Start-ups – Πώς να ξεκινήσεις τη δική σου επιχείρηση

Start-ups – Πώς να ξεκινήσεις τη δική σου επιχείρηση


 

Της Νατάσας Ευριπίδου

 

Οι νεοφυείς επιχειρήσεις ή αλλιώς τα start-ups, έχουν μπει για τα καλά στην κυπριακή κοινωνία, με παραδείγματα που ήδη έχουν επιτυχίες στην αγορά.  Τι σημαίνει όμως ο όρος Start-up;  Είναι μια οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα (η πρώτη εταιρική μορφή υλοποίησης μιας ιδέας) η οποία έχει τρία βασικά χαρακτηριστικά: Είναι νέα, είναι καινοτόμος και έχει ταχεία ανάπτυξη ή έχει προοπτικές ταχείας ανάπτυξης. «Μπορούμε όλοι να κάνουμε τα όνειρα μας πραγματικότητα και να κάνουμε τη δική μας νεοφυή επιχείρηση», τονίζει στο ΕυρωΚέρδος  ο Παγκράτιος Βανέζης, Principal και Επικεφαλής Επιχειρηματικότητας και Νεοφυών Επιχειρήσεων KPMG Κύπρου. Η προϋπόθεση, σύμφωνα με τον κ. Βανέζη, είναι να αλλάξουμε κουλτούρα και να θυμηθούμε πως σκεφτόμασταν όταν ήμασταν παιδιά.  Το επιχειρηματικό οικοσύστημα της Κύπρου τα τελευταία τέσσερα χρόνια σύμφωνα με τον κ. Βανέζη, παρουσιάζει σημαντικές βελτιώσεις και σε αυτό, συνέτεινε η οικονομική κρίση από την οποία ολοένα και περισσότεροι προσπαθούν να ξεφύγουν με ιδέες που τελικά είναι η λύση για την ανάπτυξη.  Αρκετοί οργανισμοί,  τράπεζες και επενδυτές που αποτελούν τους επιχειρηματικούς αγγέλους, επισημαίνει ο κ. Βανέζης, μπήκαν γερά στο κομμάτι που λέγεται νεανική επιχειρηματικότητα. Η KPMG σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ανοιχτή σε ιδέες  νεοφυών επιχειρήσεων και ο ρόλος της είναι να βοηθήσει τους εμπνευστές της ιδέας με σωστή οργάνωση για να λάβουν για χρηματοδότησή τους από τα συγχρηματοδοτούμενα κονδύλια. «Στόχος μας και όραμά μας στην KPMG, είναι να μην απορρίπτονται οι ιδέες. Δεν υπάρχει καλή ή κακή ιδέα, αλλά μπορεί να μην είναι η κατάλληλη στιγμή για να εφαρμοστεί και θα πρέπει κανείς να είναι διατεθειμένος να παλέψει μέχρι να πάρει σάρκα και οστά η ιδέα του».  Ως προς τους τομείς στους οποίους θα μπορούσαν να αναπτυχθούν οι νεοφυείς επιχειρήσεις ο κ. Βανέζης αναφέρεται στην τεχνολογία, στην υγεία, στην αυτοκινητοβιομηχανία καθώς και στα χρηματοοικονομικά.

Δύο ιδέες που έγιναν επιχείρηση

Μερικά από τα επιτυχημένα παραδείγματα start-ups που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο είναι το at your service και το foody, που δημιουργήθηκαν μέσα από τις προσωπικές ανάγκες των εμπνευστών των ιδεών που ήταν φίλοι. Ο Αργύρης Αργυρού και ο Μιχάλης Οικονόμου, μας δείχνουν το δρόμο για να επιτύχει κανείς τη δική του νεοφυή επιχείρηση. «Στόχος μας, είναι να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τα δύο αυτά Projects, να προσθέτουμε στην ομάδα μας εξαιρετικά άτομα και μέσα στο 2017 να ξεκινήσουμε και το επόμενο μας έργο», υποστηρίζουν.

