Στον Δρ Αμερίκο Αργυρίου το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη 2017

Στον Δρ Αμερίκο Αργυρίου το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη 2017

O Δρ Αμερίκος Αργυρίου συγκαταλέγεται στη λίστα με τις 50 συνολικά προτάσεις που επιλέχθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως νικητές για το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη για το 2017. Το Βραβείο θα απονεμηθεί σε ειδική εκδήλωση που θα διοργανωθεί από το Γραφείο Ενημέρωσης του ΕΚ στην Κύπρο φέτος το φθινόπωρο ενώ στις 11 Οκτωβρίου 2017 θα πραγματοποιηθεί ειδική πανηγυρική εκδήλωση στις Βρυξέλες για το σύνολο των νικητών από όλες τις χώρες μέλη.

Την υποψηφιότητα του Δρ Αμερίκου Αργυρίου υπέβαλε ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης (Σ&Δ), o οποίος στην πρόταση του αναφέρει τα εξής: «O Δρ. Αμερίκος Αργυρίου, γεννηθείς το 1924, αφιέρωσε τη ζωή του στην υπηρεσία των ατόμων με νοητική αναπηρία, ιδρύοντας το 1969, στη Λεμεσό, το Ίδρυμα ‘Θεοτόκος’ ένα πολυδύναμο οργανισμό με οικοτροφείο, Μονάδα Ημερήσιας Φροντίδας, Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης, στην οποία προσφεύγουν μητέρες που έχουν παιδιά με συμπτώματα αναπτυξιακής υστέρησης, ξενώνες με σκοπό την αποϊδρυματοποίηση και Εργαστήρι Τέχνης, όπου εκπαιδεύονται νέοι και νέες, αναπτύσσοντας τις ικανότητές τους. 19 χρόνια αργότερα, ιδρύει το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής μέσα από το οποίο εισήγαγε την εφαρμογή ανιχνευτικών προγραμμάτων για μεταβολικά νοσήματα και χρωμοσωμιακές ανωμαλίες, υποβάλλοντας κάθε έγκυο γυναίκα και νεογέννητο σε δωρεάν εξετάσεις, με στόχο την πρόληψη της νοητικής καθυστέρησης και παράλληλα τη γενετική καθοδήγηση. Στη δωρεάν και καθολική προσφορά των ανιχνευτικών προγραμμάτων, που αποκλειστικά προσφέρονται από το Κέντρο στον Κυπριακό λαό, καθώς και στην κοινωνική ωφελιμότητά τους, κάνουν συχνά αναφορά διεθνείς επιστημονικοί οργανισμοί. Ο Δρ Αμερίκος Αργυρίου αγκαλιάζει τον ανθρώπινο πόνο, όπως χαρακτηριστικά λέει, και παρά τα 93 του χρόνια συνεχίζει ακούραστα το έργο του για τη διασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσης των ατόμων με νοητική αναπηρία. Αξίζει να απονεμηθεί το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη στον Δρ Αμερίκο Αργυρίου δεδομένης της μεγάλης του συνεισφοράς στην επιστήμη και στην κοινωνία, στην αναβάθμιση της υγείας και του ιατρικού επαγγέλματος και για την ιδιαίτερη αφοσίωσή του στα παιδιά».

Πέραν του Δρ Αργυρίου προτάθηκαν ακόμη 3 υποψηφιότητες εκ μέρους των Ευρωβουλευτών Νεοκλή Συλικιώτη και Τάκη Χατζηγεωργίου (Ενωμένη Αριστερά), Κώστα Μαυρίδη (Σ&Δ) και Λευτέρη Χριστοφόρου (ΕΛΚ).

Οι νικητές από όλη την Ευρώπη επιλέχτηκαν την Τετάρτη 7 Ιουνίου από την Επιτροπή του Βραβείου στις Βρυξέλλες υπό την Προεδρία της Αντιπροέδρου του ΕΚ Sylvie Guillaume (Σ&Δ, Γαλλία).  Τα μέλη της Επιτροπής του Βραβείου είναι: οι Αντιπρόεδροι του ΕΚ Ildikó GALL-PELCZ (EΛΚ, Ουγγαρία), Ryszard CZARNECKI (Σ&Μ Πολωνία), Pavel TELIČKA (Φιλελεύθεροι, Τσεχία), Δημήτριος Παπαδημούλης (GUE/NGL, Ελλάδα) και οι πρώην Πρόεδροι του ΕΚ Enrique Barón Crespo (Σ&Δ, Ισπανία) και Hans-Gert Pöttering (ΕΛΚ Γερμανία), Jean Marc ROIRANT, President of the European Civic Forum και Luis Alvarado MARTINEZ, President of the European Youth Forum.

Το Βραβείο θεσπίστηκε το 2008 ως επιβράβευση για εξαιρετικά επιτεύγματα πολιτών, ομάδων, σωματείων ή οργανώσεων που με τις δράσεις τους έχουν επιδείξει εξαιρετική προσήλωση στην προαγωγή μιας καλύτερης αμοιβαίας κατανόησης και στενότερης ολοκλήρωσης μεταξύ των πολιτών των κρατών μελών ή στη διευκόλυνση της διασυνοριακής ή διεθνικής συνεργασίας, εντός της ΕΕ. Μπορούν επίσης να περιλαμβάνονται δραστηριότητες ή δράσεις πολιτών που εμπλέκονται σε μακροπρόθεσμη, διασυνοριακή ή διεθνική πολιτιστική συνεργασία που συμβάλλει στην ενίσχυση ενός ευρωπαϊκού πνεύματος.

Ο κάθε Ευρωβουλευτής δύναται να προτείνει μια υποψηφιότητα κάθε χρόνο. Στα 28 κράτη μέλη συστήνεται μια εθνική Επιτροπή, υπεύθυνη για την επιλογή προτάσεων υποψηφίων, ενώ η τελική επιλογή των νικητών γίνεται από την Επιτροπή του Βραβείου στις Βρυξέλλες.


Comments

comments

Σχετικά με τον Συγγραφέα