Στην Ολομέλεια τα νομοσχέδια για αυτονόμηση νοσοκομείων και ΓΕΣΥ

Στην Ολομέλεια τα νομοσχέδια για αυτονόμηση νοσοκομείων και ΓΕΣΥ


Στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, στις 16 Ιουνίου, παραπέμπονται τα τρία νομοσχέδια που αφορούν την αυτονόμηση των νοσοκομείων και του ΓΕΣΥ, για ψήφιση, όπως αναφέρθηκε σήμερα σε συνεδρία της Επιτροπής Υγείας της Βουλής.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί, όπως είπε, «σήμερα ολοκληρώθηκε μία μακρά και επίπονη διαδικασία στα πλαίσια της Επιτροπής Υγείας της Βουλής για τα θέματα της μεταρρύθμισης του τομέα της υγείας, της αυτονόμησης, των εργασιακών ζητημάτων της αυτονόμησης και του ΓΕΣΥ».

Ενώπιον της Επιτροπής, ο κ. Παμπορίδης είπε ότι πρόθεση της Κυβέρνησης μέσω της μεταρρύθμισης του τομέα της υγείας είναι τα δημόσια νοσηλευτήρια σε καθεστώς ΓΕΣΥ να είναι η ναυαρχίδα της υγείας.

Τόνισε, παράλληλα, ότι η Κυβέρνηση θα στηρίξει τα δημόσια νοσηλευτήρια, για τυχόν ελλείμματα, για τα πρώτα πέντε χρόνια λειτουργίας του ΓΕΣΥ, αλλά θα υπάρχει αυστηρός έλεγχος και επιτήρησης της σωστής εκμετάλλευσης των πόρων που απορροφούνται από το ΓΕΣΥ προκειμένου να αποφασιστεί αν χρειάζονται ενίσχυση για κάλυψη ελλειμμάτων.

Σημείωσε ότι δεν θα δίνουν λευκή επιταγή σε οποιοδήποτε να κατασπαταλά δημόσιο χρήμα.

Όσον αφορά τις συνεισφορές, ο Υπουργός Υγείας ενώπιον της Επιτροπής Υγείας της Βουλής είπε ότι στην πρώτη φάση που αρχίζει την 1η Μαρτίου 2019 και αφορά την εξωνοσοκομειακή περίθαλψη, οι εργαζόμενοι θα καταβάλλουν το 1,70% του μισθού, οι εργοδότες 1,85 %, το κράτος 1,65%, οι αυτοεργοδοτούμενοι 2,55%, οι συνταξιούχοι, οι εισοδηματίες και αξιωματούχοι 1,70%.

Στη δεύτερη φάση, συνέχισε, που θα εφαρμοστεί την 1 Μαρτίου 2020 και θα αφορά την  εξωνοσοκομειακή και ενδονοσοκομειακή περίθαλψη μέχρι την πλήρη εφαρμογή του ΓΕΣΥ, οι εργαζόμενοι θα καταβάλλουν το 2,65% του μισθού τους, οι εργοδότες το 2,9%, το κράτος, το 4,7%, οι αυτοεργοδοτούμενοι το 4% και οι συνταξιούχοι, εισοδηματίες και αξιωματούχοι το 2,65%.


Comments

comments

Tags: cyprus, gesy

Σχετικά με τον Συγγραφέα