Στη Βουλή εντός του 2017 τα Ν/Σ για μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας

Στη Βουλή εντός του 2017 τα Ν/Σ για μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας


 


Η Κυβέρνηση πριν το τέλος του χρόνου θα επανακαταθέσει στη Βουλή τροποποιημένα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, από το βήμα του συνεδρίου του Economist, σημειώνοντας παράλληλα σε ό,τι αφορά γενικότερα την οικονομία ότι οι προσπάθειες απέδωσαν καρπούς και η Κύπρος εξήλθε από το πρόγραμμα νωρίτερα από ό,τι ολόκληρη η διεθνής κοινότητα ανέμενε, ενώ σήμερα, μετά από 22 διαδοχικές υποβαθμίσεις της οικονομίας, βρίσκεται ένα μόλις βήμα πριν την επενδυτική βαθμίδα.

«Η καλύτερη αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας, η εισαγωγή του ΓεΣΥ και ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας υπηρεσίας όσο και η διασφάλιση της βιωσιμότητας του κρατικού μισθολογίου βρίσκεται επίσης ψηλά στο μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα», ανέφερε στην ομιλία του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

«Προς το σκοπό αυτό», πρόσθεσε, «η κυβέρνηση θα επανακαταθέσει στη Βουλή πριν το τέλος του χρόνου αναθεωρημένα νομοσχέδια και μιλώ για τα έξι νομοσχέδια που εκσυγχρονίζουν το δημόσιο τομέα, τη δημόσια υπηρεσία, καταργούν αν θέλετε και περιορίζουν στο ελάχιστο τη γραφειοκρατία, δημιουργούν συνθήκες αξιοκρατίας, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για παραγωγικότητα των δημοσίων λειτουργών».

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως η κυβέρνηση μετά την ανάληψη των καθηκόντων της έλαβε τις απαραίτητες αποφάσεις για αποκατάσταση της αξιοπιστίας του κράτους και των δημοσίων οικονομικών, υπενθυμίζοντας πως το δημοσιονομικό έλλειμμα εξαλείφθηκε από το πρώτο χρόνο.

Όπως είπε, πριν το 2013 η κυβέρνηση παρουσίαζε δημοσιονομικό ελλείμματα €1 δις ετησίως, τα δημόσια οικονομικά παρουσιάζουν αυτή τη στιγμή πρωτογενές πλεόνασμα €429 εκατομμυρίων.

«Οι προσπάθειες απέδωσαν καρπούς, η Κύπρος εξήλθε από το πρόγραμμα νωρίτερα από ό,τι ολόκληρη η διεθνής κοινότητα ανέμενε», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και συμπλήρωσε: «Μετά από 22 διαδοχικές υποβαθμίσεις της οικονομίας, σήμερα βρισκόμαστε πλέον ένα μόλις βήμα πριν την επενδυτική βαθμίδα και το κράτος μπορεί πλέον να απευθύνεται για δανεισμό στις διεθνείς αγορές με δανειστικά επιτόκια που βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα από της ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Η κυπριακή οικονομία βαδίζει σε τρίτη συνεχόμενη χρονιά σταθερής ανάπτυξης που σήμερα βρίσκεται στο 3.5% του ΑΕΠ, έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης της ΕΕ.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναγνώρισε ωστόσο πως παρά την πρόοδο παραμένει η βασική πρόκληση των κόκκινων δανείων στον τραπεζικό τομέα.

Όπως είπε, ο τραπεζικός μας τομέας έχει αναδιαρθρωθεί, έχει ανακεφαλαιοποιηθεί μέσω κυρίως ιδιωτικών κεφαλαίων ξένων επενδυτών, αν θέλετε, με αποτέλεσμα να είναι σήμερα μικρότερος, καλύτερα κεφαλαιοποιημένος, με αποτελεσματικότερη εποπτεία.

«Είναι προφανές», σημείωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «πως ο τραπεζικός τομέας έχει και άλλες προκλήσεις να αντιμετωπίζει, η μεγαλύτερη των οποίων αφορά το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που αν και σε απόλυτους αριθμούς έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος, ως ποσοστό επί των δανείων παραμένει υψηλός».

Επεσήμανε ωστόσο πως η δυνατότητα των δανειοληπτών για εξυπηρέτηση των δανείων τους θα βελτιώνεται καθώς η ανάπτυξη της οικονομίας θα εδραιωθεί.

Εξάλλου, για την ανεργία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως αυτή μειώθηκε από το 16% το 2013 σε λιγότερο από 11% και ειδικότερα βρισκόταν στο 10,3% τον Σεπτέμβριο.

Δεν παραγνωρίζουμε ότι η ανεργία παραμένει υψηλή, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων, και γι’ αυτό και κυρίαρχο είναι να εργαστούμε ώστε να επιστρέψουμε στα επίπεδα προς της κρίσης, πρόσθεσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ


Comments

comments

Σχετικά με τον Συγγραφέα