Σε θέσεις μάχης προσεχώς για τις Ευρωεκλογές

Σε θέσεις μάχης προσεχώς για τις Ευρωεκλογές


 


Ο μοναχικός δρόμος των κομμάτων του Ενδιάμεσου, η απειλή του ΕΛΑΜ, η καθαρή νίκη που θέλει ο ΔΗΣΥ και τα κεκτημένα του ΑΚΕΛ

 

 Του Γιάννη Αντωνίου

 

Αντίστροφα άρχισε να μετρά ο χρόνος για τα κόμματα ενόψει των ευρωεκλογών του 2019, σε μια αναμέτρηση η οποία δεν παύει να έχει τα δικά της πολιτικά μηνύματα όσο κι αν χαρακτηρίζεται από τη «χαλαρή ψήφο». Αμέσως μετά τις γιορτές τα συλλογικά όργανα των κομμάτων θα κληθούν να χαράξουν πορεία, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στα ονόματα που θα συμπληρώσουν τα ψηφοδέλτια. Παρά την έντονη ονοματολογία που άρχισε εδώ και μήνες προς το παρόν τίποτα δεν έχει αποφασιστεί σε κανένα κόμμα.

 

Αν υπάρχει κάτι που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η αδυναμία των κομμάτων του λεγόμενου κεντρώου χώρου να συμπήξουν συμμαχία, στη βάση μάλιστα και της συνεργασίας που είχαν πριν από ένα χρόνο στην αναμέτρηση για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Στα κόμματα πέραν των δύο πόλων τα πράγματα άρχισαν να μορφοποιούνται και όλα δείχνουν ότι οι μεγάλες πολιτικές δυνάμεις, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, θα κινηθούν αυτόνομα με τα δικά τους ψηφοδέλτια. Στο Δημοκρατικό Κόμμα ο Νικόλας Παπαδόπουλος θα δώσει την πρώτη εκλογική μάχη μετά τις προεδρικές εκλογές και ασφαλώς θέλει να διατηρήσει το κεκτημένο της μιας έδρας. Αυτός ήταν και ένας σοβαρός λόγος για τον οποίο δεν καρποφόρησαν οι προσπάθειες για συνεργασία με άλλες πολιτικές δυνάμεις. Το ΔΗΚΟ άφησε ανοικτή την πόρτα στην Ελένη Θεοχάρους για μια θέση στο ψηφοδέλτιο υπό την ομπρέλα του ΔΗΚΟ και όχι σε συνασπισμό με το Κίνημα Αλληλεγγύη.

Αυτόνομη κάθοδο θα ακολουθήσει όπως φαίνεται και η ΕΔΕΚ, η οποία επίσης στοχεύει στη διατήρηση της μιας έδρας που διαθέτει στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Η διαπίστωση της Κεντρικής Επιτροπής ότι «οι προτάσεις που υπάρχουν και έχουν δοθεί στην ΕΔΕΚ δεν μπορούν να οδηγήσουν σε μία αξιόπιστη συνεργασία» δείχνουν το δρόμο της αυτόνομης καθόδου, γεγονός το οποίο, εάν επιβεβαιωθεί, αυξάνει το βαθμό δυσκολίας για την ηγεσία του κόμματος. Το διακύβευμα είναι μεγάλο για την ηγεσία υπό τον Μαρίνο Σιζόπουλο, η οποία καλείται να δώσει τη μάχη για να διαφυλάξει το κεκτημένο της εκπροσώπησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι πρόσφατες αποχωρήσεις στελεχών με κριτική για ανυπαρξία συλλογικότητας δεν δείχνουν να συνιστούν απειλή για τον Μαρίνο Σιζόπουλο αλλά σαφέστατα αποτελούν ενδείξεις των νεφών εσωστρέφειας που συγκεντρώνονται πάνω από το Κίνημα. Ο Μαρίνος Σιζόπουλος εμφανίζεται αισιόδοξος ότι με καλή οργανωτική δουλειά και ένα επίσης καλό ψηφοδέλτιο θα διαψευστούν οι δημοσκοπήσεις που στέλνουν στα άκρα δεξιά την έκτη έδρα. Από πλευράς ΕΛΑΜ εκφράζεται η βεβαιότητα για την κατάληψη της έκτης έδρας, κάτι που θα στείλει το μήνυμα της συνέχισης της δυναμικής που παρουσιάζει το Κόμμα τα τελευταία χρόνια. Συμμαχία Πολιτών και Κίνημα Οικολόγων μιλούν την ίδια γλώσσα και όλα δείχνουν ότι μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία συνεργασίας στην εκλογική μάχη του 2019.