 

AtYourService- Αγορά υπηρεσιών μέσω ίντερνετ

Αργύρης Αργυρού

«Μεγάλη πρόκληση ήταν να κερδίσουμε την αξιοπιστία του κόσμου. Οι περισσότερες προσπάθειες που είχαν γίνει για αγορές με βάση το internet στο παρελθόν ήταν περισσότερο σαν χόμπι και αυτό είχε αφήσει την αίσθηση ότι οι επιχειρήσεις με βάση το internet στην Κύπρο δεν είναι σοβαρές»

Ο Αργύρης Αργυρού, περιγράφει ότι το AtYourService, δημιουργήθηκε από την ανάγκη του πριν 5 χρόνια όταν μετακόμιζε σε νέο διαμέρισμα για να βρει υπηρεσίες όπως συνεργεία καθαρισμού και μάστορες. «Για να βρω αυτούς τους Επαγγελματίες έπρεπε να ρωτήσω συγγενείς και φίλους, να μάθω ποιος είναι καλός Επαγγελματίας (και τα σχόλια συνήθως ήταν αντικρουόμενα). Και αφού έπαιρνα την τιμή δεν ήμουν ποτέ σίγουρος εάν αυτή ήταν καλή. Την ίδια περίοδο κάποιοι φίλοι οργάνωναν το γάμο τους και σε συζητήσεις μαζί τους είδα ότι αντιμετώπιζαν ακριβώς τα ίδια προβλήματα. Σαν άτομο μου αρέσει πάντοτε να βλέπω τα πράγματα θετικά και να ψάχνω να βρίσκω λύσεις και γι αυτό όπως σκεφτόμουν την κατάσταση μου ήρθε η ιδέα για τη δημιουργία μας online Αγοράς Υπηρεσιών – του AtYourService»

Οι δυσκολίες και η επιμονή

Αντιμετωπίσαμε και συνεχίζουμε καθημερινά πολλές δυσκολίες αφού προφανώς το δικό μας εγχείρημα ήταν και αρκετά μεγάλο. Σημειώνουμε τρεις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε και πως τις ξεπερνάμε. Η πρώτη είναι το να φέρουμε τους πελάτες και τους Επαγγελματίες online. Από την πλευρά των πελατών πιστεύαμε ότι θα ήταν πιο εύκολο αφού προσφέρουμε λύση σε ένα πραγματικό πρόβλημα αλλά από την πλευρά των Επαγγελματιών δεν είμασταν και τόσο σίγουροι. Όταν ξεκινούσαμε λοιπόν δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι π.χ. ένας ελαιοχρωματιστής θα είχε τη δυνατότητα να δίνει την προσφορά του online και προγραμματίζαμε παράλληλη λειτουργία τηλεφωνικού κέντρου. Σήμερα σε ανάλογες εργασίες δίνονται 5 προσφορές μέσα στις πρώτες 24 ώρες. Αυτό προσωπικά με εντυπωσιάζει κάθε φορά που το σκέφτομαι. Το πως το καταφέραμε αυτό είναι 50% τύχη και 50% σκληρή και μεθοδική δουλειά. Τύχη γιατί ξεκινήσαμε το AtYourService στην περίοδο που μπήκε η οικονομική κρίση και έτσι οι περισσότερες Εταιρείες και Επαγγελματίες είχαν μείωση στη δουλειά τους την οποία προσπαθούσαν να αντιμετωπίσουν. Σκληρή και μεθοδική δουλειά γιατί ακόμη και σήμερα επικοινωνούμε με εκατοντάδες ή μάλλον χιλιάδες Εταιρείες και Επαγγελματίες κάθε μήνα μέσω τηλεφώνου, email και προσωπικών συναντήσεων και τους βοηθούμε να φτιάξουν την online παρουσία τους και να βρουν πελάτες στο AtYourService. Η δεύτερη μεγάλη πρόκληση ήταν να κερδίσουμε την αξιοπιστία του κόσμου. Οι περισσότερες προσπάθειες που είχαν γίνει για αγορές με βάση το internet στο παρελθόν ήταν περισσότερο σαν χόμπι και αυτό είχε αφήσει την αίσθηση ότι οι επιχειρήσεις με βάση το internet στην Κύπρο δεν είναι σοβαρές.

