T. Xατζηγεωργίου: Δεν υπάρχουν ηγέτες να σηκώσουν το βάρος της ευθύνης

T. Xατζηγεωργίου: Δεν υπάρχουν ηγέτες να σηκώσουν το βάρος της ευθύνης

Είναι βέβαιο πλέον ότι το προσφυγικό εξελίσσεται σ’ ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι διαστάσεις που έχει λάβει είναι τρομακτικές.

Το όλο ζήτημα δημιουργεί ρήγματα μεταξύ των πληθυσμών της ΕΕ και των κυβερνήσεών τους, μεταξύ των κρατών-μελών αλλά και μεταξύ της ίδιας της ΕΕ και των αξιών πάνω στις οποίες αυτή ιδρύθηκε. Ποια είναι όμως η θέση των Κύπριων Ευρωβουλευτών, και πως σχολιάζουν το αν η στρατηγική θέση της Ευρώπης εξελίχθηκε από πλεονέκτημα σε εφιάλτη.

Μιλώντας στο ΕUROΚΕΡΔΟΣ, οι Κύπριοι ευρωβουλευτές τοποθετούνται επί του θέματος και απαντούν σε ερωτήσεις που σχετίζονται με τις Επιτροπές στις οποίες είναι μέλη στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ο ευρωβουλευτής Τάκης Χατζηγεωργίου, επίσης του ΑΚΕΛ και της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς των Πρασίνων των Βορείων Χωρών, ανέφερε πως το πρόβλημα μας είναι πως δεν υπάρχουν ηγέτες να σηκώσουν το βάρος της ευθύνης.

«Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο καθείς νομίζει πως αυτό που έχει να κάμει, κάποιου άλλου είναι δουλειά. Θέλω να πω δεν είναι απόλυτα ξεκαθαρισμένα τα καθήκοντα. Πιο σωστά δεν είναι απόλυτα ξεκαθαρισμένες οι ευθύνες που απορρέουν από αυτά», σχολίασε ο Τάκης Χατζηγεωργίου για την στρατηγική θέση της Ευρώπης.

«Ο Σιούλτς νομίζει πως αυτό και τούτο είναι δουλειά του Γιούνκερ, και ο Γιούνκερ νομίζει πως αυτό είναι δουλειά της Μογκερίνι η δε Μογκερίνι μπορεί στο σπίτι της να τραγουδά το “Bella ciao Bella ciao”, αλλά στο γραφείο της μπορεί και να διερωτάται “ε και τι μπορώ να κάνω εγώ”. Στο τέλος μπορεί και να έχουν όλοι δίκαιο. Είναι ως να χρειάζεσαι δέκα για μια δουλειά, και εσύ έχεις έντεκα. Και όλοι νομίζουν πως είναι ο εντέκατος.

Εφιάλτης όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση; Όχι!! Χίλια όχι. Όμως και πάλι ίσως πιο σωστά να πω “ακόμα όχι”. Γιατί τι είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση; Μήπως ο κος Κάμερον; Ή μήπως η Μέρκελ; Μην είναι ο Γιούνκερ ή ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας. Ή ο πρόεδρος της Τσεχίας; Όλοι μαζί; Μα όλοι μαζί είναι ο εντέκατος που λέγαμε! Παρ’ όλα αυτά που αλλού θα επιλέγαμε να ζούμε; Στην εγγύς μας Μέση Ανατολή, στην Αφρική, στη Ρωσία, στις ΗΠΑ; Όλοι σ’ αυτό τον “εφιάλτη” θέλουν να μετοικήσουν!!! Το πρόβλημα μας είναι πως δεν υπάρχουν ηγέτες να σηκώσουν το βάρος της ευθύνης. Επιχειρεί η κα Μέρκελ για να είμαστε ειλικρινείς. Αν αναφερόμαστε στις εντάσεις και την περιχαράκωση που αναπτύσσεται! Γιατί αν μιλήσουμε για την οικονομική διακυβέρνηση έχει κι’ αυτή μέγα μέρος της ευθύνης.

Ένας ένας σκεφτόμαστε σωστά και όλοι μαζί κάνουμε λάθος. Μα μήπως στην Κύπρο είναι αλλιώτικα τα πράγματα; Ας δούμε σε μας πριν κοιτάξουμε αλλού.»

 

Πόσο σημαντική κρίνεται η συμμετοχή ενός κύπριου ευρωβουλευτή στην Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ – Τουρκίας;

Έχω την θέση του Αντιπροέδρου στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Με αυτή την ιδιότητα έχω μια επαρκή πληροφόρηση για το τι τρέχει στη Τουρκία. Ενημερώνω και την κυβέρνηση και το κόμμα μου, αλλά και τον κόσμο της Κύπρου μέσα από αρθρογραφία ή και αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα! Η γνώση είναι εργαλείο. Άλλωστε όπως δεν είπε ο Κάλβος “θέλει αρετήν και γνώσιν η Ελευθερία”.

Με αυτή την ιδιότητα μιλώ συχνά με Τούρκους αξιωματούχους. Επισκέφθηκα το Ντιγιαρμπακίρ και παρακολούθησα τη διαδικασία των εκλογών. Πήγα στη Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη μερικές φορές. Αυτές τις μέρες οργανώνουμε νέα επίσκεψη στο τουρκικό Κουρδιστάν. Μια περιοχή που φλέγεται και τείνει να μετατρέψει την Τουρκία σε νέα Συρία.

Υπό αυτή την ιδιότητα προσπαθώ να μαθαίνω που το πάει η χώρα αυτή σε σχέση με το κυπριακό, που πάει η οικονομία της, τι γίνεται με την πιθανότητα αυτόνομου τουρκικού Κουρδιστάν, και τι μπορεί να σημαίνει αυτό!

Για το κυπριακό ξέρω ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει να πάρει το πράγμα μέχρι τέλους. Δική μας δουλειά είναι αυτό το “μέχρι τέλους” να υπηρετεί κυρίως τα συμφέροντα των κυπρίων. Όσον δε αφορά τις εγγυήσεις νομίζω πως δύσκολα θα τις εγκαταλείψει. Όμως υπάρχουν λύσεις και πολύ σωστά έχουμε σε μεγάλο βαθμό διεθνοποιήσει (μια λέξη που δεν μου αρέσει) το θέμα. Αυτά!

Της Αγγέλας Κωμοδρόμου


Comments

comments

Σχετικά με τον Συγγραφέα