ΣΑΕΚ: Πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα για το ΓεΣΥ

ΣΑΕΚ: Πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα για το ΓεΣΥ

 


 

 

Ζωτικά ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα της παρούσας εκδοχής του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ) παραμένουν αναπάντητα -την ώρα που τα νομοσχέδια για εφαρμογή του θα βρεθούν χωρίς καμία τροπολογία στην Ολομέλεια για ψήφιση την ερχόμενη Παρασκευή- και μέσα σε μια ατμόσφαιρα δαιμονοποίησης που αντικατέστησε τον δημόσιο διάλογο με συνθήματα, ατάκες και ύβρεις, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών, Δρ Ανδρέας Κρητιώτης.

Πολιτικό παιχνίδι γεμάτο αναπάντητα ερωτηματικά τα νομοσχέδια του ΓεΣΥ με σκοπιμότητες που θυσιάζουν τη βιωσιμότητα, την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα, υπογραμμίζει ο Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Εταιρειών

Επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του Συνδέσμου για ένα ΓεΣΥ με τα κριτήρια της καθολικότητας και αλληλεγγύης, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, με επιλογές ιατρού, νοσοκομείου και ασφαλιστικού φορέα, με πρώτη προτεραιότητα τον πολίτη και τις ανάγκες του.

Ανέφερε πως η εφαρμογή ενός μονοσφαλιστικού ΓΕΣΥ θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια έως και του 50% του κύκλου εργασιών των ασφαλιστικών εταιρειών και διερωτήθηκε πως οι πολιτικοί δεν σκέφτηκαν καν να εισαγάγουν μια μεταβατική διάταξη για προστασία των 235.000 ασφαλισμένων. «Ενώ όλοι έδειξαν ενδιαφέρον για την παράκληση του Συνδέσμου να εισαχθεί μια μεταβατική περίοδος για τους 235.000 ασφαλισμένους ώστε να μην διακόψουν από τη μια μέρα στην άλλη τις ασφάλειες ή και τις θεραπείες τους, εντούτοις τίποτα δεν έγινε», σημείωσε.

Μιλώντας ενώπιον δημοσιογράφων έθεσε εκ νέου τα θέματα της ουσιαστικής οικονομικής και διοικητικής αυτονομίας των δημοσίων νοσηλευτηρίων, του ελέγχου και της λογοδοσίας του ημιδημόσιου ασφαλιστικού φορέα, την ανυπαρξία ιατρικών πρωτοκόλλων και κοστολόγησης των ιατρικών πράξεων ώστε να είναι ο προϋπολογισμός αξιόπιστος, την απουσία τρόπων διασφάλισης της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών, την έλλειψη στα νομοσχέδια μεταβατικών διατάξεων για τους 235.000 ασφαλισμένους σε αντίθεση με όλες τις άλλες κοινωνικές ομάδες που ευνοήθηκαν από το Υπουργείο.

Aπώλεια έως και του 50% του κύκλου εργασιών

Σε ερώτηση ποια θα είναι η οικονομική επίπτωση στις ασφαλιστικές εταιρείες από την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, ο κ. Κρηπιώτης είπε ότι κάποιες εταιρείες θα χάσουν μέχρι και το 50% του κύκλου εργασιών του, ενώ αναφερόμενος στη δική του εταιρεία είπε ένα τμήμα τριάντα ατόμων θα μείνει χωρίς δουλειά.

Σχολιάζοντας την άποψη ότι ένα ΓΕΣΥ με πολλούς πάροχους δεν θα είναι βιώσιμο, ο κ. Κρητιώτης είπε ότι ο ΣΑΕΚ έχει εκπονήσει ειδική μελέτη από τον εμπειρογνώμονα αρμόδιο για το Ολλανδικό Σχέδιο Υγείας, ότι ένα πολυασφαλιστικό  ΓΕΣΥ είναι βιώσιμο, υπό την προϋπόθεση ο κάθε παροχέας να έχει τουλάχιστον γύρω στις 150.000 ασφαλισμένους.

Απέρριψε ακόμη τη θέση ότι το πολυασφαλιστικό θα είναι ακριβότερο, λέγοντας ότι ο ανταγωνισμός είναι αυτός που επιβάλλει τον έλεγχο του κόστους, που επιβάλλει την αύξηση της αποδοτικότητας, που επιβάλλει τη βελτίωση της ποιότητας, για να κρατά τον πελάτη ικανοποιημένο γιατί αυτός έχει την τελική επιλογή. «Ο ανταγωνισμός τιμωρεί τις ανεπάρκειες, σε ένα μονοπώλιο ποιος τιμωρεί την ανεπάρκεια, ποιος τιμωρεί το φούσκωμα του κόστους, ποιος ελέγχει; ποιος περιορίζει;» διερωτήθηκε.

Σημείωσε επίσης πως «Το νόμισμα της ασφαλιστικής αγοράς είναι η αξιοπιστία. Η αξιοπιστία προϋποθέτει καθαρές εξηγήσεις, τεκμηρίωση και εμπιστοσύνη. Με αυτές τις αξίες πορευτήκαμε στον δημόσιο διάλογο. Δεν είμαστε πολιτικοί, γι’ αυτό η ειλικρίνεια μας σοκάρει. Από την άλλη πλευρά, δεν έχουμε καμία δυσκολία να λέμε την αλήθεια που όλοι παραδέχονται ιδιωτικώς και λίγοι υποστηρίζουν δημοσίως.