Πως καταφέραμε να βγάλουμε αυτή τη «ρετσινιά»;  Δίνοντας έμφαση στην Εξυπηρέτηση Πελατών. Ακόμη και σε περιπτώσεις που ο Πελάτης ή ο Επαγγελματίας δεν καταφέρνει να βρει αυτό που θέλει, προσπαθούμε να είμαστε δίπλα του σε κάθε βήμα και να τον βοηθάμε πραγματικά. «Αυτό προσωπικά πιστεύω ότι έκανε τη διαφορά αφού πολύ συχνά οι πελάτες εκπλήσσονται με τη βοήθεια και την ειλικρίνεια της ομάδας – και αυτό μας βοηθά πολύ στο να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους», εξηγεί ο Αργύρης Αργυρού. Στη συνέχεια ήρθαν πολλές διακρίσεις και βραβεία (επιδότηση από πρόγραμμα καινοτομίας, Νίκη στο Startup Live Cyprus, Βραβείο InBusiness, Βραβείο Watify, Υποψηφιότητα για βραβεία καινοτομίας ΟΕΒ) οι οποίες σίγουρα βοήθησαν σε αυτό τον τομέα. Τέλος, μια από τις μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε είναι η συνέχιση της ανάπτυξης. Όπως είπαμε το AtYourService ξεκίνησε τη λειτουργία του πριν 4.5 Χρόνια και από τότε έχουμε συνεχόμενη ανάπτυξη 10% ανά μήνα. Αυτό είναι κάτι πολύ δύσκολο, αφού πολύ συχνά φτάνουμε στα όρια μιας αγοράς και για να συνεχίσουμε να μεγαλώνουμε πρέπει να εξελισσόμαστε με βάση τα δεδομένα της αγοράς. Αυτό νομίζω ότι είναι και η μεγαλύτερη πρόκληση για το μέλλον του AtYourService αφού έχουμε στα πλάνα μας τεράστιες αλλαγές για το 2017.

 

Foody – On line παραγγελία φαγητού

Μιχάλης Οικονόμου

«Αν θέλετε να φτιάξετε το δικό σας startup μην ερωτευτείτε τη δική σας ιδέα αλλά ερωτευτείτε το πρόβλημα, το οποίο προσπαθείτε να λύσετε».

Η ιστορία του foody είναι λίγο πιο «πεζή», περιγράφει στο ΕυρωΚέρδος ο Μιχάλης Οικονόμου. «Η online παραγγελία φαγητού είναι κάτι που κάναμε όλα τα μέλη της ομάδας στη διάρκεια των σπουδών μας.  Πολύ συχνά συζητούσαμε πόσο μεγάλο πρόβλημα είναι η μη ύπαρξη ανάλογης πλατφόρμας στην Κύπρο και λέγαμε μεταξύ σοβαρού και αστείου ότι θα την φτιάξουμε εμείς όταν βρούμε χρόνο. Κοντά στο τέλος του 2015 παρουσιάστηκε η ευκαιρία να φτιάξουμε αυτή την πλατφόρμα και παρόλο που δεν είχαμε χρόνο, η ιδέα μας κέρδισε και αποφασίσαμε να φτιάξουμε το foody».

Ο ανταγωνισμός και η εξυπηρέτηση

Στο foody η βασική δυσκολία που αντιμετωπίσαμε ήταν ο τεράστιος ανταγωνισμός. Μέσα σε περίοδο 6 μηνών είχαν ξεκινήσει 10 ιστοσελίδες παραγγελίας φαγητού (κάποιες πριν και κάποιες μετά από το foody). Ο στόχος μας για το foody ήταν από την αρχή ξεκάθαρος. Το foody να είναι ο πιο εύκολος τρόπος παραγγελίας. Με βάση αυτό φτιάξαμε ολόκληρη την εμπειρία παραγγελίας μέσω του foody και με βάση τα αποτελέσματα αλλά και τα σχόλια που λαμβάνουμε καθημερινά ήταν ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες τις επιτυχίας.

