Στόχος «Ονησίφορος» και αμφισβητήσεις

Στόχος «Ονησίφορος» και αμφισβητήσεις

 


Του Δρα Αντώνη Στ. Στυλιανού, Λέκτορας Νομικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, LL.BLaw (Bristol), Ph.D in Law – International Law and Human Rights (Kent), Διευθυντής Μονάδας Νομικής Κλινικής Πανεπιστημίου Λευκωσίας

 

Η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζοντας κανονικά τους ενεργειακούς σχεδιασμούς προχωρά μέσω της κοινοπραξίας TOTAL / ENI στην διερευνητική γεώτρηση στο Οικόπεδο 11 στο στόχο «Ονησίφορος Δυτικά 1». Η εγκατάσταση του πλοίου – γεωτρύπανου West Capella που έφτασε τηρώντας επακριβώς τα καθορισθέντα χρονοδιαγράμματα έχει πραγματοποιηθεί με επιτυχία πάνω από τον στόχο και αναμένεται η κάθοδος του γεωτρύπανου στο στόχο στο χρονικό διάστημα που ακολουθεί.

Πέραν του πλοίου – γεωτρύπανου West Capella, στην ευρύτερη περιοχή πραγματοποιούνται σεισμογραφικές έρευνες από το Ramform Hyperion για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίες αναμένονται να ολοκληρωθούν στις αμέσως επόμενες μέρες, για να ξεκινήσει η καθ’ εαυτή γεώτρηση που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε διάστημα 50 – 60 ημερών. Η γεώτρηση κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική, αφού πραγματοποιείται για πρώτη φορά σε πετρώματα και δομές που προσομοιάζουν με εκείνα του υπερκοιτάσματος «Ζορ» στην Αιγυπτιακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και αρκετά κοντά στα όρια της Αιγυπτιακής με την Κυπριακή ΑΟΖ.

Το West Capella έχει σταθεροποιηθεί σε απόσταση 102,7 ναυτικών μιλίων από το λιμάνι της Λεμεσού, σε απόσταση μάλιστα 23,1 ναυτικά μίλια από το πλοίο – γεωτρύπανο SAIPEM 10000 που πραγματοποιεί νέα γεώτρηση στην ΑΟΖ της Αιγύπτου (τα όρια της οποίας απέχουν μόλις 6 ναυτικά μιλιά από τα όρια της Κυπριακής ΑΟΖ) σε άλλο σημείο του κοιτάσματος «Ζορ». Στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου υπάρχει μεγάλη δραστηριότητα όσον αφορά τις ενεργειακές εξελίξεις, αφού στην ΑΟΖ του Ισραήλ βρίσκεται επίσης το πλοίο – γεωτρύπανο Atwood Advantage που διενεργεί γεώτρηση στο κοίτασμα Ταμάρ (Ταμάρ – 8), με ημερήσιο κόστος μέχρι τον Αύγουστο του 2017 τα 581,000 δολάρια.

Η Τουρκία, ως μας έχει συνηθίσει το τελευταίο διάστημα και ειδικά μετά την έναρξη του γεωτρητικού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας στο κοίτασμα «Αφροδίτη» στο Οικόπεδο 12 το 2011, συνεχίζει τις προκλήσεις της έναντι της Δημοκρατίας και τις παρανομίες της σε σχέση με το Διεθνές Δίκαιο και δη το Δίκαιο της Θάλασσας. Τις πρώτες μέρες μετά την άφιξη του West Capella στο Οικόπεδο 11, η Τουρκία απέστειλε το σεισμογραφικό σκάφος Barbaros, αρχικά με προορισμό τον κόλπο της Μόρφου και μετέπειτα νοτιοδυτικά της Πάφου. Με παράτυπη και παράνομη NAVTEX, η Τουρκία δέσμευσε μεγάλη περιοχή μόλις έξω από τα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας και εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης για την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών από το Barbaros, που συνοδεύεται πλέον από το Bravo Suppoter ως υποστηρικτικό πλοίο, ενώ στην περιοχή βρίσκεται ως ανακοινώνεται από την Τουρκική Κυβέρνηση η φρεγάτα TCG Gökçeada (F-494), αμερικανικής κατασκευής του 1980/1 και αποκτηθείσα από την Τουρκία το 1999.

Παράλληλα, η Τουρκία δεσμεύει περιοχές ανοικτά του Καστελλορίζου τόσο για σεισμογραφικές έρευνες όσο και για ασκήσεις του πολεμικού της ναυτικού, προκαλώντας έτσι, σε διάφορα μέτωπα τόσο την Ελλάδα όσο και την Κύπρο. Γεγονός παραμένει, φυσικά, ότι οι κινήσεις αυτές της Τουρκίας δεν εμποδίζουν την συνέχιση του ερευνητικού μας προγράμματος, το οποίο συνεχίζει απρόσκοπτα στην προσπάθεια μας εξερεύνησης της ΑΟΖ μας για υδρογονάνθρακες και την αξιοποίησή τους για το καλό του Τόπου.


Comments

comments

Categories: Απόψεις

Σχετικά με τον Συγγραφέα