Τ. Χατζηγεωργίου: Οι κύπριοι δεν μπορούν να κάνουν τα στραβά μάτια στην παγκόσμια φοροδιαφυγή

Τ. Χατζηγεωργίου: Οι κύπριοι δεν μπορούν να κάνουν τα στραβά μάτια στην παγκόσμια φοροδιαφυγή


 


Tης Αγγέλας Κωμοδρόμου

 

«Μπορεί η χρηματοοικονομική βιομηχανία που στήθηκε στην Κύπρο να προσθέτει στην οικονομική ευρωστία του κράτους και όχι μόνο σε μερίδα μεγαλοδικηγόρων και μεγάλων ελεγκτικών οργανισμών, εντούτοις σύντομα θα επιβληθούν πανευρωπαϊκά τέτοιοι κανόνες και περιορισμοί που θα συγκρατήσουν και θα συρρικνώσουν αυτό τον τομέα». Αυτό ανέφερε σήμερα ο Ευρωβουλευτής, Τάκης Χαζτζηγεωργίου.

Μιλώντας στο πλαίσιο προγεύματος εργασίας με δημοσιογράφους, το οποίο οργάνωσε το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, ο κ. Χατζηγεωργίου υπογράμμισε πως πρέπει να ενδιαφέρει τους κύπριους η καταπολέμηση της παγκόσμιας φοροδιαφυγής.

Ο κ. Χατζηγεωργίου είναι μέλος στην Επιτροπή «Pana», την εξεταστική επιτροπή για τη διερεύνηση καταγγελλόμενων παραβιάσεων και περιπτώσεων κακοδιαχείρισης κατά την εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ σε σχέση με τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τη φοροδιαφυγή και τη φοροαποφυγή.

Όπως είπε σύμφωνα με την Έκθεση της Επιτροπής Παναμά το κόστος των χαμένων εσόδων από την φοροδιαφυγή μόνο για την ΕΕ αγγίζει τα 1 τρις ευρώ τον χρόνο. Η Κύπρος δε χάνει γύρω στα 2 δις ευρώ τον χρόνο (2011) ένεκεν της μαύρης οικονομίας. (CSES, Tax Justice Network, Eurostat).

Αναφέρθηκε επίσης στη διαδικασία για φορολόγηση των εταιρειών με ένα κοινό τρόπο και μέθοδο, την οποία χαρακτήρισε προάγγελο της προσπάθειας για κοινό φορολογικό συντελεστή.

«Αν λοιπόν υπάρχει ευρωπαϊκή διαδικασία που θα συρρικνώσει αυτή μας τη βιομηχανία, τι κάνουμε;». «Μόνη μας επιλογή η αλλαγή νοοτροπίας», σημείωσε.

«Άποψη μου είναι ότι δεν υπάρχει οδός διαφυγής. Η Κύπρος θα πρέπει να πάει όρθια αντί να πάει συρόμενη. Κι αυτό έχει να κάνει με την οικονομία μας. Θα πρέπει η Κύπρος να αναλογιστεί από τώρα ποιες βιομηχανίες να αναπτύξει από τώρα. Να μπορούμε να γεννήσουμε κάτι καινούργιο στο τομέα της έρευνας. Η Κύπρος μπορεί να αναπτύξει τον τομέα της καλλιέργειας. Πρέπει να μπούμε σε αυτό το τομέα. Πρέπει να το κάνουμε γρήγορα και έγκαιρα».

Όσον αφορά την Επιτροπή που εξετάζει την υπόθεση των Panama Papers, ο κ. Χατζηγεωργίου εξήρε το γεγονός ότι δεν έφυγαν από την Κύπρο με αρνητική θέση σε αντίθεση με τη Μάλτα, «η οποία ως γνωστό κατηγορείται πλέον ευθέως από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ως φορολογικός παράδεισος», σημείωσε.

Για την Τουρκία, ως Αντιπρόεδρος στην Αντιπροσωπεία στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ-Τουρκίας, είπε ότι θα πρέπει να επαναρχίσουν οι συνομιλίες μετά τις προεδρικές εκλογές, καθώς η Τουρκία σε κάποιο στάδιο θα επισημοποιήσει τη διακοπή των σχέσεων με την ΕΕ, και σε εκείνο το στάδιο θα εξετάσει την προσάρτηση των κατεχομένων.

Όσον αφορά την οικονομία της Τουρκίας είπε πως κανένας δεν έχει απόλυτα καθαρή εικόνα. «Οι συζητήσεις που ακούω, οι αναλύσεις που κάνει το Κοινοβούλιο, δείχνουν μια εικόνα πως τα πράγματα δεν πάνε προς την κατεύθυνση που θα ήθελε ο Τούρκος Πρόεδρος».


Comments

comments

Σχετικά με τον Συγγραφέα