Πέραν από την ιστοσελίδα, στο foody δίνουμε τεράστια έμφαση στην εξυπηρέτηση του πελάτη. Ο στόχος μας είναι σε κάθε επαφή με τον πελάτη, ο πελάτης όχι μόνο να μείνει πλήρως ευχαριστημένος αλλά να πει «αυτή είναι η καλύτερη εμπειρία που είχα στη ζωή μου» σαν customer service. Αφού το βάλαμε αυτό σαν στόχο, όλες μας οι ενέργειες έγιναν και γίνονται με βάση αυτό το στόχο και καθημερινά νιώθουμε περήφανοι με τα αποτελέσματα. Πριν 2 περίπου μήνες είχε γίνει παράπονο σε ένα σχετικό γκρουπ στο facebook που έλεγε ότι το άτομο παράγγειλε από συγκεκριμένο εστιατόριο μέσω foody και η παραγγελία του καθυστέρηση πάρα πολύ να παραδοθεί. Είδαμε αυτό το μήνυμα περίπου 35 λεπτά μετά που είχε αναρτηθεί και σε αυτό το διάστημα είχε λάβει 10 απαντήσεις από άτομα που δεν γνωρίζω εγώ ή άλλο μέλος της ομάδας τα οποία έλεγαν ότι παραγγέλνουν πολύ συχνά από το foody και ότι ποτέ δεν είχαν πρόβλημα – και εξηγούσαν τη διαδικασία παραγγελίας.  Συνολικά νομίζω αυτό το post έλαβε 50 απαντήσεις – όλες προς υποστήριξη του foody μέσα σε 24 ώρες. Η επένδυση στην βελτίωση της εμπειρίας μέσω της ιστοσελίδας και το εξαιρετικό Customer Service, είναι καθοριστικά για μια επιτυχή πορεία.

Το μυστικό της επιτυχίας

Σκληρή και Μεθοδική δουλειά. Δεν πιστεύω ότι μπορεί να υπάρχει επαναλαμβανόμενη επιτυχία χωρίς αυτά τα δύο συστατικά. Πέραν από αυτό, σαν ομάδα μας αρέσει να μαθαίνουμε και να βελτιωνόμαστε συνεχώς. Έχουμε φτιάξει ολόκληρη φιλοσοφία μπορώ να πω βασισμένη στη δίψα μας για μάθηση.

Πόσο εύκολο είναι για κάποιον να εφαρμόσει μια νεοφυή επιχείρηση;

Εύκολο σίγουρα δεν είναι. Το να φτιάξεις μια startup σήμερα είναι πολύ δύσκολο – αρκετά πιο δύσκολο από μια μικρομεσαία επιχείρηση αφού ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγαλύτερος. Είναι δύσκολος ο δρόμος! Κάθε μέρα/εβδομάδα/μήνας που περνά έχει τα σκαμπανεβάσματα και τις προκλήσεις της. Δεν νομίζω φυσικά να υπάρχει άλλος τρόπος να φτιάξεις κάτι καλό.

Τι συμβουλεύετε όσους έχουν μια ιδέα;

Αν θέλετε να φτιάξετε το δικό σας startup μην ερωτευτείτε τη δική σας ιδέα – αλλά ερωτευτείτε το πρόβλημα το οποίο προσπαθείτε να λύσετε. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να γνωρίζετε πολύ καλά το πρόβλημα, να νιώθετε τον πόνο που προκύπτει από το πρόβλημα αυτό και να έχετε πραγματική δίψα για να βρείτε τη σωστή λύση σε αυτό το πρόβλημα η οποία στο 99.9% είναι διαφορετική από την ιδέα που έχετε τώρα στο μυαλό.  Αφού λοιπόν ερωτευτείτε το πρόβλημα, το επόμενο βήμα είναι να ξεκινήσετε να λέτε το πρόβλημα και την ιδέα σας για λύση για να δείτε τις αντιδράσεις των άλλων ατόμων και να ακούσετε εισηγήσεις οι οποίες θα σας φέρουν πιο κοντά στην ιδανική λύση.


Comments

comments

Tags: cyprus, startups

Σχετικά με τον Συγγραφέα