ΡΕΤΡΟ – ΚΕΑΝ της Λεμεσού, της Κύπρου, του κόσμου

ΡΕΤΡΟ – ΚΕΑΝ της Λεμεσού, της Κύπρου, του κόσμου

 


 


H ιστορία πίσω από το εμβληματικό αναψυκτικό και τα υπόλοιπα προϊόντα της εταιρείας

 

1949

Ο Τάκης Χριστοδούλου, ένας πρωτοπόρος νεαρός χημικός με εξειδικευμένο ενδιαφέρον  στον τομέα της επεξεργασίας φρούτων, ίδρυσε στη Λεμεσό την Κυπριακή Εταιρεία Αναψυκτικών (ΚΕΑ) με σκοπό την αξιοποίηση των χυμών, αιθέριων ελαίων και άλλων φυσικών συστατικών που προκύπτουν από τη διαδικασία χυμοποίησης φρέσκων εσπεριδοειδών. Τα πρώτα ποτά που παρασκευάστηκαν το 1949 ήταν τα σκουός (πορτοκάλι, λεμόνι, αμύγδαλο και βύσσινο) με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, που συντηρούσε το προϊόν. Τα προϊόντα  ΚΕΑ ενθουσίασαν το κοινό, η ζήτηση ήταν θεαματική και η πίεση για αυξημένη παραγωγή έντονη.

Ο αείμνηστος Τάκης Χριστοδούλου, ιδρυτής της ΚΕΑΝ, πρωτοπόρος χημικός. Διετέλεσε για σειρά ετών αντιδήμαρχος Λεμεσού και ήταν από τους εμπνευστές της Γιορτής του Κρασιού

1951

Ο Τ. Χριστοδούλου τελειοποίησε τη διαδικασία χυμοποίησης, βασισμένος στη συνεχή μελέτη και τη γνώση του σωστού τρόπου επεξεργασίας του καρπού κατά τη διάρκεια των σταδίων της ανάπτυξης, της καλλιέργειας και της τεχνικής της χυμοποίησης και θέτοντας τους κανόνες για τη φυσική διατήρηση και την αποθήκευση του συμπυκνωμένου χυμού. Με αυτό τον τρόπο δημιούργησε τα υψηλά πρότυπα και το «μυστικό» των αναψυκτικών της ΚΕΑ, η οποία μετονομάστηκε σε ΚΕΑΝ.

1956

Ολοκληρώνεται το ιδιόκτητο εργοστάσιο της εταιρείας στην περιοχή του Δασουδιού, με θέα τη θάλασσα, το οποίο μέχρι και σήμερα αποτελεί ορόσημο, με σημείο αναφοράς τα δύο εντυπωσιακά γιγαντιαία μπουκάλια από μωσαϊκό που φρουρούν την πύλη βρίσκονται ακόμα εκεί περήφανα, τονίζοντας την παρουσία του εργοστασίου με την Art Deco πρόσοψή του.  Η ΚΕΑΝ μετατράπηκε σε μια μεγάλη και σύγχρονη μονάδα παραγωγής με το όνομα ΚΕΑΝ να κυριαρχεί στα αναψυκτικά φρούτου και να ανταγωνίζεται  σε προτίμηση  τα ξένα.

Επέκταση και εξέλιξη

Η KEAN Soft Drinks Ltd συνέχισε την παράδοσή της με το δικό της εμπορικό σήμα και απέκτησε και τις  νέες συνεργασίες με άδειες εμφιάλωσης των Canada Dry, Nichols International (Vimto), UK και Royal Crown Cola, USA.Κατά τη διάρκεια της δύσκολης περιόδου μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, όταν οι περισσότερες καλλιέργειες  εσπεριδοειδών  χάθηκαν μαζί με το 37% της κυπριακής γης, το ένστικτο επιβίωσης του ιδρυτή εντόπισε νέες προοπτικές εξαγωγής προϊόντων που δε βασίζονται αποκλειστικά σε αυτές τις πρώτες ύλες, στις χώρες της Εγγύς και Άπω Ανατολής. Η εταιρεία, παρόλο που έχασε και ένα σημαντικό μέρος των οχημάτων μεταφοράς, των ψυγείων και των λογαριασμών της, κατάφερε να επιβιώσει και να επανακτήσει τις δυνάμεις της. Παράδειγμα η δημιουργία του τμήματος κονσερβοποιίας μετά το 1974 με μια γκάμα προϊόντων από λαχανικά σε χούμους και ταχίνι ως νέκταρ σε ειδικά μεταλλικά κουτιά με στόχο τις ανάγκες των γειτονικών αραβικών χωρών.

