Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν η εξαγορά του Monsanto από τη Bayer

Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν η εξαγορά του Monsanto από τη Bayer


 


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι έχει αρχίσει εις βάθος έρευνα προκειμένου να αξιολογήσει την προτεινόμενη εξαγορά του αμερικανικού κολοσσού στον τομέα των σπόρων και ζιζανιοκτόνων, Monsato από τη γερμανική Bayer, εκφράζοντας ανησυχίες ότι η συγχώνευση ενδεχομένως να μειώσει τον ανταγωνισμό σε τομείς όπως τα ζιζανιοκτόνα, σπόρους και γεωργικά χαρακτηριστικά.

Η έρευνα γίνεται με βάση τους κοινοτικούς κανονισμούς για τις συγχωνεύσεις. Η εξαγορά ύψους $66 δισεκατομμυρίων είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο και στοχεύει να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη εταιρεία στον κλάδο σπόρων και ζιζανιοκτόνων στον κόσμο. Η Monsanto δέχεται επικρίσεις παγκοσμίως για παραγωγή γενετικά τροποποιημένων γεωργικών προϊόντων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της ΕΕ, η αρμόδια Επίτροπος για τον Ανταγωνισμό Μαργκέτ Βεστάγκερ ανέφερε σε δήλωσή της «πως οι σπόροι και τα ζιζανιοκτόνα είναι απαραίτητα για τους γεωργούς και εν τέλει τους καταναλωτές», για να προσθέσει πως «χρειάζεται να διασφαλίσουμε έναν αποτελεσματικό ανταγωνισμό, έτσι ώστε οι γεωργοί να έχουν πρόσβαση σε καινοτόμα προϊόντα, καλύτερη ποιότητα και επίσης να αγοράζουν προϊόντα σε ανταγωνιστικές τιμές».

«Και την ίδια στιγμή να διατηρήσουμε ένα περιβάλλον όπου οι επιχειρήσεις μπορούν να καινοτομούν και να επενδύουν σε βελτιωμένα προϊόντα», προσθέτει. Η προτεινόμενη εξαγορά θα δημιουργήσει τη μεγαλύτερη εταιρεία ζιζανιοκτόνων και σπόρων στον κόσμο και θα συνδυάζει δύο ανταγωνιστές με κορυφαία χαρτοφυλάκια σε μη επιλεκτικά ζιζανιοκτόνα, σπόρους, γεωργικά χαρακτηριστικά και ψηφιακή γεωργία».

Σύμφωνα με την ΓΔ Ανταγωνισμού, η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί σε βιομηχανίες που είναι ήδη συγκεντρωμένες παγκοσμίως, όπως φαίνεται από τις πρόσφατες συγχωνεύσεις των Dow και Dupont και Syngenta και ChemChina, στις οποίες η Επιτροπή παρενέβη για να προστατεύσει τον ανταγωνισμό προς όφελος των γεωργών και των καταναλωτών.

Η Κομισιόν εκφράζει προκαταρκτικά ανησυχίες ότι η προτεινόμενη εξαγορά θα μειώσει τον ανταγωνισμό σε αριθμό διαφορετικών αγορών, με αποτέλεσμα τις ψηλότερες τιμές, χαμηλότερη ποιότητα, λιγότερες επιλογές για τους γεωργούς και λιγότερη καινοτομία.


Comments

comments

Tags: bayer, europe

Σχετικά με τον Συγγραφέα