Προς μίνι ανασχηματισμό κινείται η Κυβέρνηση- Ποιοι μένουν και ποιοι φεύγουν

Προς μίνι ανασχηματισμό κινείται η Κυβέρνηση- Ποιοι μένουν και ποιοι φεύγουν

 


Mπορεί να πέρασαν οι Ευρωεκλογές, η εσωκομματική μουρμούρα όμως έμεινε στο ΔΗΣΥ. Παράλληλα η αμφισβήτηση των χειρισμών της ηγεσίας, από στελέχη του κόμματος, αλλά και οι διαφορετικές φωνές στο Κυπριακό ανάγκασαν τον Αβέρωφ Νεοφύτου να συγκαλέσει το απόγευμα της Δευτέρας το διευρυμένο Πολιτικό Γραφείο.

Σύμφωνα με το Sigmalive στο πλαίσιο του ευρύτερου αυτού προβληματισμού εντάσσονται και οι σκέψεις Προεδρικού-ΔΗΣΥ για μίνι ανασχηματισμό το ερχόμενο Φθινόπωρο.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας εκτός κυβερνητικού σχήματος μένουν ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, η Υπουργός Μεταφορών, Βασιλική Αναστασιάδη, ενώ στους υποψηφίους για αποχώρηση είναι και ο Υπουργός Παιδείας, Κώστας Χαμπιαούρης.

Ωστόσο, υπάρχουν πληροφορίες για πιέσεις που δέχεται το Προεδρικό για αντικατάσταση των Βασίλη Πάλμα και Γιώργου Λακκοτρύπη, οι οποίοι γέρνουν περισσότερο προς την Δημοκρατική Παράταξη, η οποία όπως φαίνεται απορρόφησε ψηφοφόρους από τον ΔΗΣΥ.

Φαβορί για το Υπουργείο Οικονομικών θεωρείται ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης. Έντονα ακούγεται και το όνομα του Βουλευτή Νίκου Νουρή για την θέση του Υπουργού Εσωτερικών, σε περίπτωση μετακίνησης Πετρίδη.

Για υπουργοποίηση και συγκεκριμένα στην θέση Χαμπιαούρη εμφανίζεται έντονα το όνομα του Κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΔΗΣΥ, Νίκου Τορναρίτη. Επίσης, δεν αποκλείεται ο Προδρόμος Προδρόμου να μετακινηθεί εντός κυβέρνησης, αναλαμβάνοντας την θέση της Βασιλικής Αναστασιάδου.

Εάν όχι, τότε θα καταλάβει μια θέση στην Βουλή ως ο πρώτος επιλαχών στο ΔΗΣΥ σε περίπτωση Υπουργοποίησης Νουρή ή Τορναρίτη. Άλλη μια θέση στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΣΥ αναμένεται να αδειάσει, καθώς το όνομα της Στέλλας Κυριακίδου φιγουράρει για τη θέση του Επιτρόπου της Κύπρου στην ΕΕ.

Οι διορισμοί και οι μετακινήσεις στο κυβερνητικό σχήμα, αλλά και η ενδεχομένη αποχώρηση Σόλωνα Κασίνη από την θέση του βουλευτή, προκαλούν ανακατατάξεις και στην κοινοβουλευτική ομάδα.

Υποψήφιοι για να καταλάβουν τις θέσεις είναι οι Προδρόμος Προδρόμου, Σάββια Ορφανίδου, Ξένια Κωνσταντίνου και Μιχάλης Σοφοκλέους.

Το ενδεχόμενο ωστόσο να βρεθούν και οι 4 στη Βουλή θα υλοποιηθεί μόνο εφόσον υπουργοποιηθούν οι Νίκος Νουρής και Νίκος Τορναρίτης, παραιτηθεί ο Σόλων Κασίνης και βρεθεί στις Βρυξέλλες η Στέλλα Κυριακίδου.