ΡΕΤΡΟ – H Λευκωσία αποκτά το ξενοδοχείο Χίλτον

ΡΕΤΡΟ – H Λευκωσία αποκτά το ξενοδοχείο Χίλτον


 


Στις  24.5.1962 τo Υπουργικό Συμβούλιο επικύρωσε συμφωνία μεταξύ της Δημοκρατίας και της Εταιρείας «Χίλτον» για την ανέγερση μεγάλου ξενοδοχείου στην Κύπρο.

Στις 4.1.1963 υπό την προεδρία του Υπουργού Εμπορίου και Βιομηχανίας Ανδρέα Αραούζου συνήλθε σύσκεψη των ιδρυτών της Δημόσιας Εταιρείας «Τhe Tourism Development Company Ltd» που θα αναλάβει τις επενδύσεις για την ανέγερση του ξενδοχείου Χίλτον. Αποφασίστηκε μεταξύ άλλων ότι οι ιδιώτες ιδρυτές της εταιρείας θα είναι οι κ.κ. Σταύρος Γαλαταριώτης, Νίκος Δημητρίου, Ευαγόρας Λανίτης, Βίκτωρ Μαντοβάνης, Μήτσος Μαραγκός, Στέλιος Μιχαηλίδης, Ηρακλής Αραούζος, Μίκης Μιχαηλίδης, Ζήνων Πιερίδης, Μιχ. Σαββίδης, Εκρέμ Σαρπέρ, Ζήνων Σεβέρης, Γ. Σκυριανίδης, Ραματάν Τζεμίλ, Παν. Τουμαζής και Λέλλος Τσεριώτης.  Εκ μέρους της κυβέρνησης στο Δ.Σ. της εταιρείας διορίστηκαν στις 11.7. 1965 οι: Γ. Ηλιάδης, γενικός διευθυντής του υπουργείου Εμπορίου και Βιομηχανίας, Λ. Πατσαλίδης, γραμματέας της Επιτροπής Προγραμματισμού, Β. Καραγιώτης, Έφορος του Κυπριακού Μουσείου, Μ. Γκιουβέν, αναπληρωτής γενικός λογιστής και Κ. Μόντης, Ανώτερος Λειτουργός Τουρισμού.

Στις 2.2.1967 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αρχιεπίσκοπος Μακάριος τελεί τα εγκαίνια του ξενοδοχείου Χίλτον και στο χαιρετισμό που απευθύνει αποκαλύπτει και το παρασκήνιο γύρω από τις επαφές για τη μεγαλεπήβολη επένδυση της αμερικανικής αλυσίδας ξενοδοχείων. Οπως είπε, η βάση της ίδρυσης της κυπριακής εταιρείας Χίλτον τέθηκε τον Ιούνιο του 1962 στη Νέα Υόρκη όπου μετέβη ως επίσημος προσκεκλημένος του Προέδρου Κένεντι. Εκρί συνάντησε τον ιδρυτή της αλυσίδας ξενοδοχείων Χίλτον, Κόνραντ Χίλτον. «Κατόπιν ημιώρου συνομιλίας μας συνεφωνήσαμε επί της ιδέας ιδρύσεως ενός ξενοδοχείου Χίλτον εν Λευκωσία». Τα σχέδια ετοίμασε το αρχιτεκτονικό γραφείο Reglan Squire & Partners σε συνεργασία με τους Αδελφούς Ι. & Α. Φιλίππου, ενώ εργολάβοι του έργου ήταν η εταιρεία Iωάννου και Παρασκευαΐδης.


Comments

comments

Categories: Ειδήσεις
Tags: cyprus, HILTON

Σχετικά με τον Συγγραφέα