Πρωτόγνωρη διπλωματική κρίση στη Μέση Ανατολή

Πρωτόγνωρη διπλωματική κρίση στη Μέση Ανατολή

 

Του Δρα Αντώνη Στ. Στυλιανού, Λέκτορας Νομικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, LL.B Law (Bristol), Ph.D in Law – International Law and Human Rights (Kent), Διευθυντής Μονάδας Νομικής Κλινικής Πανεπιστημίου Λευκωσίας

 

Η πρωτόγνωρη διπλωματική κρίση που ξέσπασε μεταξύ σουνιτικών αραβικών χωρών και Κατάρ αλλά και οι τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον του Ιράν οριοθετούν τις αλλαγές που τεκταίνονται σε γεωπολιτικό επίπεδο στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Η κρίση με το Κατάρ φαίνεται να κορυφώνεται με ολοένα και περισσότερα κράτη να διακόπτουν τις διπλωματικές, εμπορικές και άλλες σχέσεις του με το Κατάρ το οποίο κατηγορούν για στήριξη τρομοκρατικών οργανώσεων, ενώ το Ιράν γίνεται για πρώτη φορά στόχος σοβαρού τρομοκρατικού χτυπήματος μετά τα γεγονότα που προηγήθηκαν και ακολούθησαν της Ισλαμικής Επανάστασης το 1979.

Η Σαουδική Αραβία η οποία διέκοψε πρώτη τις σχέσεις της με το Κατάρ βρίσκεται εδώ και αρκετά χρόνια σε μετωπική σύγκρουση με το Ιράν – μια σύγκρουση ουσιαστικά εξουσίας και επίδειξης πρωτοκαθεδρίας στην περιοχή αλλά και μια σύγκρουση με έντονο το θρησκευτικό υπόβαθρο, μεταξύ σουνιτών και σιητών. Η κρίση που υφίσταται ήδη στην περιοχή θεωρείται η μεγαλύτερη διπλωματική κρίση από τον πόλεμο του Περσικού Κόλπου του 1991 και προκαλεί σημαντικά ζητήματα που άπτονται της ευρύτερης γεωπολιτικής της περιοχής.

Σε μια άλλη σημαντική εξέλιξη για τα τεκταινόμενα στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, το Ιράν έγινε στόχος διπλής τρομοκρατικής επίθεσης σε δυο συμβολικά για τη χώρα σημεία – το Ιρανικό Κοινοβούλιο και το μαυσωλείο του Αγιαντολλάχ Χομεϊνί. Παρόλο που τις αιματηρές επιθέσεις έχει αναλάβει το ISIS, το Ιράν κατηγορεί την Σαουδική Αραβία ότι βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις, ενώ έχει αντιδράσει έντονα σε δήλωση που προέρχεται από τον Λευκό Οίκο ότι το Ιράν είναι άνδρο τρομοκρατίας. Το Ιράν είχε μέχρι στιγμής καταφέρει να αποτρέψει κτυπήματα από τους τζιχαντιστές, που φαίνεται πλέον ότι έχουν δραστηριοποιηθεί και στο Ιράν, ειδικά μετά την επανεκλογή του Ροχανί στην Προεδρία του Ιράν, ο οποίος εναντιώνεται στο ούτω καλούμενω «Ισλαμικό Κράτος» και έχει προχωρήσει σε ανοίγματα προς τη Δύση, παρά την αντίσταση που βρίσκει πλέον από τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, που αλλάζουν την στρατηγική που μέχρι πρότινος ακολουθούσε ο τέως Πρόεδρος της χώρας Μπάρακ Ομπάμα.

Τα πλοκάμια του ISIS έχουν ήδη εξαπλωθεί στο Ιράν, αφού οι σουνίτες – σαλαφιστές τζιχαντιστές έχουν εδώ και κάποιο καιρό αυξήσει την προπαγάνδα τους εναντίον του σηιτικού Ιράν, χρησιμοποιώντας μάλιστα την Ιρανική γλώσσα (Φαρσί) αντί την αραβική. Εάν όντως οι επιθέσεις έχουν πραγματοποιηθεί από το ISIS, τότε αυτό σημαίνει ότι παρά την διαφαινόμενη ήττα του «Ισλαμικού Κράτους» σε Συρία και Ιράκ, το ISIS πλέον ψάχνει στόχους εκτός της επικράτειας που ήλεγχε ή ελέγχει και έχει μάλιστα καταφέρει να πραγματοποιήσει επίθεση εναντίον του Ιράν κάτι που ποτέ δεν έχει καταφέρει να πράξει η Αλ – Κάιντα, που στηριζόταν εν πολλοίς από το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας.


Comments

comments

Categories: Απόψεις
Tags: cyprus, qatar

Σχετικά με τον Συγγραφέα