Η Σύνοδος Κορυφής των νοτίων χωρών της Ε.Ε.

Η Σύνοδος Κορυφής των νοτίων χωρών της Ε.Ε.

 


Του Δρα Αντώνη Στ. Στυλιανού*

Η Σύνοδος  Κορυφής των ηγετών των νοτίων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη στις 10 Ιανουαρίου 2018 αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός και πλέον αποτελεί θεσμό, αφού είναι η τέταρτη στη σειρά. Οι ηγέτες της Κύπρου, Ελλάδας, Ιταλίας, Γαλλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας και Μάλτας είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν και να συζητήσουν θέματα που αφορούν ειδικότερα τα νότια κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενόψει μάλιστα της σύγκλησης του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 23 Φεβρουαρίου, στο οποίο θα συζητηθούν θέματα που αφορούν ιδιαίτερα τις μεσογειακές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την Σύνοδο απασχόλησαν θέματα που αφορούν την ολοκλήρωση της συζήτησης για την Οικονομική και Νομισματική Ένωση και ειδικότερα ζητήματα που αφορούν στην ανάπτυξη, την εργοδότηση και προσέλκυση επενδύσεων, ως επίσης και το μείζον ζήτημα του μεταναστευτικού που επηρεάζει άμεσα τις μεσογειακές χώρες της Ένωσης.

Η Διακήρυξη που υιοθετήθηκε στα πλαίσια της Συνόδου Κορυφής των νοτίων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τονίζεται η αναπτυξιακή πορεία των οικονομιών των κρατών – μελών της Ένωσης αλλά και η αναγκαιότητα συνέχισης των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων τόσο σε ενωσιακό επίπεδο όσο και σε εθνικό. Τονίστηκε, επίσης η σημασία της οικονομικής ανάπτυξης όσον αφορά στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, με ιδιαίτερη έμφαση στην ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης που θα πρέπει να έχει ως κύρια χαρακτηριστικά την ανθεκτικότητα της ΟΝΕ, την δημοκρατικότητα του συστήματος και την ευημερία των πολιτών, με προτεραιότητα την ενίσχυση της Τραπεζικής Ένωσης, την θέσπιση ενός ευρωπαϊκού ασφαλιστικού συστήματος και ενός ενιαίου ταμείου εξυγίανσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η συμπερίληψη δήλωσης στη Διακήρυξη που αφορά στο Κυπριακό. Σύμφωνα με την εν λόγω αναφορά, οι ηγέτες των νότιων κρατών της Ένωσης επαναλαμβάνουν την στήριξη τους για μια βιώσιμη συνολική διευθέτηση του κυπριακού, που να στηρίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, με στόχο την επανένωση της Κύπρου και του λαού της και την διασφάλιση της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας χωρίς εγγυήσεις.

Σημαντικές ήταν οι κατ’ ιδίαν επαφές του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τους ηγέτες των εμπλεκομένων χωρών και ειδικότερα της Γαλλίας και της Ιταλίας, χώρες που συμμετέχουν μέσω εταιρειών τους στα ενεργειακά δρώμενα εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, ενώ σημαντική θεωρείται επίσης η ενημέρωση εκατέρωθεν για το Κυπριακό, λόγω μάλιστα της πρόσφατης συνάντησης του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν.

Τα νότια κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν κοινή προσέγγιση στα θέματα που τα απασχολούν και αυτό αποτελεί ένα σημαντικό εφόδιο στις επικείμενες συζητήσεις για την ΟΝΕ και την ευρύτερη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

*Λέκτορα Νομικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, LL.BLaw (Bristol), Ph.D in Law – International Law and Human Rights (Kent), Διευθυντής Μονάδας Νομικής Κλινικής Πανεπιστημίου Λευκωσίας.


Comments

comments

Categories: Απόψεις

Σχετικά με τον Συγγραφέα