Το Startups4Peace ενθαρρύνει τις δικοινοτικές νεοφυείς επιχειρήσεις

Το Startups4Peace ενθαρρύνει τις δικοινοτικές νεοφυείς επιχειρήσεις


Το Startups4Peace, το πρόγραμμα που στοχεύει να φέρει κοντά ανθρώπους με επιχειρηματικές ιδέες κι από τις δύο κοινότητες της Κύπρου, διοργανώνεται φέτος για τρίτη συνεχή χρονιά.

Η εναρκτήρια εκδήλωση του διαγωνισμού πραγματοποιήθηκε σήμερα στον πολυχώρο «Γκαράζ» στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές -την Πρεσβεία της Φινλανδίας στην Κύπρο, το Startup Cyprus, το ΚΕΒΕ, το Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο και το Slush, το μεγαλύτερο φεστιβάλ στην Ευρώπη για start-ups – το πρόγραμμα θα παρέχει κίνητρα, γνώσεις και τα μέσα σε όσους επιλεγούν, προκειμένου να δουν την ιδέα τους να γίνεται πραγματικότητα.

Στόχος, όπως αναφέρθηκε στην εναρκτήρια εκδήλωση, είναι η ενθάρρυνση δικοινοτικών καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών και η αύξηση των επαφών μεταξύ ε/κ και τ/κ start-ups, βοηθώντας νέους επιχειρηματίες να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους, αξιοποιώντας την κυπριακή και φινλανδική εμπειρογνωμοσύνη.

«Στόχος μας τώρα είναι να συγκεντρώσουμε ανθρώπους και επιχειρηματίες από τις δύο κοινότητες και να τους εμπνεύσουμε να δημιουργήσουν κοινές νεοφυείς επιχειρήσεις», είπε ο Πρέσβης της Φινλανδίας στην Κύπρο, Timo Heino, μιλώντας στην εκδήλωση.

«Η συνταγή είναι βασικά απλή: Δημιουργικότητα, έμπνευση, ανοιχτό μυαλό, συνεργασία», ανέφερε.

«Όμως, όπως είδαμε, αυτό δεν είναι αρκετό. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι στις πρώτες φάσεις τους οι νεοφυείς επιχειρήσεις χρειάζονται υποστήριξη και αυτό ακριβώς είναι που θα κάνουμε», σημείωσε.

Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι ο διαγωνισμός θα αποτελέσει ένα βήμα προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός καλύτερου μέλλοντος για τις δύο κοινότητες και της επανένωσης του νησιού.

Ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Φειδίας Πηλείδης σημείωσε πως «η δημιουργία ενός δικοινοτικού οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων και η δημιουργία δικοινοτικών νεοφυών επιχειρήσεων που θα φέρνουν σε επαφή τους νέους από τις δύο κοινότητες πριν από τη λύση θα αποδειχθεί τεράστιας σημασίας μετά τη λύση, καθώς η εμπιστοσύνη, η συνεργασία και τα κοινά οικονομικά συμφέροντα θα είναι απαραίτητα για τη βιωσιμότητα της λύσης».

Η επανένωση, όπως είπε, θα δώσει στην Κύπρο μια μοναδική ευκαιρία να επανασχεδιάσει και να εισαγάγει νέες πολιτικές και μέτρα που θα ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα και γενικά τον επιχειρηματικό τομέα. «Εάν κατορθώσουμε να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο που θα ευνοεί την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, η Κύπρος θα μετατραπεί σε κέντρο επιχειρηματικής δραστηριότητας τόσο για τις ξένες όσο και για τις εγχώριες επιχειρήσεις», σημείωσε.

Ο Πρόεδρος του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου Φικρί Τορός σημείωσε πως «η επανένωση του νησιού θα φέρει τεράστια οικονομικά οφέλη και στις δύο κοινότητες», επισημαίνοντας ότι «η σημερινή κατάσταση αποτελεί σοβαρό εμπόδιο για την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του νησιού».

Τόνισε ότι «η επανένωση όχι μόνο θα ενισχύσει τους οικονομικούς τομείς, αλλά θα προσφέρει και νέες ευκαιρίες. Μια ανασχεδιασμένη τουριστική στρατηγική, το άνοιγμα νέων αγορών για το εμπόριο, τη βιομηχανία και τη ναυτιλία, νέες επενδυτικές ευκαιρίες και η υλοποίηση του έργου για το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο είναι μόνο πολύ λίγα παραδείγματα τέτοιων ευκαιριών».

«Μια πολιτικά σταθερή Κύπρος έχει τη δυνατότητα να γίνει διεθνής κόμβος για την επιχειρηματικότητα, το εμπόριο και τη ναυτιλία», είπε ο κ. Τορός.

Οι λεπτομέρειες για το διαγωνισμό, την επιλογή των φιναλίστ και τα εργαστήρια στα οποία θα συμμετάσχουν, καθώς και η διαδικασία για την επιλογή των νικητών και την προετοιμασία τους για να συμμετάσχουν στο Slush, που θα πραγματοποιηθεί στο Ελσίνκι της Φινλανδίας μεταξύ 30 Νοεμβρίου και 1 Δεκεμβρίου, αναλύθηκαν από την Σταυριάνα Κοφτερός, εκ των ιδρυτικών μελών του Startup Cyprus, και τον Tunch Yalgin, μέλος του Startup Cyprus.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους μέχρι τις 26 Ιουνίου στην ιστοσελίδα www.startups4peace.com


Comments

comments

Tags: cyprus, startup

Σχετικά με τον Συγγραφέα