Τα γεγονότα στη Σαουδική Αραβία έχουν ευρύτερη γεωπολιτική προέκταση

Τα γεγονότα στη Σαουδική Αραβία έχουν ευρύτερη γεωπολιτική προέκταση


 


Του Δρα Αντώνη Στ. Στυλιανού, Λέκτορας Νομικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, LL.BLaw (Bristol), Ph.D in Law – International Law and Human Rights (Kent), Διευθυντής Μονάδας Νομικής Κλινικής Πανεπιστημίου Λευκωσίας

 

Οι μαζικές συλλήψεις κρατικών αξιωματούχων και 11 τουλάχιστον μελών της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας στα πλαίσια εκστρατείας για πάταξη της διαφθοράς υπό την αιγίδα του πρίγκιπα – διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έχουν ήδη επιπτώσεις στις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου. Αν και αναλυτές μεταδίδουν ότι ενδεχομένως οι συλλήψεις να αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου αγώνα για την εξουσία στη χώρα, το δεδομένο είναι ότι τα γεγονότα στη Σαουδική Αραβία έχουν ευρύτερες γεωπολιτικές προεκτάσεις πέραν της ίδιας της χώρας.

Οι συλλήψεις έγιναν αμέσως μετά την δημιουργία επιτροπής κατά της διαφθοράς που συστάθηκε με βασιλικό διάταγμα και της οποίας ηγείται ο 32 χρόνος πρίγκιπας  Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, που θεωρείται ο διάδοχος του θρόνου μετά την εκτιμώμενη αποποίηση του από τον 81 χρόνο βασιλιά Σαλμάν το επόμενο χρονικό διάστημα. Ο πρίγκιπας διάδοχος ήδη έχει εδώ και αρκετό καιρό ισχυροποιήσει την θέση του και την επιρροή του στα βασιλικά τεκταινόμενα της χώρας και η τελευταία κίνησή του θεωρείται από αρκετούς ως προσπάθεια εδραίωσης της εξουσίας του αλλά και εφαρμογής ενός ριζοσπαστικού, όπως μεταδίδεται, προγράμματος μεταρρύθμισης της χώρας που μάλλον βρίσκει κάποιες αντιδράσεις, ειδικά οι προσπάθειες για μείωση της εξάρτησης της Σαουδικής Αραβίας από τους γηγενείς πετρελαϊκούς πόρους.

Ένα άλλο ζήτημα που προκύπτει είναι η σύλληψη του πρίγκιπα Αλ Ουάλιντ μπιν Ταλάλ, γνωστού για τις ωμές πολιτικές του παρεμβάσεις σε δυτικά μέσα ενημέρωσης αλλά και γνωστού για τις επαγγελματικές του δραστηριότητες που ανεβάζουν το ύψος της περιουσίας του στα 18 περίπου δισεκατομμύρια δολάρια, με τον έλεγχο της επενδυτικής εταιρείας Kingdom Holding και τις μετοχές του σε πολυεθνικές εταιρείες όπως η Citigroup, το Tweeter και άλλα ειδησεογραφικά μέσα. Οι επιπτώσεις σε περίπτωση παγώματος των κεφαλαίων του και των περιουσιακών του στοιχείων ενδεχομένως να είναι τεράστιες, αντιλαμβανόμενοι την επιρροή που έχει σε πολυεθνικές εταιρείες.

Για τον λόγο ότι οι εξελίξεις στη Σαουδική Αραβία αναμένεται να συνεχιστούν για το επόμενο χρονικό διάστημα, οι άμεσες και μεσοπρόθεσμες προβλέψεις αναφέρονται σε αύξηση της τιμής του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. Ήδη, την πρώτη εργάσιμη μέρα μετά τις συλλήψεις, η τιμή του πετρελαίου μπρεντ ανέβηκε στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων δυο χρόνων, με αύξηση της τάξης των 0.5 σεντς το βαρέλι. Το γεγονός ότι οι εξελίξεις αναμένεται να διαρκέσουν φαίνεται από το ότι στους συλληφθέντες βρίσκεται και ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, κάτι που καταδεικνύει ότι η χώρα βρίσκεται ενώπιον μεγαλύτερων ζητημάτων.

Τα γεγονότα στη Σαουδική Αραβία επηρεάζουν εν πολλοίς τις παγκόσμιες αγορές λόγω του μεγέθους του μεριδίου της χώρας στην παραγωγή πετρελαίου αλλά και των δισεκατομμυρίων των επενδύσεων σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες. Η κρίση φαίνεται να έχει μεγάλες γεωπολιτικές προεκτάσεις κυρίως λόγω της αντιπαράθεσης Σαουδικής Αραβίας και Ιράν για την επιρροή που έχουν στην ευρύτερη περιοχή.


Comments

comments

Categories: Απόψεις

Σχετικά με τον Συγγραφέα