Προτάσεις και όχι αντιπαραθέσεις

Προτάσεις και όχι αντιπαραθέσεις

 


Της Νικολέττας Λιβέρα

 

Η αντίστροφη μέτρηση για τις προεδρικές εκλογές του Ιανουαρίου έχει ήδη αρχίσει και στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας θα βρεθούν τα ζητήματα που απασχολούν τον κάθε πολίτη, με κυρίαρχα ασφαλώς το Κυπριακό και την οικονομία.

Οι δραματικές εξελίξεις που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια στον τραπεζικό τομέα και στα δημοσιονομικά έχουν αυξήσει δραστικά το ενδιαφέρον των πολιτών για όλα εκείνα που επηρεάζουν το κάθε σπίτι την κάθε επιχείρηση, τον κάθε ένα από εμάς σε προσωπικό επίπεδο. Αυτό βεβαίως είναι μια πολύ καλή εξέλιξη γιατί ο ενδιαφερόμενος και ενημερωμένος πολίτης είναι ο υπεύθυνος πολίτης.

Οι προεδρικές του 2013 ίσως ήταν οι πρώτες που δεν είχαν σαν βασικό διακύβευμα το Κυπριακό, το οποίο βεβαίως παραμένει ψηλά στην ατζέντα κάθε αναμέτρησης για το ύπατο αξίωμα της Δημοκρατίας. Η τραπεζική κρίση που κορυφώθηκε με το κούρεμα των καταθέσεων, η έξοδος της χώρας από τις αγορές, και όλα όσα ακολούθησαν θα αποτελούν σημείο αναφοράς για αρκετές δεκαετίες.

Δεν έχουμε αμφιβολία ότι εκείνη η δύσκολη περίοδος θα βρεθεί στη δίνη της προεκλογικής αντιπαράθεσης και οι πολιτικές δυνάμεις και οι υποψήφιοι που στηρίζουν θα ταμπουρωθούν πίσω από τις γνωστές θέσεις τους. Ελπίζουμε όμως ότι οι πρωταγωνιστές των εκλογών δεν θα αναλωθούν στη στείρα αντιπαράθεση και στην επίρριψη ευθυνών αλλά θα αξιοποιήσουν την επαφή με τον κόσμο για να παρουσιάσουν προτάσεις για το αύριο, με αιχμή του δόρατος την εφαρμογή πολιτικών που θα οδηγήσουν στην προσέλκυση επενδύσεων, θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και θα επιβραβεύουν καινοτόμες ιδέες που δημιουργούν ευκαιρίες εργοδότησης.

Τα γεγονότα που βιώσαμε τα τελευταία πέντε χρόνια, μέσα από αυτή την επώδυνη δοκιμασία, δεν επιτρέπουν την παραμικρή αμφιβολία ότι η οικονομία χρειάζεται πολιτική καταλλαγή, σύνεση, συναίνεση και συνεργασία, στον ελάχιστο βαθμό, ώστε να μην την αιχμαλωτίσει στο φαύλο κύκλο μιας στείρας αντιπαράθεσης που μοναδικό κίνητρο έχει την εξυπηρέτηση μικροκομματικών συμφερόντων για ψηφοθηρικούς σκοπούς. Η σαφής βελτίωση της οικονομίας είναι το αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας, προεξάρχουσας της κυβέρνησης που είχε ως και με συνεργάτη όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τους κοινωνικούς εταίρους. Ο μεγαλύτερος όμως καταλύτης ήταν όλοι εκείνοι που υπέστησαν τις θυσίες, με πρώτους τους εργαζόμενοι, που πλήρωσαν βαρύ τίμημα, οι επενδυτές εκείνοι που είδαν τις περιουσίες τους να μηδενίζονται, οι καταθέτες που είδαν τα κεφάλαιά τους να χάνονται μέσα σε μια νύκτα και γενικά όλοι εκείνοι που κυριολεκτικά έβαλαν πλάτη πάνω στα ερείπια του τραπεζικού οικοδομήματος.

Οι θετικές επιδώσεις της κυπριακής οικονομίας αποτυπώνονται στις αξιολογήσεις των διεθνών οίκων, οι οποίοι ωστόσο επισημαίνουν και τις μεγάλες προκλήσεις που παραμένουν: Η εξαιρετικά αδύναμη ποιότητα ενεργητικού του τραπεζικού τομέα που ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους για την ανάκαμψη, το υψηλό δημόσιο χρέος (107,8% του ΑΕΠ), το καθαρό εξωτερικό χρέος της Κύπρου, που φθάνει το 150%, είναι μερικοί από τους παράγοντες που συνεχίζουν να επιβαρύνουν το αξιόχρεο της Κύπρου.

Το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της ανάπτυξης και κρατά τη χώρα σε ομηρία. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Κεντρική Τράπεζα τα μη εξυπηρετούμενα στο σύνολο του συστήματος είναι €23,03 δισ. από σύνολο χορηγήσεων €49,85 δισ. δηλαδή ένα στα τρία δάνεια είναι στο κόκκινο. Όπως φαίνεται από τα στοιχεία ένα στα δύο δάνεια που έχουν οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά στην Κύπρο παρουσιάζει πρόβλημα αποπληρωμής. Η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη επιβεβαίωσε πρόσφατα τις πληροφορίες ότι μελετώνται αλλαγές στις οδηγίες της ΚΤΚ για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, λαμβάνοντας, επίσης, υπόψη και τις κινήσεις που γίνονται σε επίπεδο Ευρωζώνης προς την κατεύθυνση διαμόρφωσης στόχων για τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Πηγή: Περιοδικό Ευρωκέρδος

Categories: ΑΠΟΨΕΙΣ