Πρωτιές και καινοτομίες στη δεκάχρονη πορεία των Public

Πρωτιές και καινοτομίες στη δεκάχρονη πορεία των Public


 


Της Αγγέλας Κωμοδρόμου

 

Kαταστήματα σε όλες τις πόλεις, επενδύσεις εκατομμυρίων, πρωτιές, σημαντικό μερίδιο αγοράς και πολλά άλλα, είναι αυτά που χαρακτηρίζουν την παρουσία των καταστημάτων Public στην κυπριακή αγορά.

Ακόμη δύο καταστήματα Public

Μια επιτυχημένη δεκαετής πορεία που ξεκίνησε το 2007 και ανέβασε το χαρακτηριστικό πορτοκαλί προορισμό στις κορυφαίες επιλογές του κυπριακού κοινού. Και να ήταν μόνο αυτό; Στην Ελλάδα της κρίσης, τα καταστήματα Public πέτυχαν να ξεχωρίσουν και να δημιουργήσουν ένα δίκτυο 53 καταστημάτων σε Ελλάδα και Κύπρο.

Με αφορμή λοιπόν τα δέκα χρόνια Public Κύπρου, ο Γενικός Διευθυντής Δημήτρης Φιλόπουλος, εξηγεί στο Ευρωκέρδος τι κάνει τα Public να ξεχωρίζουν, τη φιλοσοφία και τα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας.

Δ. Φιλόπουλος: Τα κυπριακά Public ξεχωρίζουν γιατί καταφέραμε να συνδυάσουμε δύο πράγματα: τη μοναδική πρόταση του retail entertainment που εισήγαγαν με τη λειτουργία τους και το ιδιαίτερο προϊοντικό μίγμα που ανταποκρίνεται στις προτιμήσεις του κύπριου καταναλωτή

Με τέσσερα καταστήματα τα Public μετρούν μια δεκάχρονη πορεία στην κυπριακή αγορά; Tι είναι αυτό που τα έκανε να ξεχωρίσουν και να καθιερωθούν στη συνείδηση του κοινού ως προορισμός τεχνολογίας, πολιτισμού και επικοινωνίας;

Είμαστε ενθουσιασμένοι που μέσα σε αυτά τα 10 χρόνια καταφέραμε να γίνουμε αναπόσπαστο μέρος της ζωής του κύπριου καταναλωτή, της αγοράς λιανικής της χώρας και της κυπριακής επιχειρηματικότητας.

Τα κυπριακά Public ξεχωρίζουν γιατί καταφέραμε να συνδυάσουμε δύο πράγματα: τη μοναδική πρόταση του retail entertainment που εισήγαγαν με τη λειτουργία τους και το ιδιαίτερο προϊοντικό μίγμα που ανταποκρίνεται στις προτιμήσεις του κύπριου καταναλωτή.

Εκατοντάδες άνθρωποι έδωσαν το 100% των δυνάμεών τους τη διάρκεια αυτών των 10 ετών στα Public, από όλες τις θέσεις, από τα ταμεία μέχρι την αποθήκη και το back office με ένα σκοπό: να «ερμηνεύσουμε» την πρόταση Public στην κυπριακή πραγματικότητα.

Με τοπικό ανθρώπινο δυναμικό αλλά και ανθρώπους από την Ελλάδα που εγκαταστάθηκαν μόνιμα στο νησί, όπως εγώ, μελετώντας διαρκώς τι μας λέει και τι θέλει από εμάς ο κόσμος, επιδιώξαμε να απαντήσουμε στις ανάγκες και τις προσδοκίες του σύγχρονου, ευρωπαίου, κύπριου καταναλωτή που θέλει ποιότητα, ταχύτητα και εξυπηρέτηση σε ό,τι νέο κυκλοφορεί σήμερα στον κόσμο.

