Σε χαμηλό σημείο οκτώ χρόνων η ζήτηση για χρυσό

Σε χαμηλό σημείο οκτώ χρόνων η ζήτηση για χρυσό

 


Η ζήτηση για χρυσό σημείωσε χαμηλό ρεκόρ οκτώ χρόνων το 2017, σύμφωνα με οργανισμό της βιομηχανίας, καθώς οι προτιμήσεις των επενδυτών έκαναν στροφή σε περιουσιακά στοιχεία που θεωρούνται πιο υψηλού κινδύνου όπως οι χρηματαγορές.
Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η παγκόσμια ετήσια ζήτηση σημείωσε πτώση στους 4.071,7 τόνους πέρυσι, αναφέρει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού (WGC) σε έκθεση αξιολόγησης για το πολύτιμο μέταλλο, το οποίο θεωρείται ευρέως ως επένδυση – καταφύγιο σε καιρούς οικονομικής αναταραχής.
«Η πτώση κατά 7% στην ετήσια ζήτηση χρυσού έχει σχέση κατά κύριο λόγο με τις επενδύσεις», αναφέρεται στην έκθεση, στην οποία προστίθεται ότι η συνολική ζήτηση πέρυσι ήταν η χαμηλότερη από το 2009.
Ο επικεφαλής του Τμήματος Πελατειακών Σχέσεων του Συμβουλίου Τζον Μάλιγκαν ανέφερε ότι «η πτώση καθοδηγήθηκε κατά κύριο λόγο από την απότομη πτώση στο αμερικανικό επενδυτικό ενδιαφέρον».
Η επενδυτική ζήτηση συρρικνώθηκε σχεδόν κατά ένα τέταρτο το 2017 σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο στους 1.231,9 τόνους.
Ωστόσο, η τιμή του χρυσού σημείωσε αύξηση κατά 13% πέρυσι λόγω της αδυναμίας του δολαρίου. Την Τρίτη η τιμή του χρυσού ήταν $1.341,20 ανά ουγκιά.
Το Συμβούλιο, προσθέτει ακόμη ότι σε Ινδία και Κίνα η ζήτηση σε κοσμήματα σημείωσε αύξηση 4% πέρυσι.
Η Ινδία, ο μεγαλύτερος αγοραστής χρυσού μετά την Κίνα, υπέστη πλήγμα ως αγορά λόγω σειράς κυβερνητικών μέτρων, περιλαμβανομένου ενός νέου φορολογικού συστήματος και κανόνων εναντίον του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την έκθεση, η αυξημένη χρήση του χρυσού σε έξυπνα κινητά και οχήματα σηματοδότησε τον πρώτο χρόνο ανάπτυξης στην ζήτηση του τομέα τεχνολογίας από το 2010. ΚΥΠΕ


Comments

comments

Σχετικά με τον Συγγραφέα