Στα €19,3 δισεκατομμύρια το δημόσιο χρέος

Στα €19,3 δισεκατομμύρια το δημόσιο χρέος

 


Στα €19.349 εκατομμύρια διαμορφώθηκε το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης το δεύτερο τρίμηνο του 2017, παρουσιάζοντας αύξηση €222 εκατ. ή 1,16% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο του ιδίου έτους.

Με βάση τα στοιχεία του Γραφείου Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, η αύξηση του χρέους οφείλεται κυρίως στην αύξηση του υπολοίπου των Ευρωπαϊκών Μεσοπρόθεσμων Χρεογράφων (EMTN), τα οποία ανήλθαν στα €4.506,6 εκατομμύρια, παρουσιάζοντας αύξηση €304 εκατ. σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Σε ετήσια βάση, το δημόσιο χρέος παρουσίασε αύξηση 3,4% (€633 εκατ.) αντανακλώντας την νέα έκδοση ευρωπαϊκού ομολόγου (€1 δις) στο δεύτερο μισό του 2016 και την αύξηση των ρευστών διαθεσίμων.

Το χρέος σε εγχώρια ομόλογα διαμορφώθηκε στα €1.277 εκατομμύρια παρουσιάζοντας μείωση €96 εκατ. σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Αναλλοίωτα στα €300 εκατ. παρέμειναν τα γραμμάτια δημοσίου, ενώ τα ομόλογα φυσικών προσώπων αυξήθηκαν κατά €8,4 εκατ. στα €580,3 εκατ.

Το συνολικό χρέος σε δάνεια εσωτερικού και εξωτερικού παρουσίασε μικρή αύξηση € 5 εκατ., φτάνοντας στα €12,685 αντανακλώντας τις αλλαγές στις ισοτιμίες συναλλάγματος στα δάνεια εξωτερικού.

 

Αυξανόμενη η παρουσία των αγορών

Ο μεγαλύτερος πιστωτής της Κυπριακής Δημοκρατίας παραμένει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας με €6,3 δις (λήγει το 2031), που αντιστοιχεί στο 32,5% του συνολικού χρέους, ενώ στη δεύτερη θέση των πιστωτών κατατάσσονται οι αγορές (εκδόσεις ομολόγων ΕΜΤΝ) με ποσοστό 23,3% του χρέους.

Σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, το χρέος σε ευρωπαϊκά μεσοπρόθεσμα χρεόγραφα (EMTN) ήταν στο 17%, κάτι που αντανακλά την αυξανόμενη χρήση των αγορών για κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών.

Στην τρίτη θέση των πιστωτών ακολουθεί η Ρωσία με το δάνειο των €2,5 δις, που αντιστοιχεί στο 13% του συνολικού χρέους, ενώ το συνολικό χρέος σε αξιόγραφα εσωτερικού (Γραμμάτια Δημοσίου, Εγχώρια Ομόλογα και Ομόλογα φυσικών προσώπων) αντιστοιχεί στο 11,5%.


Comments

comments

Tags: cyprus, economy

Σχετικά με τον Συγγραφέα