Όλοι γνωρίζουν ότι το σχέδιο που θα κατατεθεί είναι ανεπαρκές και ελλιπές. Το γνωρίζει ο Πρόεδρος, οι Υπουργοί, οι βουλευτές, πολλοί πολιτικοί αρχηγοί, ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας. Ανεξαρτήτως αν δημόσια οχυρώνεται πίσω από την συμφωνία των πολιτικών αρχηγών.

Λες και είναι η πρώτη φορά που κυπριακά κόμματα κατέληξαν σε αποφάσεις που στην πορεία αποδείχθηκαν τραγικά λανθασμένες για την κοινωνία.

Αντιλαμβάνονται όλοι ότι είναι προϊόν πολιτικών συμβιβασμών και χάρη σε αυτά τα πολιτικά παιχνίδια θυσιάζονται έννοιες όπως η βιωσιμότητα, η ποιότητα, η αποτελεσματικότητα. Το ερώτημα που θέτουμε είναι απλό: Γιατί να αποδεχόμαστε, ως πολίτες, ως εργοδότες και ως εργαζόμενοι αυτόν τον ιδιότυπο εκβιασμό της ήσσονος προσπάθειας;

Γιατί να μην πιέζουμε για να εφαρμοστεί το καλύτερο αλλά το προβληματικό, όταν μάλιστα ξέρουμε ότι αυτή η ιστορία θα στοιχίσει χρόνο και χρήμα στον ασφαλισμένο, τον ασθενή, το φορολογούμενο;, κατέληξε»

Από την πλευρά της, η Γενική Διευθύντρια του Συνδέσμου, Στέφη Δράκου, εξέφρασε την ενόχληση των ασφαλιστικών εταιρειών στις απόπειρες δαιμονοποίησης της αντίθετης άποψης. Παράλληλα, απάντησε σε ανυπόστατες κατηγορίες που εξαπολύονται από διάφορες πλευρές εναντίον του Συνδέσμου.

«Αφιερώσαμε χρόνο για μελέτη προκειμένου με υπευθυνότητα να καταθέσουμε την πρότασή μας. Προσδοκούσαμε σε έναν εποικοδομητικό διάλογο. Δυστυχώς, η αντιμετώπιση ήταν απογοητευτική. Αντί για επιχειρήματα, φτηνά συνθήματα. Αντί για αντιπροτάσεις, δαιμονοποίηση. Αντί για δημόσιο διάλογο, ατάκες στα μέσα δικτύωσης και λεκτικό λιντσάρισμα.

Όλοι εμείς που τυχαίνει, για δικούς μας λόγους, να έχουμε διαφορετική άποψη ζούμε μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα, καθόλου συμβατή με τη δημοκρατία ή με τη μεταρρύθμιση της υγείας. Γνωρίζετε δε καλύτερα από τον κάθε ένα, τους χαρακτηρισμούς που αποδόθηκαν σε αυτούς που εξέφρασαν διαφορετική άποψη. Αυτό που συμβαίνει δεν είναι διασκεδαστικό. Είναι πλήγμα για τη δημοκρατία και την ελευθερία της άποψης στην Κύπρο».

Τέλος, ο Σύνδεσμος δήλωσε ότι θα συνεχίσει να προτείνει ένα σύγχρονο Γενικό Σχέδιο Υγείας με επιλογές ιατρού, νοσοκομείου και ασφαλιστικού φορέα και να ζητά από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να εξετάσουν έναν δρόμο που προστατεύει τα συμφέροντα όλων και κυρίως των απλών πολιτών.

Θεωρεί ότι το παρόν σχέδιο είναι αδιέξοδο, καταδικασμένο να αποτύχει και ότι αργά ή γρήγορα θα αντικατασταθεί. Κάνει τα πράγματα χειρότερα, στέλνει εργαζόμενους στην ανεργία και υπονομεύει τις επόμενες γενιές που θα επωμιστούν το κόστος.

Δυστυχώς η δικαίωση του Συνδέσμου θα έλθει στο μέλλον με μεγάλο οικονομικό κόστος όχι μόνο για τις ίδιες τις εταιρείες, αλλά για τους ασθενείς, τους ασφαλισμένους και τους φορολογούμενους. Τότε, ο Σύνδεσμος καθιστά όλους όσοι πρωτοστάτησαν σε αυτό το κακό σχέδιο συνυπεύθυνους, όπως δήλωσε ο Πρόεδρός του.

Ο Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Εταιρειών (ΣΑΕΚ) είναι το αναγνωρισμένο και αντιπροσωπευτικό σώμα της Ασφαλιστικής Βιομηχανίας της Κύπρου. Υπάρχουν 30 εταιρείες-μέλη που αντιπροσωπεύουν ποσοστό γύρω στο 96% των ετησίων ασφαλίστρων της εγχώριας αγοράς. Ο ΣΑΕΚ είναι επίσης ο αναγνωρισμένος εκπρόσωπος της κυπριακής ασφαλιστικής βιομηχανίας σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο όντας πλήρες μέλος τόσο της Insurance Europe (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ασφαλιστικών και Αντασφαλιστικών Εταιρειών) όσο και της IUMI (Διεθνής Ένωσης Ναυτασφάλισης). Όραμά του είναι μια δυνατή επικερδής και ανταγωνιστική ασφαλιστική βιομηχανία, που την εμπιστεύεται ο πολίτης και που συνεχώς αναβαθμίζεται δυναμικά στο ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο.


Comments

comments

Tags: cyprus, gesy

Σχετικά με τον Συγγραφέα