Η προσοχή στρέφεται στην έκτη έδρα για την οποία μάλλον προμηνύεται μάχη σε πολλά μέτωπα

Οι δημοσκοπήσεις πάντως δεν αποκλείουν ανατροπές στον κομματικό χάρτη, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθούν από το εύρος της αποχής, το οποίο ούτως ή άλλως είναι μεγάλο σε εκλογές για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Στο ΑΚΕΛ ζητούμενο παραμένει η διατήρηση των δύο εδρών και το όποιο αντίθετο αποτέλεσμα θα φέρει την ηγεσία του κόμματος σε δυσχερή θέση. Κανονικώς εχόντων των πραγμάτων οι ευρωεκλογές θα είναι οι τελευταίες για τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, ο οποίος εξεδήλωσε δημοσίως την επιθυμία να μην ζητήσει ανένωση της θητείας του όταν θα φθάσει σε ηλικία συνταξιοδότησης. Η θητεία του κ. Κυπριανού ολοκληρώνεται με το συνέδριο του κόμματος που είναι προγραμματισμένο για τις αρχές του 2020, δηλαδή ένα χρόνο πριν τις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Πληροφορίες πάντως, φέρουν τον Άντρο Κυπριανού να μην έχει πει τον τελευταίο του λόγο στο κόμμα για τις προθέσεις του, γεγονός που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να μην αποχωρήσει. Σε μια τέτοια περίπτωση δεν αναμένεται να υπάρξει αμφισβήτησή του. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το σκηνικό που επικρατεί στο κυβερνών κόμμα, όπου ο Αβέρωφ Νεοφύτου επιθυμεί μια καθαρή νίκη στις ευρωεκλογές ώστε να στείλει το μήνυμα ότι διατηρεί τη δυναμική της ευρείας νίκης των προεδρικών εκλογών του 2018.

Άνοιγμα από τον Νικόλα

Στο πλαίσιο της στρατηγικής απόφασης για εδραίωση του ρυθμιστικού του ρόλου εντάσσεται το άνοιγμα του προέδρου του ΔΗΚΟ προς άλλες πολιτικές δυνάμεις και οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει σε μια σειρά από ζητήματα που αφορούν το Κυπριακό αλλά και θέματα εσωτερικής πολιτικής. Ο κύκλος επαφών που ο Νικόλας Παπαδόπουλος εγκαινίασε με τους αρχηγούς των κομμάτων για το Κυπριακό αλλά κυρίως η παρέμβασή του για τον εμβολιασμό των κυβερνητικών πολιτικών σε κοινωνικά θέματα, υπηρετούν τη στρατηγική του Νικόλα Παπαδόπουλου για εδραίωση ενός μετριοπαθούς προφίλ αλλά κυρίως της εικόνας ότι ηγείται του κόμματος που εκφράζει τα μεσαία κοινωνικά στρώματα. Η υιοθέτηση εισηγήσεων του ΔΗΚΟ στον κρατικό προϋπολογισμό του 2019 αποτιμάται ως ιδιαίτερη σημαντική από την ηγεσία του κόμματος και για το λόγο αυτό θα υπάρξει και συνέχεια μέσα στους επόμενους μήνες, με ζητούμενο τη δημιουργία γεφυρών με τα άλλα κόμματα, κυρίως των δυνάμεων που στήριξαν την υποψηφιότητα του Ν. Παπαδόπουλου στις προεδρικές εκλογές ώστε να αποσοβηθούν οι όποιες φυγόκεντρες τάσεις. Ο Ν. Παπαδόπουλος γίνεται δέκτης εισηγήσεων από άλλες πολιτικές δυνάμεις που εργάστηκαν στο πλευρό του στην προεδρική μάχη ότι θα πρέπει να κρατήσει ανοικτό το κανάλι επικοινωνίας και ότι ο καλύτερος συντονισμός, ιδιαίτερα στη Βουλή, θα φέρει και καλύτερα αποτελέσματα. Οι στρατηγικές κινήσεις Νικόλα δεν είναι άσχετες με την προσπάθειά του να εξουδετερώσει την όποια απειλή που ακούει στο όνομα Δημοκρατική Παράταξη, υπό τον Μάριο Καρογιάν, η οποία προέρχεται από τα σπλάχνα του Δημοκρατικού Κόμματος. Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ σε καμιά περίπτωση δεν θα επιτρέψει να εκχωρηθεί ρυθμιστικός ρόλος στον Μάριο Καρογιάν και για το λόγο αυτό φροντίζει να στέλνει στην κυβέρνηση το μήνυμα ότι είναι ένας αξιόπιστος συνομιλητής αλλά όχι δεδομένος. Από την πλευρά του ο Μάριος Καρογιάν θέλει να διατηρήσει τις προσβάσεις το Προεδρικό χωρίς όμως να θεωρείται δορυφόρος κανενός. Τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν δείχνουν ότι η ΔΗΠΑ θα κάνει την παρθενική της εμφάνιση στις ευρωεκλογές.

Πηγή Έντυπο Περιοδικό Ευρωκέρδος


Comments

comments

Σχετικά με τον Συγγραφέα