Στόχοι και κίνητρα: Το καύσιμο για τους μαθητές

Στόχοι και κίνητρα: Το καύσιμο για τους μαθητές

 


Του Κυριάκου Κλεάνθους, Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΜΑ)

 

Κάθε νέα αρχή που κάνει ο άνθρωπος ξεκινά με κάποια όνειρα, κάποιους στόχους που πρέπει να επιτευχθούν. Αυτό συμβαίνει συνεχώς στην καθημερινότητα μας είτε όταν ξεκινάμε μία δίαιτα και λέμε θα χάσουμε τόσο βάρος, είτε ξεκινάμε γυμναστήριο με στόχο να είμαστε πιο γυμνασμένοι για το καλοκαίρι, είτε ξεκινάμε σε μία καινούρια εργασία και βάζουμε τους δικούς μας στόχους ανέλιξης και οικονικών απολαβών. Ο άνθρωπος λοιπόν έχει ανάγκη από κίνητρο, από στόχους, από έναν μπούσουλα που θα τον οδηγεί κάπου για να μην χαθεί και να έχει κάτι μετρήσιμο να αναμένει.

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τα παιδιά μας, τους μαθητές μας που ξεκίνησαν πρόσφατα μία νέα σχολική χρονιά, για κάποιους απλά μία ακόμη σχολική χρονιά, για κάποιους άλλους όμως την τελευταία τους και καθοριστική για την πρόσβαση τους σε κάποιο Πανεπιστήμιο σε Κύπρο, Ελλάδα ή άλλη χώρα του εξωτερικού.

Και στις δύο προαναφερθείσες περιπτώσεις, ο μαθητής και η μαθήτρια έχουν ανάγκη από στόχους. Έχουν ανάγκη από ένα κίνητρο που θα τους κινητοποιεί κάθε πρωί να πάνε σχολείο, να πάνε στα φροντιστήρια τους και να συνεχίσουν με το διάβασμα τους. Έχουν ανάγκη όλη αυτή η διαδικασία που ακολουθούν με τη σωρεία των φροντιστηρίων και των λοιπών ασχολιών τους τα απογεύματα και τα Σαββατοκύριακα να έχουν νόημα και μία κατάληξη. Το να γίνονται όλα αυτά μηχανικά και απλά για να γίνονται δεν έχουν και τόση χρησιμότητα, παρά μόνο όταν αντιληφθεί ο μαθητής ότι υπάρχει ένα βαθύτερο νόημα και είναι όλα αυτά τα απαραίτητα βήματα που θα οδηγήσουν στον τελικό στόχο.

Δεν είναι λίγες οι φορές που άριστοι μαθητές απέτυχαν στις και στις Παγκύπριες εξετάσεις προς έκπληξη των ίδιων και των οικείων τους, γιατί ακριβώς δεν είχαν ξεκαθαρίσει ποια ήταν η επιθυμία τους, ποιο ήταν το ιδανικό για τους ιδίους ως επιλογή σπουδών. Όταν ένας τελειόφοιτος μαθητής ξεκινά την τελευταία τάξη στο Λύκειο (ή στην Τεχνική Σχολή)  χωρίς συγκεκριμένο, μετρήσιμο και ρεαλιστικό στόχο ή στόχους, έχει ως αποτέλεσμα έλλειψη σοβαρού κινήτρου και ίσως «μείνει από καύσιμα» στον αγώνα που κάνει.

Το ίδιο ισχύει και για τους μαθητές των υπολοίπων τάξεων του Λυκείου, όπου εκεί κτίζονται ουσιαστικά οι βάσεις και γίνεται η προετοιμασία για την τελευταία τάξη και τις εξετάσεις πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση Κύπρου, Ελλάδας ή και εξωτερικού. Εάν ένας μαθητής γνωρίζει τα δεδομένα και θέτει από νωρίς στόχους για το ακαδημαϊκό του μέλλον, που με τη σειρά του θα τον οδηγήσει στο επαγγελματικό του μέλλον, τότε έχει κάνει ήδη το πρώτο σημαντικό βήμα για την επιτυχία. Όταν γνωρίζει ότι μπορεί να πετύχει αυτό που θέλει μέσα από καλές επιδόσεις και διάβασμα, τότε αποκτά νόημα για τον ίδιο το πρωινό ξύπνημα, η παρακολούθηση των μαθημάτων στο σχολείο και στη συνέχεια στα φροντιστήρια του.

Κάνοντας ένα πλάνο με τον Σύμβουλο Επαγγελματικού Προσανατολισμού και χαράζοντας μία στρατηγική με έναν μαθητή της Α’ και Β’ τάξης Λυκείου, όπου προσμετρούνται τα ενδιαφέροντα, η προσωπικότητα, οι εργασιακές αξίες και ο οικογενειακός περίγυρος του μαθητή, τότε ο μαθητής αντιλαμβάνεται πιο εύκολα την αναγκαιότητα του σχολείου και τη χρησιμότητα του. Είναι πολλές οι περιπτώσεις μαθητών που όταν έθεσαν από κοινού με τον Σύμβουλο τη στρατηγική τους για το ακαδημαϊκό τους μέλλον που ανέβασαν κατακόρυφα επιδόσεις στο σχολείο και πέτυχαν τον στόχο τους.

Και αξιοπρόσεκτο είναι το γεγονός ότι τα πλείστα από όσα λέει ο Σύμβουλος μέσα σε μία επιστημονικά  βασισμένη και έγκυρη συμβουλευτική διαδικασία, τα λένε και οι γονείς χωρίς ιδιαίτερες διαφορές. Ο έφηβος όμως θα ακούσει και θα ακολουθήσει πιστά αυτά που του λέει ένας τρίτος, με αποτέλεσμα να μπορέσει να τα εφαρμόσει και να τα αφομοιώσει πολύ πιο εύκολα.

Δώστε λοιπόν στα παιδιά σας την ευκαιρία να θέσουν στόχους και να αποκτήσουν κίνητρα. Να ξέρουν που οδεύουν, να γνωρίζουν γιατί κάθε μέρα πρέπει να πηγαίνουν σχολείο και γιατί πρέπει να αποδώσουν τα μέγιστα, είτε θα πάνε σε δημόσια Πανεπιστήμια είτε σε άλλα του εξωτερικού, ενώ θα πρέπει από νωρίς να λαμβάνονται οι σωστές αποφάσεις για το ποια μαθήματα θα εξυπηρετήσουν καλύτερα τους στόχους αυτούς πριν να είναι ήδη αργά.

Πηγή: Έντυπο Περιοδικό Ευρωκέρδος


Comments

comments

Categories: Απόψεις

Σχετικά με τον Συγγραφέα