Στο ψηλότερο επίπεδο από το 2000 το οικονομικό κλίμα της Ευρωζώνης

Στο ψηλότερο επίπεδο από το 2000 το οικονομικό κλίμα της Ευρωζώνης

 


Στο ψηλότερο επίπεδο από το καλοκαίρι του 2000, αναρριχήθηκε ο δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην ευρωζώνη, που καταρτίζει το Ινστιτούτο ifo, ανερχόμενος στις 43,2 μονάδες από 37,0.

Σύμφωνα με το ifo, οι αναλυτές θεωρούν ότι η οικονομική κατάσταση συνεχίζει να βελτιώνεται, οι οικονομικές προσδοκίες είναι ελαφρώς θετικότερες και η δυναμική ανάκαμψη αναμένεται να συνεχιστεί.

«Η βελτίωση του οικονομικού κλίματος οφείλεται κατά κύριο λόγο στις πιο θετικές εκτιμήσεις των ειδικών σε Γαλλία και Ιταλία. Ο δείκτης αυξήθηκε, επίσης, κάπως στη Γερμανία. Στην Ολλανδία, αντίθετα, το κλίμα επιδεινώθηκε. Στα μεγάλα κράτη μέλη της ευρωζώνης, η οικονομική κατάσταση βελτιώθηκε. Η Ισπανία ήταν η μόνη εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα, παρόλο που οι οικονομικές προσδοκίες βελτιώθηκαν και εκεί», σύμφωνα με το ifo.

Σε ό,τι αφορά τους παράγοντες που οδηγούν σε αυτή την ανάκαμψη, το Ινστιτούτο σημειώνει ότι ένας αριθμός ειδικών που έλαβαν μέρος στην έρευνά του, υπέδειξαν την αύξηση της επενδυτικής δραστηριότητας και της ιδιωτικής κατανάλωσης, που αναμένεται να οδηγήσουν σε σημαντική ανάπτυξη τους προσεχείς μήνες.

Επιπρόσθετα αναμένεται αύξηση του εξωτερικού εμπορίου και πληθωρισμός 1,7% το 2018, μετά και την αύξηση 1,5% στις τιμές καταναλωτή την περασμένη χρονιά.

Λιγότεροι συμμετέχοντες στην έρευνα του ifo αναμένουν αύξηση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων. Παράλληλα η πρόσβαση σε τραπεζικά δάνεια αξιολογείται ως απαγορευτική σε μεγάλο βαθμό.

KΥΠΕ


Comments

comments

Σχετικά με τον Συγγραφέα