Πιστεύω ότι τα καταφέρνουμε. Και τα καταφέρνουμε τόσο καλά που στην Κύπρο σπάμε τις πρωτιές τη μία μετά την άλλη, ενώ στο δίκτυο των 53 καταστημάτων μας σε Ελλάδα και Κύπρο η Λευκωσία είναι σήμερα το απόλυτο Νο2 μετά το Σύνταγμα, η Λεμεσός το Νο4 και τα υπόλοιπα καταστήματα στην πρώτη δεκάδα! Ευχαριστούμε από καρδιάς όλους όσοι μας έφεραν εκεί.

Ποια είναι η φιλοσοφία των καταστημάτων Public;

Από τα Public θέλουμε ο καταναλωτής να βγαίνει με ένα χαμόγελο. Δηλαδή με ένα δυνατό, θετικό συναίσθημα: Τον ενθουσιασμό της ανακάλυψης, το πάθος της συμμετοχής, τη χαρά της εμπειρίας.

Και φυσικά να έχει στη διάθεσή του μοναδική ποικιλία από ό,τι καλύτερο κυκλοφορεί: τα τελευταία επώνυμα προϊόντα και gadget τεχνολογίας, τα καλύτερα βιβλία ελλαδιτών, κυπρίων και ξένων συγγραφέων που θα τον συνοδεύουν στον ελεύθερο χρόνο του, την πληρέστερη συλλογή Apple, τα πιο ποιοτικά παιχνίδια για κάθε ηλικία, τα πιο trendy accessories, τα ομορφότερα σχολικά, μουσική και ταινίες, τα κορυφαία videogames, είδη γραφείου και όλα όσα κάνουν τη ζωή μας ευκολότερη και πιο ενδιαφέρουσα.

Ο κόσμος είναι ευπρόσδεκτος στα καταστήματά μας για να δει, να περιεργαστεί, να δοκιμάσει και εάν θέλει να αποκτήσει τα προϊόντα μας. Τα 2,7 εκατομμύρια επισκέψεων που είχαμε μόνο το 2016 σημαίνει ότι τα Public πέρα από μια χρήσιμη αγορά είναι και μια όμορφη βόλτα. Εξάλλου δεν έχουμε πόρτες, έχουμε μια τεράστια ανοικτή πύλη που καλωσορίζει όλες και όλους.

Πόσο δύσκολο είναι να ακολουθείς τις τάσεις της τεχνολογίας και τις διαρκώς εξελισσόμενες συνήθειες των καταναλωτών;

Είναι δύσκολο αλλά όλη μας η λογική στηρίζεται σε αυτό. Στην Ελλάδα έχουμε ένα πολυάριθμο, εξειδικευμένο τμήμα που παρακολουθεί πότε λανσάρεται και κυκλοφορεί τι στη διεθνή αγορά και ένα πυκνό δίκτυο συνεργατών που διασφαλίζουν ότι θα τα προμηθευτούμε σχεδόν ταυτόχρονα.

Αυξάνεται το ποσοστό των Κυπρίων που διαβάζουν βιβλία

Στην Κύπρο έχουμε μια διαρκή διαδικασία feedback η οποία μας χρησιμεύει να κατανοούμε τις απαιτήσεις του πελάτη, να καταγράφουμε τις παρατηρήσεις του και να εξελισσόμαστε αναλόγως. Παράλληλα τρέχουμε διαρκώς έρευνες εικόνας και ικανοποίησης καταναλωτών και φυσικά παρακολουθούμε τον ανταγωνισμό ώστε να πάντα να είμαστε ένα βήμα μπροστά.

Ο Κύπριος και η Κύπρια είναι απαιτητικοί καταναλωτές. Απαιτούν να είναι στον ίδιο βηματισμό με τις υπόλοιπες δυτικές χώρες, επιλέγουν ποιοτικά προϊόντα για τον εαυτό τους και φροντίζουν να εκπαιδεύουν τεχνολογικά τις οικογένειές τους ώστε τα παιδιά τους να μην υπολείπονται σε τίποτα όταν έρθει η ώρα να σταδιοδρομήσουν. Είναι σπουδαία αυτή η προσήλωση στο μέλλον και εργαζόμαστε σκληρά για να ανταποκρινόμαστε με επάρκεια στις απαιτήσεις.

