε λανθασμένες αποφάσεις. Έχοντας υπόψη την απαιτούμενη προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή που επηρεάζει αρνητικά την περιοχή μας υλοποιούμε ένα Σχέδιο Δράσης που εδράζεται στην ορθολογική και αειφόρο διαχείριση, τη σταδιακή ένταξη του ανακυκλωμένου νερού για ενίσχυση του υδατικού ισοζυγίου και την εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών για  ανάπτυξη της γεωργίας και του περιβάλλοντος».

Αναφορικά με τη χρήση του ανακυκλωμένου νερού, το Υπουργείο, προχωρά με τη κατασκευή έργων υποδομής σε ευρεία κλίμακα, συνολικού κόστους €100 εκ., για αξιοποίηση του ανακυκλωμένου νερού που παράγεται από τους 7 Αστικούς Σταθμούς Επεξεργασίας Λυμάτων και μέχρι το 2023 εκτιμάται ότι θα παράγονται 47 εκ. κυβικά μέτρα επεξεργασμένου νερού.

Παράλληλα, με απόφαση της Κυβέρνησης θα ανεγερθεί νέα Μονάδα Αφαλάτωσης ημερήσιας δυναμικότητας 15.000 κ.μ., στα Κούκλια της Πάφου. Μέσα στις επόμενες μέρες θα προκηρυχθεί ο σχετικός διαγωνισμός και με την νέα μονάδα ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός μας για παροχή υδατική ασφάλειας σε όλες τις περιοχές της Κύπρου ανεξάρτητα των κλιματικών συνθηκών.

 

«Θάλασσα» 2014-2020

Σύμφωνα με τον Υπουργό Γεωργίας, μέσω του  Προγράμματος «Θάλασσα» 2014-2020, στα πλαίσια του οποίου θα διατεθεί ποσό €53 εκατ. επιχειρείται μεταμόρφωση και των παράκτιων μας περιοχών. Αναφέρει χαρακτηριστικά την βελτίωση αλιευτικών καταφυγίων με στόχο τον ασφαλή ελλιμενισμό των επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών καθώς και την κατασκευή και εμπλουτισμό των τεχνητών υφάλων. « Ένα σημαντικό έργο που πρόκειται να ξεκινήσει το 2018 είναι η διαμόρφωση του αλιευτικού καταφυγίου του Ποταμού του Λιοπετρίου και της ευρύτερης περιοχής με προϋπολογισμό πέραν των €5 εκατ. το οποίο θα συγχρηματοδοτηθεί από Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας 2014-2020».

 

Αλλάζει ο αγροτικός τομέας

 

Μεταρρύθμιση και όχι κατάργηση του θεσμού της γεωργικής ασφάλισης

 

Κανένας κλάδος της οικονομίας δεν παραμένει ανταγωνιστικός και βιώσιμος αν δεν χαρακτηρίζεται από πνεύμα συνεχούς αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού, υπογραμμίζει ο Υπουργός Γεωργίας, αναφερόμενος στον αγροτικό τομέα.  «Από την απαρχή της θητείας μου στο υπουργείο έχω εργαστεί με τους συνεργάτες μου με στόχο την πραγματική μεταρρύθμιση του αγροτικού μας τομέα τόσο σε ό,τι αφορά πρακτικές και νοοτροπίες όσο και τις υπάρχουσες δομές. Στο πλαίσιο αυτό έχουν γίνει πολλά και αναφέρω επιγραμματικά τη δημιουργία του Μητρώου αγροτών και τη κατάργηση ημικρατικών οργανισμών που έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους. Μπροστά μας το επόμενο διάστημα έχουμε σημαντικές προκλήσεις όπως είναι η μεταρρύθμιση του θεσμού της αγροτικής ασφάλισης και η υλοποίηση των επενδυτικών μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης που θα αλλάξουν σε μεγάλο βαθμό την αγροτική μας οικονομία».

Για τη μεταρρύθμιση του θεσμού της γεωργικής ασφάλισης, τόνισε ότι πρόκειται για μεταρρύθμιση του αναχρονιστικού μοντέλου γεωργικής ασφάλισης και όχι κατάργηση του θεσμού. Διαβεβαίωσε ότι πρόκειται για αναβάθμιση του θεσμού αφού με το νέο μεικτό μοντέλο που προτείνεται  θα υπάρχει  πραγματική ασφάλιση της γεωργικής παραγωγής χωρίς σύμμετρες μειώσεις. «Ουσιαστικά τερματίζεται η κατασπατάληση των εισφορών των γεωργών μας για λόγους άλλους πέραν της δικής τους ασφάλισης αφού τα χρήματα που θα καταβάλλουν οι γεωργοί θα αξιοποιούνται για σκοπούς γεωργική ασφάλισης ενώ θα παρέχεται η δυνατότητα στους γεωργούς μας για εξασφάλιση υψηλότερων αποδόσεων για την παραγωγή τους και η κάλυψη κίνδυνων που με  το υφιστάμενο σύστημα δεν τυγχάνουν ασφάλισης».

Όσον αφορά στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, το Υπουργείο έλαβε 604 αιτήσεις για επενδύσεις στη γεωγοκτηνοτροφία και 270 αιτήσεις από νέους συμπατριώτες μας  για να εισέλθουν στο επάγγελμα του αγρότη για πρώτη φορά. «Αυτοί οι αριθμοί στέλνουν ένα ελπιδοφόρο και αισιόδοξο μήνυμα και δείχνουν ότι ο αγροτικός τομέας μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης. Μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε την έγκριση των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί για τα επενδυτικά μέτρα του ΠΑΑ 2014-20. Πρόκειται για χορήγηση 50 εκ. ευρώ για επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα παραγωγής ύψους €100 εκατομμυρίων ευρώ στα επόμενα δύο χρόνια. Παράλληλα ενισχύσεις 5.4 εκατ. ευρώ θα δοθούν σε 270 νέους γεωργούς για πρώτη εγκατάσταση. Μέσα από όλα αυτά και την επίλυση διαχρονικών προβλημάτων όπως το υδατικό γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι το 2018 ο αγροτικός τομέας θα είναι πολύ διαφορετικός από τον αγροτικό τομέα του 2013», σύμφωνα με τον κ. Κουγιάλη.

Πηγή: Περιοδικό Ευρωκέρδος


Comments

comments

Tags: kougialis

Σχετικά με τον Συγγραφέα