Σε προσωρινή ισχύ από αύριο η εμπορική συμφωνία ΕΕ – Καναδά, CETA

Σε προσωρινή ισχύ από αύριο η εμπορική συμφωνία ΕΕ – Καναδά, CETA

 


 


Σε προσωρινή ισχύ τίθεται από αύριο Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, η Συνολική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία (CETA) μεταξύ της ΕΕ και του Καναδά. Η προσωρινή εφαρμογή της CETA στις 21 Σεπτεμβρίου ακολουθεί την έγκρισή της από τα κράτη μέλη της ΕΕ, στο Συμβούλιο, και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ωστόσο, θα τεθεί σε ισχύ πλήρως και οριστικά μόνο όταν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν επικυρώσει τη συμφωνία. Η Κομισιόν θα συνεργαστεί με τα κράτη μέλη της ΕΕ και τον Καναδά για να διασφαλίσει την ομαλή και αποτελεσματική εφαρμογή της.

Χαιρετίζοντας αυτό το ορόσημο στην εμπορική πολιτική της ΕΕ, ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιούνκερ δήλωσε πως αυτή η συμφωνία ενσαρκώνει “αυτό που θέλουμε να είναι η εμπορική μας πολιτική”, δηλαδή “ένα μέσο ανάπτυξης που ωφελεί τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και πολίτες, τις αξίες μας, να αξιοποιήσουμε την παγκοσμιοποίηση και να διαμορφώσουμε τους παγκόσμιους εμπορικούς κανόνες”. Σημείωσε δε ότι η συμφωνία αποτέλεσε αντικείμενο εμπεριστατωμένης κοινοβουλευτικής εξέτασης, η οποία αντικατοπτρίζει το αυξημένο ενδιαφέρον των πολιτών για εμπορική πολιτική. “Οι έντονες διαπραγματεύσεις σχετικά με τη CETA σε όλη αυτή τη διαδικασία είναι μαρτυρία του δημοκρατικού χαρακτήρα της ευρωπαϊκή διαδικασία λήψης αποφάσεων”, σημείωσε ο Γιούνκερ και τόνισε ότι περιμένει από τα κράτη μέλη να διεξάγουν μια συνολική και εμπεριστατωμένη συζήτηση στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων εθνικών διαδικασιών επικύρωσης της συμφωνίας. “Τώρα είναι ώρα οι εταιρείες και οι πολίτες μας να αξιοποιήσουν στο έπακρο αυτή την ευκαιρία και για όλους να δουν πώς η εμπορική μας πολιτική μπορεί να αποφέρει απτά οφέλη για όλους”, κατέληξε.

Από την πλευρά της η  Επίτροπος για το Εμπόριο Σεσίλια Μάλμστρομ δήλωσε πως “tα πράγματα πρόκειται να αλλάξουν για τους εξαγωγείς μας καθώς η προσωρινή έναρξη ισχύος επιτρέπει στις εταιρείες και τους πολίτες της ΕΕ να ξεκινήσουν να γεύονται αμέσως τα οφέλη αυτής της συμφωνίας”. “Η CETA”, είπε, “είναι μια σύγχρονη και προοδευτική συμφωνία, υπογραμμίζοντας τη δέσμευσή μας για ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο βασισμένο σε αξίες, που μας βοηθά να διαμορφώσουμε την παγκοσμιοποίηση και τους κανόνες που διέπουν το παγκόσμιο εμπόριο, την αειφόρο ανάπτυξη και προστατεύει την ικανότητα των κυβερνήσεών μας να παρεμβαίνουν προς το δημόσιο συμφέρον”. “Η συμφωνία αυτή ενισχύει επίσης σε μεγάλο βαθμό τη σχέση μας με τον Καναδά, ένα στρατηγικό εταίρο και σύμμαχο με τον οποίο έχουμε βαθιές ιστορικές και πολιτιστικές σχέσεις”, κατέληξε.


Comments

comments

Tags: CETA

Σχετικά με τον Συγγραφέα