Την ίδια στιγμή, η Κύπρος, ως μικρή χώρα, ενδέχεται να μην είναι στην πρώτη προτεραιότητα των εταιρειών τεχνολογίας. Στα Public όμως, με τον όγκο μας σε Ελλάδα και Κύπρο αλλά και με την εμβέλεια του Oμίλου Olympia, συμφερόντων Πάνου Γερμανού, γεφυρώνουμε τη χρονική απόσταση και φέρνουμε στην Κύπρο πρώτοι τα νέα προϊόντα.

Τα Βραβεία Βιβλίου Public έχουν καταστεί θεσμός στην Ελλάδα. Φέτος για πρώτη φορά είχαν την ευκαιρία να ψηφίσουν και οι Κύπριοι. Πόσο «κοντά» όμως είναι οι Κύπριοι στο βιβλίο;

Η εντυπωσιακή συμμετοχή των Κυπρίων στα Βραβεία Βιβλίου είναι ένα εξαιρετικό δείγμα ότι τέτοιες πρωτοβουλίες πολιτισμού αγκαλιάζονται από το εγχώριο κοινό, παρά την περί του αντιθέτου φιλολογία. Περίπου 13.000 άνθρωποι από την Κύπρο συνέβαλαν με τη ψήφο τους στα αποτελέσματα και δεν θα το έκαναν εάν δεν έδειχναν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ελληνικά γράμματα.

Εξάλλου ο χώρος του βιβλίου στην Ελλάδα και την Κύπρο είναι ενιαίος: Πολλοί Κύπριοι συγγραφείς και λογοτέχνες εκδίδουν με επιτυχία στην Ελλάδα ενώ η ελληνική βιβλιοπαραγωγή έχει τα δικά της best sellers στο νησί, όχι πάντα ταυτισμένα με τη μητρόπολη.

Στα Public συμμετέχουμε, εδώ και αρκετά χρόνια, στην ευρύτερη προσπάθεια προαγωγής του διαβάσματος:

Είμαστε υπερήφανοι για τη συνεργασία μας με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού για το Βιβλίο των Σχολείων, μια πρωτοβουλία συγγραφής μιας σπονδυλωτής ιστορίας από μαθητές του δημοτικού. Φέτος συμμετείχαν στη συλλογική συγγραφή περίπου 550 παιδιά από 24 σχολεία ολόκληρης της Κύπρου, μεταξύ των οποίων και το Δημοτικό Ριζοκαρπάσου, υπό την καθοδήγηση του συγγραφέα παιδικού βιβλίου Γιώργου Λεμπέση.

Τον Ιούλιο είχαμε τη φημισμένη πλέον για τετάρτη χρονιά, Εβδομάδα Ανταλλαγής Βιβλίου, μια πρωτότυπη ιδέα μας κατά την οποία φέρνεις ένα παλιό σου βιβλίο και το ανταλλάσσεις με ένα άλλο, δίνοντας ένα ευρώ για φιλανθρωπικό σκοπό. Η δράση προωθεί την ανάγνωση και φέρνει κοντά τη δυναμική κοινότητα του βιβλίου στο νησί. Και φέτος συνεργάτης μας είναι ο ανθρωπιστικός οργανισμός Hope For Children CRC Policy Center και το σύνολο των εσόδων διατίθεται για τις ανάγκες του.

Παράλληλα, διεξάγουμε κάθε χρόνο μια έρευνα βιβλιοφιλίας, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύουμε κατά καιρούς. Και η έρευνα δείχνει ότι το ποσοστό των Κυπρίων που διαβάζουν, ιδιαίτερα των νέων, αυξάνεται, παρά τις προκαταλήψεις περί τεχνολογίας. Άλλωστε το βλέπουμε και στις πωλήσεις μας.

