Πρόβλημα ασφάλειας σε προσφυγικούς οικισμούς στα Λατσιά

Πρόβλημα ασφάλειας σε προσφυγικούς οικισμούς στα Λατσιά

 


Προβλήματα στατικότητας σε 36 πολυκατοικίες

 

Η ανάγκη για αντιμετώπιση των προβλημάτων στατικότητας που παρατηρούνται σε συνολικά 36 πολυκατοικίες στους τρεις προσφυγικούς συνοικισμούς του Δήμου Λατσιών, συζητήθηκε σήμερα, Τρίτη στη Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων.

Οι πολυκατοικίες αυτές κτίστηκαν σε δύο φάσεις, το 1977 και το 1988. Ήδη τρεις πολυκατοικίες, που κρίθηκαν μη επισκευάσιμες κατεδαφίστηκαν και άρχισε η ανέγερση καινούργιων, με τους ένοικους τους να διαμένουν σε διαμερίσματα με το κόστος ενοικίου να καταβάλλεται από το κράτος.

Όπως αναφέρθηκε στην Επιτροπή, για τις 36 πολυκατοικίες το κράτος προχωρεί σε διενέργεια ελέγχων, με εκτιμώμενη δαπάνη €50.000, προκειμένου να εξεταστεί η στατικότητά τους και αναλόγως των ευρημάτων θα αποφασιστεί κατά πόσον θα κατεδαφιστούν ή θα επισκευαστούν.

Το κόστος της επιδιόρθωσης έχει υπολογιστεί σε €1 εκατομμύριο.

Σε δηλώσεις της μετά το πέρας της συνεδρίας, η Πρόεδρος της Επιτροπής, Σκεύη Κουκουμά, μίλησε για αόριστες υποσχέσεις και ζήτησε την επικαιροποίηση των μελετών για τη στατικότητα των πολυκατοικιών, που έγιναν το 2012.

«Και ακόμη μελετούν για να βγουν σε προσφορές για να αναθέσουν την επικαιροποίηση των πολυκατοικιών», ανέφερε η κ. Κουκουμά και συμπλήρωσε: Θα πρέπει το γρηγορότερο να ξεκινήσουν οι μελέτες και να μην μείνουμε στις μελέτες, είναι θέμα ασφάλειας».

Στις δικές του δηλώσεις, ο Δήμαρχος Λατσιών επεσήμανε ότι το 82% των δημοτών του Δήμου είναι πρόσφυγες και υπογράμμισε ότι υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας σε μερικές από τις πολυκατοικίες.

Στο Δήμο υπάρχουν τρεις προσφυγικοί συνοικισμοί, του Αποστόλου Ανδρέα, του Αποστόλου Λουκά και του Αγίου Ελευθερίου.

«Σκοπός μας είναι να προχωρήσουμε άμεσα στην κατεδάφιση των πολυκατοικιών που έχουν πρόβλημα και στην επιδιόρθωση των άλλων, που έχουν πρόβλημα. Η ασφάλεια των δημοτών μας, είναι σημαντικό θέμα για μας», είπε.

Από την πλευρά της η βουλευτής του ΔΗΣΥ, Μαριέλλα Αριστείδου είπε το συνολικό κόστος για ανέγερση των τριών πολυκατοικιών και επιδιόρθωση των άλλων θα ανέλθει στα €1,38 εκατ.

«Αυτό που εμείς επιδιώκουμε είναι να επισπευσθούν οι διαδικασίες για ενίσχυση και επιδιόρθωση των πολυκατοικιών ώστε να είναι ασφαλείς και να μην δημιουργούνται προβλήματα. Το οφείλουμε και στους πρόσφυγες και η ίδια η κυβέρνηση ενεργεί στο μέτρο των οικονομικών δυνατοτήτων», είπε.


Comments

comments

Tags: cyprus

Σχετικά με τον Συγγραφέα