1981

Ακρογωνιαίος λίθος για την ΚΕΑΝ υπήρξε η στρατηγική απόφαση να προχωρήσει σε καινοτόμα προϊόντα και συσκευασίες και επένδυσε σε σύγχρονα μηχανήματα συσκευασίας χυμών σε χαρτί  Tetra Pak. Αυτό ήταν ένα αποφασιστικό βήμα, καθώς η ΚΕΑΝ έγινε η πρώτη εταιρεία στην Κύπρο και ανάμεσα στις πολύ λίγες στην ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο που είχαν προβεί σε μια τέτοια επένδυση. Ο συνδυασμός της γνώσης του τρόπου επεξεργασίας των καλύτερων φυσικών πρώτων υλών, μαζί με την καλύτερη ποιότητα του τελικού προϊόντος, καθώς την τελευταία τεχνολογία συσκευασίας, οδήγησαν το εμπορικό σήμα της KEAN σε ηγετική θέση στους χυμούς και τα φρουτοποτά.

Τα πρώτα ποτά που παρασκευάστηκαν το 1949 ήταν τα σκουός (πορτοκάλι, λεμόνι, αμύγδαλο και βύσσινο) με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, που συντηρούσε το προϊόν.

2001

Με το θάνατο του Τάκη Χριστοδούλου το 1998 τα ηνία της εταιρείας αναλαμβάνουν οι τρεις του θυγατέρες, Κικούλα, Kαίτη και Εύη, οι οποίες παρακολουθούν τις τεχνολογικές τάσεις και επενδύουν στην ανάπτυξη. Ετσι ΚΕΑΝ γίνεται η 4η εταιρεία στον κόσμο που επένδυσε στην ολοκαίνουρια συσκευασία Tetra Prisma ενός λίτρου. Αυτή η δυναμική κίνηση επέτρεψε τη δημιουργία ενός νέου σχεδιαστικού που βοήθησε την ΚΕΑΝ να επικοινωνήσει την εικόνα της και να καθιερωθεί ως ένα κορυφαίο εμπορικό σήμα με ηγετική θέση στην κυπριακή αγορά.

Σήμερα

Με χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει 76 κορυφαίας ποιότητας προϊόντα σε συσκευασία τελευταίας τεχνολογίας με μοντέρνο design, η KEAN έχει όλα τα εφόδια για να δραστηριοποιείται στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πέρα από αυτή. Κατά τη διάρκεια των σχεδόν 70 χρόνων ζωής της, η KEAN Soft Drinks Ltd επεκτάθηκε, εξελίχθηκε και αναπτύχθηκε, φτάνοντας στο σημερινό της μέγεθος, παρά τον συνεχή ανταγωνισμό από διεθνή brands. Σήμερα η γκάμα των προϊόντων της, με τη γνωστή τους ποιότητα και εμφάνιση, ακολουθεί τα υψηλότερα διεθνή πρότυπα και αποτελεί σημείο αναφοράς.  Οι εξαγωγές προϊόντων ΚΕΑΝ αποτέλεσαν από την αρχή της ιστορίας της μια συνειδητή αλλά και αναγκαία κατεύθυνση. Το μικρό μέγεθος της Κυπριακής αγοράς δεν μπορούσε να συντηρήσει τις ανάγκες της βιομηχανίας και τον τεχνολογικό εξοπλισμό, αναγκαίο για παραγωγή προϊόντων υψηλών προδιαγραφών.

Πηγή: Έντυπο Περιοδικό Ευρωκέρδος


Comments

comments

Categories: Ειδήσεις

Σχετικά με τον Συγγραφέα