Πέρα από αυτά, φιλοξενούμε στα καταστήματά μας σε συνεχή βάση συγγραφείς που παρουσιάζουν τα νέα τους βιβλία. Είναι μια ευκαιρία για κάθε βιβλιόφιλο να έρθει σε επαφή με τους πραγματικούς πνευματικούς παραγωγούς.

Ποια η τάση όσον αφορά τις αγορές προϊόντων μέσω ίντερνετ;

Όταν είχαν πρωτοπαρουσιαστεί τα ηλεκτρονικά βιβλία κάποιοι ανησυχούσαν ότι η διάδοσή τους σταδιακά θα απειλούσε τα παραδοσιακά με εξαφάνιση. Τα επόμενα χρόνια και μέχρι σήμερα βλέπουμε ότι οι δύο αγορές εξελίσσονται και αναπτύσσονται παράλληλα ενώ αυτό που εκλείπει είναι ο φόβος της τεχνολογίας.

Στην ίδια λογική, τα ηλεκτρονικά καταστήματα φυσικά θα εξελιχθούν και θα διευρυνθούν. Είναι ένα διαφορετικό οικονομοτεχνικό μοντέλο με πλεονεκτήματα όπως η τιμή και μειονεκτήματα όπως η απουσία βιωματικής σχέσης. Δεν νομίζω ότι αυτό θα απειλήσει ένα κανονικό κατάστημα brick and mortar, εάν υπάρχει το ανάλογο business plan.

Αυτή είναι και η εκτίμηση που κάνουμε εάν λάβουμε υπόψη την εξέλιξη του www.public-cyprus.com.cy, του δικού μας ηλεκτρονικού καταστήματος, το οποίο διαθέτει σήμερα περισσότερα από 450.000 προϊόντα σε τιμές που δεν διαφέρουναπό την amazon.

Ο επόμενος σταθμός για τα καταστήματα Public στην Κύπρο;

Η κυπριακή εταιρεία ITC Publicworld LTD έχει επενδύσει μέχρι σήμερα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε τέσσερα καταστήματα, υποδομές, εξοπλισμό ενώ εργοδοτεί 170 νέους ανθρώπους, στην συντριπτική τους πλειοψηφία από την Κύπρο. Παράλληλα, συνεισφέρει κάθε χρόνο στην τοπική οικονομία τόσο άμεσα, μέσω των φόρων και των εισφορών της όσο και έμμεσα, συντηρώντας μια σημαντική αγορά εγχώριων συνεργατών και προμηθευτών γύρω από τις εργασίες της.

Πάντοτε είναι στα σχέδιά μας η επέκταση των καταστημάτων και των υπηρεσιών μας στην Κύπρο, ειδικά σήμερα που το οικονομικό κλίμα αποπνέει σταθερότητα. Σήμερα αναπτύσσουμε την υπηρεσία του service και σχεδιάζουμε το μελλοντικό άνοιγμα ακόμη δύο καταστημάτων σε μέρη που θα μάθετε πολύ γρήγορα.

 

 

                Η πορεία των 

 

 

 

 

 

 

 

2005

Δώδεκα χρόνια από τη λειτουργία του πρώτου καταστήματος Public στην Ελλάδα το 2005 στην Πυλαία Θεσσαλονίκης

  • 53 μεγάλα καταστήματα (σε Ελλάδα και Κύπρο)

  • 1.700 εργαζόμενοι

  • 25 εκατ. επισκέπτες

  • 30.000 κωδικοί προϊόντων

2007

Δέκα χρόνια λειτουργίας του πρώτου καταστήματος Public στην Κύπρο

  • Το 2007 άνοιξε το πρώτο κατάστημα στη Λευκωσία

  • το 2009 το δεύτερο κατάστημα στη Λεμεσό

  • το Νοέμβριο του 2013 το τρίτο Public στην Πάφο

  • το τέταρτο στη Λάρνακα το Δεκέμβριο του 2016

Φωτογραφίες: Κάτια Χριστοδούλου, Πηγή: Περιοδικό Ευρωκέρδος


Comments

comments

Tags: cyprus, public

Σχετικά με τον Συγγραφέα