Στα €507 ο μέσος μισθός παγκόσμια για τις ποδοσφαιρίστριες

Στα €507 ο μέσος μισθός παγκόσμια για τις ποδοσφαιρίστριες


 


Ο μέσος μισθός παγκόσμια για τις ποδοσφαιρίστριες είναι 600 δολάρια (507 ευρώ), το 69% των παικτριών διεθνώς είναι μεταξύ 18-23 ετών, το 46% των παικτριών συνδυάζουν το άθλημα με σπουδές και το 30% με άλλη εργασία.

Αυτά είναι, μεταξύ άλλων, τα σημαντικά ευρήματα που αποκάλυψε η έκθεση της FIFPro σχετικά με τις συνθήκες εργασίας στο διεθνές επαγγελματικό γυναικείο ποδόσφαιρο. Επίσης, το 90% όσων ερωτήθηκαν αποκάλυψαν ότι ίσως σταματήσουν το ποδόσφαιρο νωρίτερα, με βασικούς λόγους τη δημιουργία οικογένειας ή για οικονομικούς και επαγγελματικούς λόγους.

Σύμφωνα με τον ΠΑΣΠ, τα κυριότερα ευρήματα της έρευνας και οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει διεθνώς το γυναικείο ποδόσφαιρο είναι η τήρηση με επαγγελματικού στάτους στο σπορ, η πρόωρη εγκατάλειψη του αθλήματος, οι χαμηλές απολαβές όπου το 49,5% των παικτριών δηλώνουν ότι δεν πληρώνονται από τις ομάδες τους, η απουσία συμβολαίων αφού μόλις 53% έχουν γραπτή συμφωνία με τα κλαμπ, η μη καταβολή αποζημίωσης για συμμετοχή στην εθνική ομάδα, τα χαμηλά πριμ, η σύγκρουση στο καλεντάρι μεταξύ συλλόγων και εθνικών και οι διακρίσεις και οι παρενοχλήσεις.

«Τα στοιχεία σε αυτή την έρευνα μπορούν να αποτελέσουν πλατφόρμα για τη FIFPro για την προώθηση αλλαγών μαζί με τα ενδιαφερόμενα μέρη του ποδοσφαίρου. Πρέπει να ανοίξουμε το δρόμο για αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες εργασίας για τις γυναίκες στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο», έγραψαν στο εισαγωγικό τους σημείωμα ο Γενικός Γραμματέας της FIFPro Τέο φαν Σέγκελεν και η πρόεδρος της Επιτροπής Γυναικείου Ποδοσφαίρου της FIFPro Κάρολιν Γιόνσον.

Η έρευνα καταλήγει με προτάσεις για τη βελτίωση του χώρου, οι οποίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την αντιμετώπιση του γυναικείου παιχνιδιού ως κεφάλαιο για τον αθλητισμό και την κοινωνία και όχι ως βάρος, την εισαγωγή βασικού συμβολαίου, την επιμόρφωση των παικτριών και την πρόσβαση τους στην εκπροσώπηση και τη δημιουργία ενός οικονομικού βιώσιμου σπορ.

Στην έρευνα συμμετείχαν 3500 ποδοσφαιρίστριες, που αγωνίζονται σε ελίτ επίπεδο. Συγκεκριμένα, ρωτήθηκαν ποδοσφαιρίστριες που αγωνίζονται στις εθνικές τους ομάδες ή στις μεγάλες κατηγορίες από χώρες διαφόρων επιπέδων, ανάμεσα τους και οι πιο αναπτυγμένες, όπως οι Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Σουηδία και ΗΠΑ. Πηγή: ΚΥΠΕ


Comments

comments

Σχετικά με τον Συγγραφέα